Διαχρονική οπισθοδρομικότητα
Mια ιρανική εκδοχή της Σπιναλόγκας (*), η οποία όμως θα φιλοξενεί όχι λεπρούς αλλά… γυναίκες, σχεδιάζει να δημιουργήσει η Τεχεράνη σε ένα νησί στη βορειοδυτική λίμνη Ορουμιγιέ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια προώθησης του τουρισμού. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, οι ιρανικές Αρχές καλούν τις απανταχού τουρίστριες να ζήσουν… τον μύθο τους στην «απο-αρσενικοποιημένη» ζώνη, στην οποία θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε γυναίκες. Ολα τα εστιατόρια, οι αστικές συγκοινωνίες και οι εγκαταστάσεις στο νησί θα λειτουργούν με προσωπικό γυναίκες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που φέρει μάλιστα και τις ευλογίες του εκπροσώπου υπερσυντηρητικού θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο τελευταίος εξέτασε ενδελεχώς αν ένα αμιγώς γυναικείο νησί αντιβαίνει στον ισλαμικό νόμο και απεφάνθη πως η σαρία δεν απαγορεύει τη δημιουργία νησιού-παρθεναγωγείου.
Το σχέδιο βασίζεται στο πρότυπο των ειδικά διαμορφωμένων πλαζ, που απευθύνονται μόνο σε γυναίκες και στις οποίες οι Ιρανές έχουν το δικαίωμα να αποχωρίζονται τις μαντίλες και τα ρούχα τους. Σε ορισμένες πόλεις μάλιστα έχουν διαμορφωθεί ειδικά «γυναικεία πάρκα», κατά τα πρότυπα των ζωολογικών κήπων, στους οποίους μπορούν να «βόσκουν» ελεύθερα «ασκεπείς» γυναίκες. Τον περασμένο Αύγουστο δημιουργήθηκαν ειδικά πάρκα αποκλειστικά για γυναίκες στη Μασάντ αλλά και τέσσερα συνολικά στην ιερή πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης. «Η κατασκευή ξενοδοχείων, μικρών εστιατορίων και ιατρικών κέντρων υπό τη διοίκηση γυναικών είναι μία από τις ιδιαιτερότητες του νησιού, που θα είναι το πρώτο στο είδος του στο Ιράν», ανακοίνωσε δημοτικός σύμβουλος της επαρχίας στην οποία θα πραγματοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο.
Η εξωφρενική είδηση θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν λογική εξέλιξη στη χώρα, στην οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται από τους φανατικούς ισλαμιστές ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κύκλοι προσκείμενοι στον Χαμενεΐ είχαν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστών πανεπιστημιακών τάξεων για άνδρες και γυναίκες, σε μια προσπάθεια να επιβληθούν οι πουριτανικές θρησκευτικές αξίες στα πανεπιστήμια της χώρας. Ηδη οι ισλαμικοί νόμοι προϋποθέτουν από τους νέους και τις νέες να κάθονται σε διαφορετικές σειρές στις αίθουσες παραδόσεων. Το ίδιο ισχύει στις βιβλιοθήκες, τα αναγνωστήρια, αλλά και τις λέσχες. Το βασικό επιχείρημα είναι πως όταν το πανεπιστημιακό περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από «αντιπερισπασμούς» (εκπροσώπους του άλλου φύλου) γίνεται ευκολότερη η μάθηση. «Αυτή τη στιγμή, η ελευθερία στα πανεπιστήμια δημιουργεί μια προσβλητική ηθική κατάσταση», κατήγγειλε πρόσφατα ο κληρικός Μοχαμαντιάν, εκπροσωπος του Χαμενεΐ στα πανεπιστήμια.
Η έξαρση αντιφεμινισμού έχει κλιμακωθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Δεν είναι τυχαίο πως όταν έγινε δήμαρχος της Τεχεράνης θέσπισε στο δημοτικό συμβούλιο τον διαχωρισμό των δύο φύλων στους ανελκυστήρες!
(Καθημερινή, 22/2/2007)
Οι θεόπληκτοι ισλαμιστές συντηρούν ένα ιδιότυπο καταπιεστικό φυλετικό σύστημα, όπου καταπιεζόμενο είναι το μισό του πληθυσμού, οι γυναίκες. Κι αυτό με επίκληση των ιερών γραφών μιας θρησκείας που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανθρώπων στην έρημο! Στην πραγματικότητα, το ιερατείο επιβάλλει σε όλη την κοινωνία τα συμπλέγματα που φορτίζουν καθένα από τα μέλη του. Αυτά που φαντασιώνονται στην κακομοιριά και τη στέρησή τους για το άλλο μισό της κοινωνίας, τα απαγορεύουν για να δικαιώσουν τις δικές τους επιλογές και αδυναμίες. Στην Ευρώπη κατάφεραν πολλές φορές οι υποτελείς τάξεις να επαναστατήσουν και να ανταποδώσουν τα ίδια στους καταπιεστές τους. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα κάνουν το ίδιο και οι γυναίκες των ισλαμικών χωρών, ιδίως της Περσίας που έχει μια συνεχή Ιστορία πολλών χιλιάδων ετών.
(*) Σπιναλόγκα είναι ένα νησί στην είσοδο του κόλπου της Ελούντας (Κρήτη), όπου απέκλειαν παλιά όσους έπασχαν από τη μολυσματική ασθένεια της λέπρας. Καταργήθηκε όταν η επιστήμη ανακάλυψε τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της ασθένειας που παραμορφώνει το πρόσωπο και τα άκρα των ανθρώπων.