15 September 2007

Αμοιβή για δολοφονία προσφέρει η Αλ Κάιντα

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι προσέφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για τη δολοφονία Σουηδού καρτουνίστα, ο οποίος σχεδίασε σκίτσα που θεωρήθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ. Παράλληλα, απείλησε με νέες επιθέσεις στο Ιράκ όσο διαρκεί το Ραμαζάνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε ηχογραφημένη από ισλαμικές ιστοσελίδες, προσέφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για τη δολοφονία του καρτουνίστα Lars Vilks που, σε σκίτσα του που δημοσιεύθηκαν στις 19 Αυγούστου, παρουσιάζει τον Μωάμεθ με σώμα σκύλου.

Η αμοιβή θα ανέλθει στα 150.000 δολάρια, δήλωσε ο Αλ Μπαγκντάντι, εάν ο Vilks «σφαχτεί σαν αρνί», ενώ ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ προσέφερε αμοιβή 50.000 δολαρίων για τη δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας που δημοσίευσε τα σκίτσα.

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες διαμαρτυρίες και επικρίσεις από τις μουσουλμανικές χώρες, η αντίδραση στα νέα σκίτσα ήταν πολύ μικρή σε σύγκριση με τις βίαιες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ που είχαν δημοσιευθεί στη Δανία τον περασμένο χρόνο.

Εγώ, προσωπικά, δεν καταλαβαίνω, γιατί οποιοσδήποτε σε μια απεικόνιση (σκίτσο, προσωπογραφία κλπ.) φοράει τουρμπάνι και έχει γενειάδα, πρέπει ντε και καλά να είναι ο Μωάμεθ. Δηλαδή, κάθε απεικόνιση φουστανελοφόρου δείχνει τον Κολοκοτρώνη; Με την «ευαισθησία» που προβάλλουν επιδεικτικά κάποιοι Άραβες προσπαθούν, μάλλον, να αποτρέψουν οποιονδήποτε σχολιασμό για την παρουσία και τις δραστηριότητές τους. Δυστυχώς, ταυτίζουν κακόβουλα κάθε κριτική εναντίον τους με την αμερικάνικη κατοχή στο Ιράκ, με την κατοχή αραβικών εδαφών από το Ισραήλ και με τον τυχοδιωκτικό πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τελικά, για άλλη μια φορά τα δύο άκρα σέρνουν τον χορό της αδιαλλαξίας και αλαζονείας.

ΥΓ: Και να σημειώσω ακόμα ότι βρίσκω τα σκίτσα κακόγουστα, τέτοια ζωγραφίζω κι εγώ χωρίς να δηλώνω καρτουνίστας. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την μεθοδευμένη αντίδραση κάποιων Αράβων.