12 September 2007

Ο «άγιος» Πορφύριος κατά του ελληνικού πολιτισμού


Η bloggerισσα Ερινύα έγραψε μια ωραία παρουσίαση του βιβλίου για τον «Άγιο Πορφύριο και τις Καταστροφές των Ελληνικών Μνημείων της Γάζας» και σκέφτηκα να διαβάσω κάτι συμπληρωματικό στο γερμανικό «Kirchenlexikon» (=εκκλησιαστικό λεξικό). Βρήκα λοιπόν εκεί το εξής περιστατικό που περιλαμβάνεται και στο βιβλίο που περιγράφει η Ερινύα, το οποίο θεωρώ απαραίτητο να παρουσιαστεί επίσης.

Στα έτη 407-410 προέκυψαν σε περιοχές της Γάζας επεισόδια μεταξύ των πιστών στις παραδοσιακές θρησκείες και των εκπροσώπων του χριστιανισμού, της θρησκείας που επέβαλε η ρωμαϊκή «νέα τάξη» στην παγκοσμιοποιημένη αυτοκρατορία. Αφορμή ήταν η αμφισβήτηση ιδιοκτησιών που είχαν καταληφθεί από τους χριστιανούς με αυτοκρατορικά έγγραφα. Οι αυτοκράτορες ήταν μακριά, άλλοτε στην Κων/πολη και άλλοτε στη Ρώμη ή σε εκστρατείες και «κρατούσαν δεμένους» τους υποστηρικτές της εξουσίας τους, χαρίζοντας κτήματα και περιουσίες - μήπως δικά τους ήταν;

Στο σύγγραμμα του διάκονου και βιογράφου Μάρκου που αναφέρει η Ερινύα, περιγράφεται λοιπόν (95,4-5), πώς γλίτωσε ο «άγιος» καταπατητής και καταστροφέας των ελληνικών μνημείων Πορφύριος στη διάρκεια επεισοδίων την τελευταία στιγμή, διαφεύγοντας στις στέγες σπιτιών και βρίσκοντας κρυψώνα στο δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού, μέχρι να επέμβει ο στρατός και να επιβάλει την τάξη - υπέρ των χριστιανών, εννοείται. Άλλη μια μαρτυρία λοιπόν, πώς διαδόθηκε ο χριστιανισμός με το μήνυμα της αγάπης και την ταπεινοφροσύνη των εκπροσώπων του, όπως περίπου συμβαίνει και σήμερα.

ΥΓ: πρόσθεσα στον τίτλο τον χαρακτηρισμό «άγιος» για να μην νομιστεί ότι πρόκειται για τον φιλόσοφο Πορφύριο Μάλχο (3ος αιώνας), ο οποίος υπερασπίστηκε τον ελληνικό πολιτισμό και κατήγγειλε τη σκοταδιστική θρησκεία από την έρημο.

(για τα έργα των χριστιανών σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού βλέπε επίσης εδώ!)