Το Βατικανό δεν φοβάται την επιστήμη
Για δεύτερη φορά σε επτά χρόνια το Βατικανό διοργανώνει ένα επιστημονικό συνέδριο για αστρονόμους. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία και Ιαπωνία, έχουν συγκεντρωθεί στη Ρώμη για ένα πενθήμερο συνέδριο με θέμα τους ελλειπτικούς γαλαξίες.
Στο Παπικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπου συνήθως βρίσκει κανείς καθολικούς θεολόγους να μελετούν τις Γραφές, αλλά και ιερείς - επιστήμονες που εργάζονται στο αστεροσκοπείο του Βατικανού, θα εξεταστούν θέματα όπως η φυσική (και όχι η μεταφυσική) προέλευση του Σύμπαντος. Ο πατέρας Χοσέ Φούνες, επικεφαλής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού λέει ότι από το 2000 που ήταν η προηγούμενη συνάντηση έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι και ανακαλύψεις. «Οι ελλειπτικοί γαλαξίες είναι καυτό θέμα», λέει. Ομως, γιατί το Βατικανό χρηματοδοτεί την αστρονομική έρευνα μετά από αιώνες διαφωνιών σχετικά με το διαφορετικό ρόλο επιστήμης και θρησκείας;
«Θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι η Εκκλησία δεν φοβάται την επιστήμη», λέει ο πατέρας Γκι Κονσολμάνιο, μέλος της επιστημονικής ομάδας του πατέρα Φούνες και επιμελητής μιας από τις σημαντικότερες συλλογές μετεωριτών, η οποία φυλάσσεται στο Βατικανό. «Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος αντίληψης του πώς ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν και θέλουμε να δηλώσουμε ότι η αλήθεια δεν έρχεται σε αντίθεση με την αλήθεια. Οτι, αν έχεις πίστη, τότε, ποτέ δεν θα φοβάσαι αυτά που θα ανακαλύψει η επιστήμη. Γιατί είναι αλήθεια». Το συνέδριο άρχισε με συζήτηση σχετική με το δικό μας γαλαξία και συνεχίζεται με θεωρίες σχετικά με το διάστημα και το χρόνο, το σχηματισμό και την εξέλιξη αστεριών και πλανητών.
Το ενδιαφέρον ξεκινά από το 1582
Η Καθολική Εκκλησία άρχισε να ενδιαφέρεται για την παρατήρηση των ουρανών το 1582, όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ αντικαθιστούσε το Ιουλιανό με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Λίγο αργότερα, το 1612, ο Γαλιλαίος επισκεπτόταν τη Ρώμη για να μοιραστεί με Ιησουίτες μαθηματικούς και φιλοσόφους την ανακάλυψη τεσσάρων δορυφόρων του Δία που είχε κάνει. Υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις του καταρρίπτουν την αριστοτέλεια θεώρηση του κόσμου σαν γεωκεντρικού και ότι επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Κοπέρνικου. Εναν αιώνα νωρίτερα, ο Κοπέρνικος υποστήριζε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ηλιο και όχι το αντίθετο. Αργότερα ο Γαλιλαίος δικάστηκε από την Ιερά Εξέταση γι’ αυτές τις ιδέες του. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις αιώνες μέχρι η Καθολική Εκκλησία επί Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ να παραδεχθεί επισήμως ότι ο Γαλιλαίος ήταν αυτός που είχε δίκιο.
BBC News, Καθημερινή, 2/10/2007