08 October 2007

Πραξιτέλης II






















Το άγαλμα αυτό είναι ρωμαϊκό αντίγραφο αγάλματος του Μενάνδρου (342-292 π.Χ.), το οποίο δεν έφτιαξε ο Πραξιτέλης που έζησε στα χρόνια 390-320 π.Χ., αλλά οι δύο γιοι του, Κηφισόδοτος και Τίμαρχος. Στη συγκεκριμένη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δεν παρουσιάζονται, λοιπόν, αποκλειστικά έργα του Πραξιτέλη, αλλά και όσων φαινεται να επηρεάστηκαν από αυτόν.

Ο Μένανδρος ήταν ο σημαντικότερος κωμικός ποιητής και ο θεμελιωτής της νέας αττικής κωμωδίας. Γεννήθηκε στην Kηφισιά το 342/41 π. Χ. και οι γονείς του φρόντισαν για τη μόρφωση και τη σωστή ανατροφή του. Aπό μικρός έδειξε o Μένανδρος το ταλέντο του στη δραματουργία και αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι στην ανάπτυξη αυτού του ταλέντου έπαιξε αημαντικό ρόλο ο θείος του Άλεξις, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικούς ποιητές εκείνης της εποχής.

Ως έφηβος ο Μένανδρος μαθήτευσε στην περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη που λειτουργούσε τότε με διευθυντή τον Θεόφραστο. Είχε δε την τύχη να γνωριστεί στην στρατιωτική του θητεία με τον μετέπειτα μεγάλο φιλόσοφο Επίκουρο, με τον οποίο δημιούργησε μια στέρεη φιλική σχέση. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλά από τα έργα του Μένανδρου επηρεάστηκαν από αυτή την πνευματική σχέση. Παρόλο που ο Μένανδρος έγραψε πάνω από 100 κωμωδίες κέρδισε μόνο 8 πρώτες νίκες. Η μεγάλη δόξα και η αναγνώριση ήρθαν από τους μεταγενέστερους μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του το 292/1 π. Χ.

Ο Μένανδρος θεωρείται ως ο δημιουργός της Αρχαιότητας με τις περισσότερες γλυπτές παραστάσεις, ίδίως από τους Ρωμαίους, στους οποίους οι κωμωδίες του είχαν τεράστια απήχηση.


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)