03 April 2011

1.235 πλανήτες με πιθανότητες ζωής εντόπισε -προς το παρόν- το Κέπλερ

Σε πρόσφατη ανάρτηση διατυπωνόταν ο προβληματισμός, πόσο θα επηρεάσει τους ανθρώπους η ανακάλυψη ενός εξωγήινου πλανήτη με ζωή. Στο ακόλουθο κείμενο δίνονται πληροφορίες γι' αυτό το εγχείρημα και τα πιθανά αποτελέσματα.

ΒΗΜΑ, 1/4/2011

Πριν από λίγες εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε 1.235 πλανήτες στον γαλαξία μας οι 54 εκ των οποίων βρίσκονται στην λεγόμενη "φιλόξενη ζώνη", δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο για την ανάπτυξη και συντήρηση της ζωής.


Οι μαύρες κουκίδες μέσα στα άστρα αναπαριστούν τους 1235 πλανήτες που ανακάλυψε 
πρόσφατα το Κέπλερ στον γαλαξία μας πολλοί εκ των οποίων μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Χθες η NASA έδωσε στην δημοσιότητα την παραπάνω εικόνα στην οποία απεικονίζονται τα εκατοντάδες άστρα στα οποία βρίσκονται αυτοί οι 1235 πλανήτες οι οποίοι καταγράφονται με μαύρες κουκίδες στο εσωτερικό των πλανητών. Μάλιστα ο Ήλιος και η Γη έχουν τοποθετηθεί ξεχωριστά στην εικόνα (είναι το απομονωμένο άστρο στην πάνω δεξιά πλευρά της εικόνας κάτω από την πρώτη σειρά άστρων).

Αμέτρητοι οι πλανήτες σαν την Γη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων που έχουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Τα στοιχεία που έχει στείλει τους τελευταίους μήνες είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Κέπλερ ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια πλανήτες βρίσκονται στις λεγόμενες "φιλόξενες ζώνες", είναι δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο (ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά) ώστε να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Όπως είναι ευνόητο το Κέπλερ ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους είναι δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια.