28 April 2009

Εξαγνισμός διά μετονομασίας

(ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, ΒΗΜΑ, 25/4/2009)

Προσπάθεια να ανατραπεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων στη ΣΥΜΕΑΝ, την ανώνυμη εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που ήταν υπεύθυνη για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, καταβάλλει η Ιερά Σύνοδος. Όπως είναι γνωστό, στην ΑΕ διαπιστώθηκαν ατασθαλίες που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα επιτελικά στελέχη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της εταιρείας, η οποία θεσμοθετείται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Η ΣΥΜΕΑΝ μετονομάζεται σε ΑΝΟΕΕ. Ο νέος «Αναπτυξιακός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος» θα είναι ανώνυμη εταιρεία και σκοπός της θα είναι «η υποστήριξη της υλοποίησης των δράσεων δημοσίου χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς ή άλλους πόρους στους τομείς ευθύνης της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου».


Η ΣΥΜΕΑΝ, όπως και η μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» αποτελούσαν από την πρώτη στιγμή της εκλογής του κ. Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο πριν από ενάμιση χρόνο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά του. Και αυτό διότι και στις δύο οργανώσεις υπήρχαν πληροφορίες ότι παρουσιάζονται μεγάλα διαχειριστικά προβλήματα. Ακόμη είχαν διατυπωθεί συγκεκριμένες κατηγορίες για κακοδιαχείριση και οικονομικά ελλείμματα.

Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος άλλαξε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τα επιτελικά στελέχη των δύο οργανισμών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαχειριστικός έλεγχος και διαπιστώθηκαν οικονομικά ελλείμματα. Ύστερα από αυτό στη ΣΥΜΕΑΝ υπήρξε εκκαθάριση και αναμένεται να γίνει έλεγχος και για την απόδοση ευθυνών. Χθες άλλαξε και το όνομα της ανώνυμης εταιρείας.

Την ίδια ώρα στην «Αλληλεγγύη» ολοκληρώθηκε ο οικονομικός έλεγχος, ο οποίος διεπίστωσε ελλείμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται τα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι επικεφαλής της οργάνωσης να καταθέσουν ενώπιον ειδικής επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν στην οργάνωση.

(ΚΟΣΜΑΣ ΒΙΔΟΣ, ΒΗΜΑ, 25/4/2009)

Αλλάζει ο... Μανωλιός, εν προκειμένω η ΣΥΜΕΑΝ (η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος). Ας ελπίζουμε όμως ότι αυτή τη φορά δεν θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς, όπως θέλει η παροιμία, αλλά θα ανανεωθεί εκ βάθρων, για λόγους τάξης και δικαιοσύνης. Βλέπετε, στην εν λόγω εταιρεία, η οποία ήταν υπεύθυνη για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, είχαν διαπιστωθεί οικονομικές ατασθαλίες.

Γι΄ αυτό αμέσως μετά την εκλογή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε αντικαταστήσει τα μέλη του ΔΣ της. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αλλάζει τώρα και η ονομασία της: η ΣΥΜΕΑΝ μετονομάζεται ΑΝΟΕΕ (
Αναπτυξιακός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος). Αν η αναβάπτισή της θα την εξαγνίζει από τις αμαρτίες της; Θα δείξει.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για αιχμηρές και ξινές φωνές κατά της Εκκλησίας. Αν αναφέρθηκε και στα πρόσφατα εκ κλησιαστικά σκάνδαλα που έχουν δυσαρεστήσει και απογοητεύσει τους πιστούς; Θα σας γελάσω. Πάντως τόνισε ότι η κοινωνία αποχριστιανίζεται. Από μόνη της; Ή κάνουν ό,τι μπορούν για αυτό και κάποιοι άγιοι πατέρες με τα ανόσια έργα τους;