Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ελευθερία της έκφρασης
Τον έσυραν στα δικαστήρια δεκάδες φορές για το ίδιο άρθρο, με πανομοιότυπες αγωγές (καρμπόν), τις οποίες υπέβαλαν το 1999 πολλά στελέχη του «Δικτύου Εθνικής Αφύπνισης - Δίκτυο 21». Ο δημοσιογράφος Μανώλης Βασιλάκης ήταν ο πρώτος στον οποίο εφαρμόστηκε η τότε πρωτοφανής μέθοδος, που όλοι πλέον χαρακτηρίζουν «βιομηχανία αγωγών», ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σε τέτοια έκταση και από τα στελέχη μιας ολόκληρης οργάνωσης, παρά μόνον από τον Λεπέν στη Γαλλία.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχθηκε να συνεκδικαστούν οι πανομοιότυπες αγωγές, παρά το οφθαλμοφανές της μεθόδευσης ηθικής και οικονομικής εξόντωσης του διωκομένου, με αποτέλεσμα την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων, δεκάδες δίκες και την τρομερή πολυετή ταλαιπωρία του. Επιπλέον οι «θιγόμενοι» ισχυρίζονταν με επιστολές στον Τύπο ότι του έκαναν μια αγωγή, ενώ του είχαν κάνει… 21! Ακόμη κι όταν διαμαρτυρήθηκε προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τη σωρεία των αγωγών που δεχόταν από δύο συγκεκριμένα μέλη του, του έκαναν νέα αγωγή και οι λειτουργοί της Ελληνικής Δικαιοσύνης τον καταδίκασαν (πρωτοδικείο, εφετείο, Άρειος Πάγος), ενώ ο ΔΣΑ απέρριψε την αναφορά του!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ομόφωνα δικαίωσε πριν από λίγες ημέρες τον Μ. Βασιλάκη –εν έτει 2008 για τη «βιομηχανία» που άρχισε το1999–, και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, αλλά και του δικαιώματος για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Η απόφαση αυτή είναι σταθμός για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας και αλλάζει τα δεδομένα, όσο ανελεύθερες και αν είναι οι αντιλήψεις πολλών δικαστικών λειτουργών ως προς την ελευθερία διατύπωσης πολιτικών χαρακτηρισμών ή την επίκριση δημοσίων προσώπων. Αποτελεί κόλαφο για τις «εγχώριες δικαστικές αρχές», οι οποίες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «δεν ξεχωρίζουν μεταξύ “γεγονότων” και “αξιολογικών κρίσεων”, αλλά εξετάζουν κατά πόσο οι λέξεις μπορούν να επιφέρουν προσβολή στη προσωπικότητα κάποιου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράζονται». Η απόφαση του ΕΔΔΑ της 17.1.08 έρχεται σε συνέχεια απόφασής του της 5.7.07 με παρόμοιο αντικείμενο. Σε εκείνη την περίπτωση, αν και προσφεύγων ήταν ο δημοσιογράφος Ν. Λιοναράκης που χάθηκε πρόσφατα, αυτός που είχε διατυπώσει τις επίμαχες εκφράσεις στην εκπομπή του ήταν πάλι ο Μ. Βασιλάκης. Και στις δύο αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει ότι τα σχόλια για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, όσο δριμεία ή καυστικά και να είναι, προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης.
- Και οι δύο αυτές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα δημοσιευθούν σε βιβλίο με τίτλο «Υπάρχουν δικαστές στο Στρασβούργο!»
- Συνήγορος στις προσφυγές στο ΕΔΔΑ ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης.