Μπροστά στην πρόκληση της δημιουργίας ζωής βρίσκεται πλέον η επιστημονική κοινότητα. Ζωή που θα έχει κατασκευαστεί τεχνικά στο εργαστήριο, φέροντας πολλές ελπίδες και ερωτήματα.
Ως τώρα μόνο στον κινηματογράφο είδαμε επιτυχημένα πειράματα, πάνω στη δημιουργία τεχνητής ζωής. Ο άνθρωπος όμως είναι πολύ κοντά στο να φτιάξει ζωή μέσα στο εργαστήριο.
Συγκεκριμένα ο Γκρεγκ Βέντερ και η ερευνητική του ομάδα, από το Ινστιτούτο J Graig Venter των ΗΠΑ, προσπαθούν στο εργαστήριό τους να δημιουργήσουν την πιο απλή μορφή ζωής. Με τη χρήση του πιο απλού γονιδίου, του «ελάχιστου γονιδίου» - της μικρότερης ομάδας γονιδίων που χρειάζεται ένας οργανισμός για να επιβιώσει και να λειτουργήσει - το οποίο εισάγουν σ' ένα κενό κύτταρο.
Το «ελάχιστο γονιδίωμα» δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός απλού βακτηριδίου, του Mycoplasma genitalium. Ο Γκρεγκ Βέντερ και η ομάδα του αφαίρεσαν σταδιακά τα γονίδια του βακτηριδίου, μέχρι το σημείο που απέμεινε μόνο το βασικό γενετικό υλικό, που επιτρέπει την επιβίωση.
Το σχέδιο της αμερικανικής ομάδας είναι να ανασυνθέσουν αυτή την αλυσίδα DNA με απλά χημικά, να τα ενώσουν και να δημιουργήσουν έναν τεχνητό οργανισμό.
Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα είναι δύο και άκρως διαφορετικές. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Βέντερ και οι ομάδα του θα περιοριστούν σ' αυτή και μόνο τη διαδικασία, στην έγχυση του τεχνητού DNA στο κενό κύτταρο. Υπάρχουν, όμως κι εκείνοι που πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο παίρνει έναν υπάρχοντα ζωντανό οργανισμό και τον αλλάζει δημιουργώντας κάτι καινούργιο.
Όμως ποιοι είναι οι λόγοι για να δημιουργήσει κάποιος συνθετική ζωή; Ο καθηγητής Βέντερ ελπίζει να τροποποιήσει τα γονίδια στον καινούργιο οργανισμό ώστε ν' απορροφά τα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή να καθαρίζουν κηλίδες πετρελαίου.
Ο Τζιοβάνι Μούρτας, από το Κέντρο Ενρίκο Φέρμι του Πανεπιστημίου Ρώμη ΙΙΙ, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μορφή ζωής που ν' ανταποκρίνεται στην πιο βασική μορφή στην προέλευση της ζωής. «Θα δημιουργήσουμε αυτά τα εν μέρει συνθετικά ελάχιστα κύτταρα που θα θυμίζουν τα πρώτα ζωντανά κύτταρα», εξηγεί ο Ιταλός ερευνητής.
Εξάλλου, ο Ρον Βάις από το πανεπιστήμιο Πρίνστον, που εστιάζει στον προγραμματισμό των βιολογικών οργανισμών, πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει και βιοϊατρικές εφαρμογές. «Ένα πράγμα το οποίο προσπαθεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να χρησιμοποιήσει αυτά τα κύτταρα σαν εργοστάσια, προκειμένου να δημιουργήσει φάρμακα ή να παράγει δομές», τόνισε ο κ. Βάις (πλήρες κείμενο>>>)
(BBC, www.kathimerini.gr)