01 April 2009

Κι άλλα Θρησκευτικά, κι άλλα...

(του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ, Ελευθεροτυπία, 31/3/2009)

Επικαλούμενος την Ιερά Σύνοδο, ο αρχιεπίσκοπος διατυπώνει επτά αιτήματα εκ μέρους των καθηγητών Θεολογίας. Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 3 Μαρτίου και σ' αυτήν ο Ιερώνυμος, όπως και ο προκάτοχός του Χριστόδουλος, επικαλείται το Σύνταγμα και διεκδικεί με τον δικό του τρόπο μερίδιο εξουσίας.

Ζητάει την αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου στα σχολεία, επικαλούμενος το Σύνταγμα, ώστε κανένας από τους μαθητές -μεταξύ τους και οι ορθόδοξοι- να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, έπειτα από υποδείξεις του Συνήγορου του Πολίτη, που προβλέπει την προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Η επιστολή δημοσιεύεται ολόκληρη στο www.esos.gr.

Εκτός της έκδοσης νέας εγκυκλίου, παρακαλεί τον Αρη Σπηλιωτόπουλο να εξετάσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τη δυνατότητα για:
  • Αύξηση του αριθμού των θεολόγων που διορίζονται κάθε χρόνο, «προκειμένου να καλυφθεί η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιούχων Θεολογίας».
  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Διορισμό θεολόγων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για τη διδασκαλία των θρησκευτικών «ως συμβαίνει με τους καθηγητάς ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής και μουσικής διά τα αντίστοιχα μαθήματα».
  • Αξιοποίηση θεολόγων στον θρησκευτικό τουρισμό.
  • Διορισμό 100 θεολόγων στις μητροπόλεις για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας.
  • Διορισμό θεολόγων ως ξεναγών μουσείων ή εκθέσεων βυζαντινών ή μεταβυζαντινών κειμηλίων.
Οπως είναι γνωστό, η διδασκαλία των Θρησκευτικών με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επί Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν είναι υποχρεωτική. Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι οι μαθητές που ζητούν απαλλαγή από το μάθημα δεν οφείλουν να αναφέρουν και τον λόγο της απόφασής τους.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, κατόπιν υπόδειξης του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις διαμαρτυρίες μητροπολιτών, είχε απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη χαρακτηρίζοντας «υπέρβαση των ορίων της θεσμικής αρμοδιότητας της Αρχής» όσα υποδείκνυε για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ωστόσο επαναλάμβανε μεταξύ άλλων ότι «οι εξαιρούμενοι για λόγους συνείδησης αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές δεν υποχρεούνται να δηλώσουν το διαφορετικό δόγμα ή θρήσκευμα στο οποίο πιστεύουν».

Τώρα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μέσω της Ιεράς Συνόδου, επανέρχεται και δίνει συνέχεια σ' ένα θέμα που άπτεται του υπουργείου Παιδείας και σε καμία περίπτωση της Ιεράς Συνόδου.

Εξυπηρέτηση στη συντεχνία των θεολόγων καθηγητών κάνει ο αρχιεπίσκοπος, οι οποίοι βρίσκονται στα αζήτητα. Πράγματι το Σύνταγμα αναφέρει ότι το κράτος υποχρεούται να φροντίσει να διδάσκονται στα σχολεία τα Θρησκευτικά, αλλά δεν αναφέρει (και δεν θα μπορούσε, εξ άλλου) ότι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να ακούν αυτά τα μαθήματα. Καθένας που θα προσφύγει δικαστικά, θα δικαιωθεί! Και όχι μόνο θα δικαιωθεί, θα επιβληθεί και υψηλό πρόστιμο στη χώρα...

Θα συνιστούσα στους Θεολόγους (μόνοι τους το διάλεξαν!) να κάνουν μια επιμόρφωση, να γίνουν φιλόλογοι της ελληνικής ή ξένων γλωσσών, να γίνουν οτιδήποτε επιστημονικό... Αρκετά με τις δεισιδαιμονίες και την ψευδολογία!

Στην ειδησεογραφία της Καθημερινής επιβεβαιώνεται ότι η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου είχε το νόημα εξυπηρέτησης των "άνεργων" Θεολόγων...

Προσθήκη:

Προτάσεις Ιερώνυμου για άνεργους θεολόγους

(του Νικου Παπαχρηστου, Καθημερινή, 1/4/2009)

Το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αποκατάσταση περίπου 4.000 ανέργων πτυχιούχων Θεολογίας εκφράζει με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της Συνόδου για την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ο κ. Ιερώνυμος καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την απορρόφηση των άνεργων Θεολόγων.

«Προφανώς κάποιοι παράγοντες του υπουργείου που έσπευσαν να διοχετεύσουν την επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον Τύπο, ενοχλούνται από την πάγια θέση της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά όχι από την ανεργία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες θεολόγοι», σχολίαζαν χθες συνοδικοί κύκλοι μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Αρχιεπισκόπου. Σημειώνεται πως ο κ. Ιερώνυμος προτείνει το διορισμό θεολόγων και στα δημοτικά σχολεία και να αυξηθεί ο αριθμός όσων απορροφώνται κάθε χρόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα προτείνει την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, την αξιοποίηση των θεολόγων στον θρησκευτικό τουρισμό ή το διορισμό τους ως ξεναγών σε μουσεία βυζαντινών κειμηλίων.

Οι «συνοδικοί κύκλοι» διαθέτουν και παρατηρητήριο ανεργίας για τους Θεολόγους! Μάλλον τους θεωρούν μοναδικούς πιστούς και τους φροντίζουν, γιατί κανονικά θα έπρεπε να κόπτωνται για όλους τους πιστούς τους... Εγώ δεν διάβασα ποτέ κείμενο ή σχολιασμό της Εκκλησίας για το 7-11% των ανέργων Ελλήνων, κατά τεκμήριον και δια νηπιοβαπτισμού επίσης ορθοδόξων χριστιανών!