07 May 2008

Η αιγυπτιακή συλλογή στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου

...
Αντικείμενα της διάσημης αιγυπτιακής συλλογής του -τέταρτη σημαντικότερη στην Ευρώπη- εκθέτει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) από τις 14 Μαΐου. Τα αντικείμενα καλύπτουν χρονικό διάστημα 44 αιώνων. Η συλλογή βρισκόταν «θαμμένη» στα υπόγεια του ΕΑΜ. Στις 14 Μαΐου εγκαινιάζεται η έκθεση που θα καλύπτει χώρο 350 τ.μ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ανάμεσα στα αντικείμενα της έκθεσης βρίσκεται ένα τόπι λινού υφάσματος, ψωμί πολύσπορο και αυγά ηλικίας 3.500 ετών που διατηρήθηκαν θαμμένα στην άμμο της Αιγύπτου, ξύλινες ταυτότητες που συνόδευαν τους νεκρούς, δερμάτινα σανδάλια. Ξεχωριστή θέση κατέχουν όμως τρεις ξύλινες σαρκοφάγοι, δύο καρτονάζ αλλά και μια πήλινη που ανήκε σε Παλαιστίνιο μισθοφόρο, ενώ το ενδιαφέρον τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρώσει η σαρκοφάγος του αρχιυμνωδού του Αμμωνα, Νεσπακασούτι.

Η λατρεία, οι θεοί, η μουσική, η γραφή καταλαμβάνουν επίσης σημαντική θέση στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ειδώλια θεών, εργαλεία γραφής και μουσικά όργανα, καθώς και ταφικά πορτραίτα Φαγιούμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τους επισκέπτες θα καλωσορίζει η συλλογή Σταθάτου, ένας θησαυρός από 971 κοσμήματα από την 5η χιλιετία π.Χ. έως τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται αγγεία από τη μινωική Κρήτη και τις Κυκλάδες, χρυσά κοσμήματα, θησαυροί από τη Δημητριάδα και το Καρπενήσι -ξεχωρίζουν μια ζώνη με μοτίβα από τη φύση και ένα πήλινο αυγό-, βυζαντινά στολίδια και μεταβυζαντινά αργυρά σκεύη.

(Newsroom ΔΟΛ, 5/5/2008)