21 January 2011

Η Arianna Huffington από την Αθήνα...


Arianna Huffington ονομάζεται η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος και συγγραφέας Αριάννα Στασινοπούλου, η οποία γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και από τη δεκαετία του 1980 ζει στη Νέα Υόρκη.

Η Αριάννα σπούδασε στο Καίμπριτζ με υποτροφία και ολοκλήρωσε σπουδές στην οικονομία. Στη συνέχεια έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο. Στη Νέα Υόρκη έγραψε δύο βιβλία για τη Μαρία Κάλλας και για τον Πάμπλο Πικάσο και παντρεύτηκε τον επιχειρηματία πετρελαιοειδών Michael Huffington, ο οποίος ήταν και βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων. Με τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία απέκτησε η Αριάννα δύο κόρες και έζησε μαζί του μέχρι το 1977, ένα χρόνο πριν ανακοινώσει ο ίδιος δημόσια ότι είναι αμφι-φιλόφυλος.

Στα επόμενα δέκα χρόνια ασχολήθηκε η Αριάννα με την πολιτική, εξελισσόμενη η ίδια από συντηρητική σε φιλελεύθερη. Υποστήριξε διάφορους υποψήφιους σε εκλογές, κατά κανόνα του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2008 δε ανεπιφύλακτα τον Barack Obama.

Το έτος 2005 ίδρυσε η Αριάννα μαζί με τον Keneth Lerer μία «εφημερίδα στο Internet», εκμεταλλευόμενη κάθε φορά όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα blog με τίτλο «Huffington Post», με το οποίο αναδείχθηκε η ίδια σε ένα από τα 100 πιο ισχυρά πρόσωπα των ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Time. Σ' αυτό το blog, το οποίο θεωρείται ανταγωνιστικό με την εφημερίδα New York Times, εργάζονται τώρα περίπου 70 μόνιμοι δημοσιογράφοι και αρκετές δεκάδες έκτακτοι.

Η Αριάννα περιέγραψε τα απαραίτητα στοιχεία για μια επιτυχία στον τομέα της: «Πάθος, σταθερές πολιτικές θέσεις και αντοχή». Τα δύο πρώτα είναι εξασφαλισμένα  από την προσωπικότητα και την παιδεία της, το τρίτο από την περιουσία που της άφησε μετά το διαζύγιο ο πρώην σύζυγος.

Το blog έγινε στα πρώτα του βήματα γνωστό, μετά τις 9 Μαΐου 2005 που πρωτοεμφανίστηκε, από κείμενα χολιγουντιανών αστέρων, όπως των Alec Baldwin, George Clooney, αλλά και του συγγραφέα Norman Mailer κ.ά. Παράλληλα έγραφαν όμως σ' αυτό και πολλοί ενθουσιώδεις ερασιτέχνες δημοσιογράφοι χωρίς αμοιβή, οι οποίοι χαιρόντουσαν που είχαν την ευκαιρία να βλέπουν το όνομά τους δίπλα σε κάποια διάσημα. Σταδιακά δεσμεύτηκαν πολλοί από αυτούς με σταθερή σχέση εργασίας και επιπλέον ήρθαν από εφημερίδες και περιοδικά έμπειροι δημοσιογράφοι και συγγραφείς.

Οι βασικές θέσεις της Huffington είναι προοδευτικές και αντιπολεμικές, έτσι έγινε η ίδια ένα φρούριο εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, για τον οποίο απολαμβάνει τώρα να γράφει: «Εγώ σας τα έλεγα!» Σημαντικό θέμα ειδησεογραφίας για το Huffington Post είναι οι ζημιές που προκαλεί στη δημόσια ζωή η Σάρα Πέιλιν και ο κίνδυνος που αυτή αντιπροσωπεύει, αν εκλεγεί σε κάποια υπεύθυνη θέση στις ΗΠΑ. Πέρα από αυτά όμως, το blog περιέχει πολλά σχόλια και απόψεις, αλλά και μπόλικο κουτσομπολιό από τη ζωή στη Νέα Υόρκη και άλλων μεγάλων πόλεων της ψυχαγωγίας και καλοπέρασης...

Μία πρωτοτυπία που εισήγαγε και ανέπτυξε η Αριάννα στο Huffington Post είναι  η αναμετάδοση κειμένων και απόψεων άλλων συγγραφέων από εφημερίδες και ηλεκτρονικές σελίδες. Έτσι, στις σελίδες τού blog βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενος ειδήσεις του Twitter από τους 20 σημαντικότερους χρήστες κάθε μεγαλούπολης. Περίπου 6.000 bloggers βρίσκονται στη λίστα «συνεργατών» του Huffington Post και μερικοί από αυτούς βλέπουν πότε πότε το όνομά τους στην πρώτη σελίδα, δίπλα στο όνομα του Geoge Clooney ή άλλων διασημοτήτων.

Αυτή την εποχή υπολογίζεται ότι το Huffington Post έχει περίπου 13 εκατομμύρια τακτικούς αναγνώστες. Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές σελίδες των New York Times έχουν περίπου 16,6 εκατομμύρια αναγνώστες, γίνεται κατανοητό το επίπεδο ανταγωνισμού, στο οποίο έχει ανεβάσει η Αριάννα το blog της. Πάντως, στην εφορία δηλώνει η Αριάννα μόνο χασούρα, γιατί κέρδη στον τομέα των ΜΜΕ δεν φαίνεται να μπορεί κάποιος να πετύχει - όπως λέει η ίδια!