19 November 2008

Διαφημιστική εκστρατεία άθρησκων στις ΗΠΑ

...
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα όπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι προσεύχονται σε καθημερινή βάση και τα τρία τέταρτα των κατοίκων πιστεύουν στον παράδεισο, μία ομάδα άθρησκων ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια που διερωτάται γιατί οι Αμερικανοί χρειάζονται τον Θεό για να βαδίσουν στον ίσιο δρόμο.

«Γιατί να πιστεύετε στο Θεό; Να είστε καλοί επειδή οι ίδιοι θέλετε» αναφέρει η σχετική διαφήμιση που προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Washington Post και του New York Times, ενώ θα προβληθεί και στα δημόσια μέσα μεταφοράς στην Ουάσιγκτον από την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος της καμπάνιας είναι να φτάσει σε εκείνους που δεν πιστεύουν, να δουν ότι δεν είναι μόνοι, ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων που παραδοσιακά ο κόσμος βομβαρδίζεται από θρησκευτικά μηνύματα., όπως εξήγησε ο Ρόι Σπέκχαρντ, διευθυντής της Αμερικανικής Ανθρωπιστικής Ένωσης, που οργάνωσε την καμπάνια.

Παρά το ότι η διαφήμιση είχε περιορισμένη προβολή στις δύο εφημερίδες, έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε πολλές διαδικτυακές κοινότητες. «Είναι εντάξει αν θες να πιστεύεις, αλλά μη περιμένεις αιώνια ζωή όταν έρθει η ώρα επιστροφής του Ιησού» ανέφερε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια στην ιστοσελίδα τηλεοπτικού σταθμού της Ουάσιγκτον.

Πολλοί υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, ενώ κάποιοι τόνισαν το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «Χριστούγεννα» αλλά αναφέρονται σε αυτά ως «εορταστική περίοδος» για να αποφύγουν τις προστριβές με όσους δεν πιστεύουν.

Ο χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στις ΗΠΑ, με προτεστάντες και καθολικούς να συνιστούν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα σε 35.000 ενήλικες που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες το Ινστιτούτο Pew.

(www.kathimerini.gr, 12/11/2004)