31 January 2011

Το γονιδίωμα του ουραγκοτάγκου

(ΒΗΜΑ, 28/1/2011)

Διεθνής ομάδα ερευνητών αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του ουραγκοτάγκου, του πιο μακρινού από τους συγγενείς μας στην οικογένεια των ανθρωποειδών. Η αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του ουραγκοτάγκου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο είδος εμφάνισε πολύ πιο αργή γενετική εξέλιξη από τους χιμπαντζήδες και τους ανθρώπους, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Νature».


Η αποκωδικοποίηση αφορούσε το γονιδίωμα δύο ειδών ουραγκοτάγκων: αυτών της Σουμάτρας (Ρongo abelli) και εκείνων του Βόρνεο (Ρongo pygmaeus). Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έλαβαν γενετικές πληροφορίες από έναν θηλυκό ουραγκοτάγκο της Σουμάτρας, τη Σούζι που ζει σε ζωολογικό κήπο του Τέξας, καθώς και από πέντε άγριους ουραγκοτάγκους του ίδιου είδους. Ανέλυσαν επίσης το γονιδίωμα πέντε ουραγκοτάγκων του Βόρνεο. Με βάση αυτά τα στοιχεία δημιούργησαν ολόκληρο τον γονιδιακό χάρτη των ουραγκοτάγκων.

Οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην αλληλουχία του DΝΑ είναι εκείνες που... οδηγούν την εξέλιξη του γονιδιώματος και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ουραγκοτάγκου συνέβαιναν με πολύ πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μεγάλους πιθήκους.

Η ανάλυση στην οποία προχώρησαν οι επιστήμονες έχοντας στα χέρια τους ολόκληρο το «βιβλίο της ζωής» των ουραγκοτάγκων προσέφερε και ορισμένα άλλα χρήσιμα στοιχεία.