29 November 2010

Hitchens vs. Blair!

Ο Χίτσενς τον τάπωσε, ενώ ο ευσεβής εγκληματίας πολέμου χασκογελούσε!


Τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Τόνι Μπλερ και το δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό αναλυτή Κρίστοφερ Χίτσενς, που μέχρι τότε εθεωρείτο αστέρι της Αριστεράς και δήλωνε μαρξιστής, αλλά όχι σοσιαλιστής. Στη συνέχεια, βέβαια, ο Χίτσενς καταδίκασε κάθε ενέργεια των Αμερικανο-Βρετανών στο Ιράκ (από το Αμπού Γκράιμπ μέχρι τις εκτελέσεις) για να ψιλοξεχαστεί η απόλυτη ταύτιση.


Μέχρι που την περασμένη Παρασκευή στο Roy Thompson Hall του Τορόντο οι δυο άντρες ξανασυναντήθηκαν. Αυτή τη φορά, όμως, σε ένα πολυδιαφημισμένο και sold out ντιμπέιτ (οι 2.700 θέσεις πουλήθηκαν ακόμα και στο Ίντερνετ σε τριπλάσια τιμή) με θέμα: «Είναι η θρησκεία μια δύναμη του καλού για την ανθρωπότητα;».

Ο Μπλερ, που πρόσφατα ασπάστηκε τον καθολικισμό, είχε αναλάβει την υπεράσπισή της. Και ο Χίτσενς, ο πιο διάσημος άθεος της εποχής μας, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Ο Θεός δεν είναι μεγάλος: πώς η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα», να ολοκληρώσει την κατεδάφισή της. Ο καρκίνος του οισοφάγου, που τον έχει μεταμορφώσει σε έναν ασθενικό άνδρα, χωρίς μαλλιά από τη χημειοθεραπεία, δεν κλόνισε το θυμό του απέναντι στις θρησκείες, ούτε τον έσπρωξε στην ουράνια παρηγοριά και ελπίδα. Το αντίθετο! Και, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ξένα ΜΜΕ, κατατρόπωσε τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό, αν και μάλλον παραβίασε ανοιχτές πόρτες: μέτρηση που προηγήθηκε του 90λεπτου ντιμπέιτ έδειξε ότι το 57% του ακροατηρίου συμφωνούσε ήδη μαζί του.


Ο Χίτσενς παρομοίασε τον ύψιστο με «ένα είδος ουράνιας Βόρειας Κορέας», που μισεί την ελευθερία και τον ορθολογισμό. Είπε ότι η θρησκεία «βασίζεται στην άγνοια και το φόβο του θανάτου». Από τη μεριά του ένας ήπιος Μπλερ επέμενε ότι οι θρησκευόμενοι «κάνουν καλό στον κόσμο» και ανέφερε παραδείγματα φιλανθρωπιών και, κυρίως, τις ιεραποστολές στην Αφρική. Τα αντανακλαστικά του Χίτσενς ήταν άμεσα. Χαρακτήρισε το έργο που κάνουν οι Εκκλησίες για την ανακούφιση των πασχόντων από AIDS ως «μια φιλανθρωπία ενοχής». «Τι νόημα έχει να τους συμπαραστέκεσαι, την ώρα που τους απαγορεύεις τη χρήση των προφυλακτικών;», ρώτησε το συνομιλητή του. Επεκτάθηκε, πάντως, και στις αμαρτίες του Ισλάμ, την κλειτοριδεκτομή και την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ο Μπλερ ανέκτησε για λίγο την κυριαρχία όταν παρατήρησε ότι ο φανατισμός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των θρησκευόμενων. «Η τρομοκρατία, που επικράτησε στον 20ό αιώνα, οφείλεται στα οράματα του Χίτλερ, του Στάλιν και του Πολ Ποτ» είπε, εννοώντας ότι οι άθεοι (;) προκαλούν πολέμους. Μάλλον δεν ήξερε ότι οι στρατιώτες του ναζιστικού καθεστώτος είχαν στη ζώνη τους το μήνυμα: «Gott mit uns» (ο θεός μαζί μας).

Η μόνη συμφωνία των δυο ανδρών αφορούσε, φυσικά, την επέμβαση στο Ιράκ. Ρωτήθηκαν από το κοινό αν έγινε και για θρησκευτικούς λόγους. «Οχι», ήταν η απάντηση. Έξω από την αίθουσα θυμωμένοι κάτοικοι του Τορόντο σήκωναν πλακάτ: «Συλλάβετε τον Μπλερ» και «Οι εγκληματίες πολέμου δεν είναι ευπρόσδεκτοι».