20 February 2007

Βάτραχος 25 εκατομμ. ετών

...
Ένας μικρός δενδρόβιος βάτραχος που ζούσε κάποτε στο Μεξικό είχε μια άτυχη στιγμή όταν κόλλησε σε μια σταγόνα ρετσίνι και παγιδεύτηκε για πάντα. Είκοσι πέντε εκατομμύρια χρόνια αργότερα, βρέθηκε σχεδόν ανέπαφος μέσα στο κεχριμπάρι από έναν εργάτη ορυχείου.

Το προϊστορικό αμφίβιο, με μήκος γύρω στο ένα εκατοστό, ανακαλύφθηκε το 2005 στην πολιτεία του Τσιάπας και αγοράστηκε από έναν συλλέκτη, ο οποίος το δάνεισε σε επιστήμονες για εξέταση. Η ανακάλυψη ανακοινώνεται τώρα από τον βιολόγο Χεράρντο Καρμπότ του Ινστιτούτου Φυσικής Ιστορίας και Οικολογίας του Τσιάπας. Ο βάτραχος ανήκει πιθανώς στο γένος Craugastor, όπως και άλλοι βάτραχοι που έχουν βρεθεί σε κεχριμπάρι στη Δομινικανή Δημοκρατία. Οι συγγενείς τους ζουν ακόμα στην περιοχή.

Ο Δρ. Καρμπότ, που χρονολόγησε το εύρημα από τα ιζήματα μέσα στα οποία βρέθηκε, θα ήθελε να εξαγάγει ένα δείγμα από το βατράχι για να το αναλύσει. Αμφιβάλει όμως για το κατά πόσο θα τον αφήσει ο σημερινός ιδιοκτήτης. Η απομόνωση γενετικού υλικού από ένα τόσο αρχαίο δείγμα θα ήταν πιθανότατα αδύνατη, καθώς το DNA τείνει να διασπάται στην πορεία του χρόνου.

(in.gr, 20/2/2007)