Στις επόμενες δεκαετίες, με πιθανότερο το διάστημα μέχρι τη λήξη της επόμενης 20ετίας, αναμένεται να γίνει στην Κων/πολη ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Οι επιπτώσεις για μια περιοχή με πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους και με ένα σημαντικό πέρασμα για τη ναυτιλία, θα είναι απίστευτα καταστροφικές.
Ο κίνδυνος έρχεται από την Ανατολία της Μικράς Ασίας και κινείται από το 1939 σταθερά δυτικά. Τελευταία φορά που συνέβη ένας καταστροφικός σεισμός ήταν στο Izmit (Νικομήδεια) το έτος 1999 (7,5 Ρίχτερ), 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Κων/πολης. Εξετάζοντας την ακολουθία σεισμών στο χάρτη της εικόνας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα συμβεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός λίγο πιο δυτικά, μάλλον στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Για τελευταία φορά έγινε σ' αυτό το χώρο ένας μεγάλος σεισμός περί τα 7,4 Ρίχτερ το έτος 1766. Από ιστορικές καταγραφές συμπεραίνεται ότι σ' αυτή τη θάλασσα γίνεται ένας ισχυρός σεισμός κάθε 250 χρόνια.
Στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας συναντιώνται δύο γεωλογικές πλάκες, η μία της Ευρασίας και η άλλη της Μικρασίας. Οι δύο πλάκες διολισθαίνουν οριζόντια σε αντίθετη κατεύθυνση και μετατοπίζονται στη βορειοδυτική Τουρκία περί τα 2,5 cm ανά έτος. Τα πετρώματα των δύο πλακών αγκιστρώνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια πίεση. Κάποια στιγμή υποχωρούν αυτές οι αγκιστρώσεις και η μετατόπιση συμβαίνει βίαια.
Τα τελευταία 250 χρόνια έχουν μετατοπιστεί οι δύο γεωλογικές πλάκες κατά περίπου 5 μέτρα σε μήκος ρήγματος 140 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με διάφορα μαθηματικά μοντέλα, η καθυστέρηση εκδήλωσης του σεισμού και η σεισμική προϊστορία στην περιοχή οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ· κι αυτό με μια πιθανότητα μεγαλύτερη του 50%.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας στην Τουρκία θεωρούν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 50.000 και οι άστεγοι το μισό εκατομμύριο. Η διαφορά σε βάρος της Τουρκίας σε σύγκριση με την Ιαπωνία, όπου ο θάνατος 10-20 χιλιάδων ανθρώπων οφείλεται με σεισμό 8,9 Ρίχτερ κυρίως στις καταστροφές από το τσουνάμι, σχετίζεται με τη μειωμένη αντοχή των τούρκικων κτιριακών κατασκευών.
Ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Τουρκία είναι αρκετά μικρότερος με ένα σεισμό στην Προποντίδα και, σε περίπτωση που εκδηλωθεί, εκτιμάται ότι τα κύματα δεν πρόκειται να υπερβούν τα 6 μέτρα ύψος.