28 April 2011

Η ανακάλυψη της χριστιανικής κόλασης στη Σιβηρία

Πώς διαδίδονται και υιοθετούνται οι θρησκευτικές μυθοπλασίες!
Πληροφορίες από το Spiegel-Online

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπήρχαν ήδη ιστοσελίδες συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών (fora), κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι «Ρώσοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την κόλαση, βαθιά μέσα στη Γη». Μερικοί συνέχιζαν μάλιστα τη μυθοπλασία και έλεγαν ότι αυτός ήταν τελικά ο λόγος που κατέρρευσε το κομουνιστικό μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη, γιατί διαπίστωσαν ότι υπάρχουν «θεός, παράδεισος, σατανάς και κόλαση» και διαψεύδονται οι ισχυρισμοί των αθέων κ.ο.κ.

Είχα προσπαθήσει τότε να πληροφορηθώ, από πού αντλούνται αυτές οι πληροφορίες και τι ακριβώς «ανακαλύφθηκε», πότε κι από ποιους… Δεν υπήρχε τίποτα σαφές, καθένας έβλεπε επιβεβαιωμένα αυτά που πάντα πίστευε και φοβόταν· η κόλαση είναι κάτω στη γη, ο παράδεισος είναι ψηλά στον ουρανό, ο σατανάς είναι κακός, ο θεός καλός και όλα είναι απλά και τακτοποιημένα. Πρέπει να έχουν διασωθεί στις παλιές σελίδες από διάφορες «αγορές» αυτές οι συζητήσεις, στις οποίες έβλεπε κάθε καλοπροαίρετος συνομιλητής, ότι επαναλαμβάνονταν γνωστές ιδεοληψίες από τα κατηχητικά και από εκκλησιαστικά φυλλάδια. Αυτά ακριβώς που πίστευαν, έπρεπε να είχαν ανακαλύψει οι Ρώσοι «επιστήμονες».

Τώρα βγαίνει στο φως όλη εκείνη η παλιά ιστορία, την οποία πολλοί ευκολόπιστοι είχαν υιοθετήσει και υποστήριζαν, σαν να είχαν συμμετάσχει οι ίδιοι στην «ανακάλυψη»! Φυσικά επρόκειτο για φάρσα, η οποία πήρε απρόσμενες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο και διαδόθηκε, όπως η φωτιά σε ξερά χόρτα, άλλοτε λόγω θρησκοληψίας, άλλοτε για πλάκα που προωθούσαν μερικοί και άλλοτε για κερδοσκοπικούς λόγους από επαγγελματίες πιστούς και μηχανισμούς συλλογής εισφορών. Να δούμε την ιστορία όμως από την αρχή!

Το έργο της γεώτρησης

Στις 24 Μαΐου 1970 ξεκίνησε η τότε Σοβιετική Ένωση (Σ.Ε.) την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία της βαθύτερης τρύπας στο φλοιό της Γης. Επιστημονικός στόχος ήταν η μελέτη της μεταβολής θερμοκρασίας (προς το κέντρο αυξάνει), ο εντοπισμός τυχόν στρωμάτων από αξιοποιήσιμα πετρώματα και η μελέτη της κίνησης των γεωλογικών πλακών. Παράπλευρος στόχος –αν διατυπώθηκε ποτέ– ήταν η παγκόσμια προβολή μιας επιτυχίας του «σοσιαλισμού», όπως τον είχαν τσιμεντάρει στη Σ.Ε., σε βάρος του αμερικάνικου καπιταλισμού που θα κατέρρεε, «όπου νάναι!».

Οι Σοβιετικοί είχαν χάσει τον ανταγωνισμό με τους Αμερικάνους για την «κατάκτηση» της Σελήνης και αναζητούσαν ένα πεδίο προβολής της δικής τους τεχνολογίας. Ήταν η εποχή που διαφαινόταν με σαφήνεια πια ότι οι κομμουνιστικές χώρες δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν τις δυτικές στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στο κατά κεφαλή εισόδημα των πολιτών.

Για την «τρύπα προς το κέντρο της Γης» επελέγη η περιοχή της χερσονήσου Κόλα, μια απόφυση της μεγαλύτερης Φινο-Σκανδιναυικής χερσονήσου στα βορειοδυτικά σύνορα της Σ.Ε. Ο λόγος επιλογής αυτής της περιοχής προέκυπτε λόγω της αραιής κατοίκησης και κάποιας γεωλογικής ιδιομορφίας της, ίσως όμως και λόγω της εγγύτητας με τη Νορβηγία, η οποία είχε τεχνολογικές γνώσεις στις πετρελαϊκές γεωτρήσεις· πιθανόν όμως να συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι που δεν έγιναν γνωστοί και δεν παίζουν πλέον ρόλο.

Εκεί, δέκα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, παίχτηκε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού και παραπλάνησης, το οποίο προώθησαν ένας Νορβηγός εργοδηγός, ένας αθεϊστής δάσκαλος και διάφοροι Αμερικάνοι ευαγγελικοί τηλεπάστορες: Περίπου στα 14 χιλιόμετρα βάθος και με μια θερμοκρασία δήθεν στους 1.100 °C, το τρυπάνι διαπέρασε την οροφή της ιουδαιο-χριστιανικής κόλασης και τα μικρόφωνα των ερευνητών συνέλαβαν σπαραχτικές φωνές βασανιζόμενων ανθρώπων!

«Ποια άλλη επιβεβαίωση θέλουμε, αγαπητά τέκνα εν Χριστώ, για την αλήθεια του χριστιανισμού…» κραύγαζαν περί το 1990 οι τηλεπάστορες στην Αμερική, «από το γεγονός ότι λαμπροί ερευνητές ανακάλυψαν την κόλαση των αμετανόητων αμαρτωλών στη Σιβηρία και ταυτόχρονα κατέρρευσε η Σ.Ε.;» – και να οι εισφορές στα ταμεία των τηλε-απατεώνων, για να προλάβει ο κάθε υποκριτής και μικρο-απατεώνας να εξαγοράσει την «αιώνια ζωή» που του υπόσχεται η ιουδαιοχριστιανική θρησκεία…

Εννοείται, η χερσόνησος Κόλα δεν έχει καμιά σχέση με τη Σιβηρία, αλλά ταιριάζει μια χαρά με την ιδεοληψία των χριστιανών που είναι και ακροδεξιοί: εκεί που έστελνε ο Στάλιν εξορία τους πολιτικούς αντιπάλους του, εκεί (από κάτω) είναι και η κόλαση.

Τεχνικά προβλήματα

Η γεωτρητική μηχανή είχε ένα βάρος περί τους 200 τόνους και το σύστημα διάτρησης «Uralmasch-15000» με τη διατρητική κεφαλή των 21 εκατοστών προχωρούσε μέτρο προς μέτρο μέσα από τα πετρώματα της Κόλα.

Πρώτος στόχος των Σοβιετικών ήταν να περάσουν τους Αμερικάνους που είχαν φτάσει τη γεώτρηση «Bertha Rogers» στην Oklahoma στα 9.583 μέτρα. Στις 6 Ιουνίου 1979, εννέα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, είχαν φτάσει το στόχο και το συνεργείο είχε περάσει το αμερικάνικο όριο κατά ένα μέτρο. Όμως ξαφνικά οι φιλοδοξίες μεγάλωσαν· τώρα στόχος έγιναν τα 15.000 μέτρα!

Στην πορεία προς το κέντρο της Γης έκαναν οι ερευνητές απρόσμενες ανακαλύψεις: έτσι κατάφεραν, με αξιοποίηση ήχων που προκαλούσε η τριβή των πετρωμάτων, να προβλέψουν σεισμούς. Στα 3km βάθος ανακάλυψαν ένα στρώμα πετρώματος που είναι ακριβώς ίδιο με το επιφανειακό πέτρωμα της Σελήνης. Έξι χιλιόμετρα βαθύτερα, στα 9 km, συνάντησαν ποσότητες χρυσού.

Όμως, όσο βαθύτερα προχωρούσε η γεώτρηση, τόσο ανέβαινε απρόβλεπτα η θερμοκρασία. Στα 12,62 km το έτος 1989 η θερμοκρασία δεν ήταν 100 °C, όπως υπολόγιζαν οι ερευνητές, αλλά 180 °C! Αυτό δυσκόλευε, φυσικά, τη συνέχιση των εργασιών, αφού η ψύξη των κοπτικών εργαλείων ήταν δύσκολη ή αδύνατη.

Μυθοπλασίες για ευήθεις

Εκείνη περίπου την εποχή άρχισαν να κυκλοφορούν ιστορίες για αναπάντεχες εμπειρίες των ερευνητών: στα 14 km άρχισε να γυρνάει το τρυπάνι στον αέρα, επειδή είχε τρυπήσει την οροφή κάποιου θαλάμου με κενό και θερμοκρασία 1.100 °C! Εννοείται, στη θερμοκρασία των 1.100 °C ο χάλυβας (σίδηρος πλέον) πλησιάζει στη ρευστή κατάσταση και το τρυπάνι σίγουρα δεν έχει οποιαδήποτε σκληρότητα για να αντιμετωπίσει πετρώματα ή να στηρίξει κοπτικά υλικά που αντέχουν. Όταν δε, λέει ο μύθος, άφησαν οι τεχνικοί μικρόφωνα στην ατμόσφαιρα των 1.100 °C (από τι υλικά άραγε;), άκουσαν επάνω οιμωγές ανθρώπων… Προφανέστατο και αυταπόδεικτο, το τρυπάνι είχε φτάσει στην κόλαση των ιουδαιοχριστιανών!

Σύμφωνα με την ιστορία, όπως την ανακατασκεύασε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Rich Buhler, ένας Φινλανδός προσηλυτιστής πήρε τις πληροφορίες περί κόλασης από κάποιο Newsletter με τίτλο «Vaeltajat». Ο συντάκτης του «Vaeltajat» ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από ένα άλλο Newsletter, του οποίου το όνομα δεν θυμόταν πια! Ένας αναγνώστης του «Vaeltajat» έγραψε τα νέα ως επιστολή στην φινλανδική εφημερίδα «Etela Soumen», η οποία και τη δημοσίευσε. Από εκεί άρχισε η χιονοστιβάδα του μύθου να παίρνει διαστάσεις είδησης: Η εκκλησιαστική εφημερίδα «Ammenusastia» μετέφερε την επιστολή του αναγνώστη ως είδηση πρακτορείου κι έτσι έφτασε το παραμύθι στο μεγαλύτερο θρησκευτικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ «Trinity Broadcasting Network» (TBN).

Εκεί κάπου εμφανίζεται στην ιστορία ο Νορβηγός δάσκαλος Åge Rendalen, ο οποίος επισκέφτηκε το 1989 τον φίλο του Rick Kuykendail στην Καλιφόρνια. Οι δύο φίλοι είχαν σπουδάσει μαζί θεολογία, ενώ όμως ο Rendalen εγκατέλειψε τη θρησκεία και έγινε άθεος, ο Kuykendail έγινε κληρικός. Στις συζητήσεις των παλαιών φίλων για τα θρησκευτικά θέματα, διηγήθηκε ο άθεος στον κληρικό για μια εκπομπή περί ανακάλυψης της κολάσεως στο ΤΒΝ. Οι δύο φίλοι διασκέδασαν με τα περιστατικά και αποφάσισαν να ελέγξουν, πόσο πιστευτό θα γινόταν κάτι τέτοιο σε μια διαφωτισμένη (νόμιζαν!) κοινωνία, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Έτσι άρχισε ο Rendalen το 1990 να γράφει επιστολές στο ΤΒΝ και σε ευαγγελικούς τηλεπάστορες, δηλώνοντας ότι είναι «Ειδικός σύμβουλος του Νορβηγικού υπουργείου Δικαιοσύνης». Στις περιγραφές του περί κόλασης, δεν έμεινε στα μέχρι τώρα μυθεύματα, αλλά πρόσθεσε και δικά του, όπως ότι κάποια στιγμή πετάχτηκε από το φρεάτιο ένα φωσφορίζον αέριο και στην κορυφή του βρέθηκε ένα άτομο με φτερούγες νυχτερίδας, το οποίο γελούσε σαρκαστικά και φώναζε με μπάσα φωνή ένα σύνθημα, γράφοντάς το ταυτόχρονα στον ουρανό: «Σας έχω κατακτήσει!»

Επιπλέον, έστειλε ο Randalen ένα ηχητικό απόσπασμα από την ταινία θρίλερ «Baron Blood» που είχε γυριστεί το έτος 1972 και ακούγονται ανθρώπινες κραυγές, όπως αυτές που θα έπρεπε κατά την άποψη των θεόπληκτων να ακούγονται στην κόλασή τους...

Πλήρης απόδειξη πλέον! Ο ίδιος ο σατανάς μας κατέλαβε, γιατί του ανοίξαμε έξοδο διαφυγής από την κόλαση που είναι στα 12-14 χιλιάδες μέτρα κάτω από τη Γη. Αλλά ο Randalen επισύναψε και αποδείξεις: ένα άρθρο της νορβηγικής εφημερίδας «Asker Baerums Budstikke» με φωτογραφία ενός πονηρού, μάλλον σατανικού τύπου, ο οποίος ακουμπάει συνωμοτικά το δάχτυλο στα χείλη του, κάτι σαν: «Μην μιλάτε παραπέρα!».

Στην πραγματικότητα το άρθρο ήταν τελείως άσχετο και αναφερόταν σε έναν επιθεωρητή πολεοδομίας, ο οποίος διαφωνούσε με τον εργοδότη του. Ο Randalen έβαλε, λέει, αυτή τη φωτογραφία, γιατί του φάνηκε ο επιθεωρητής πολύ «διαβολικός»! Για να μην σκεφτεί δε κανένας να ρωτήσει έναν γνώστη της νορβηγικής γλώσσας για το περιεχόμενο του άρθρου, επισύναψε ο Randalen μια δική του «μετάφραση», δήθεν ένας τεχνικός των εργασιών γεώτρησης, ο εργοδηγός Bjarne Nummedal επιβεβαίωνε σε συνέντευξή του τα γεγονότα, αλλά και απειλές που δέχτηκε για να μη μιλήσει πουθενά, αλλιώς κινδυνεύει η ζωή του και αυτή της οικογένειάς του. Ο υποτιθέμενος Nummedal εκλιπαρεί για σιωπή, αν και το διαβολικό του βλέμμα μάλλον για πλακατζή, συνεργάτη του σατανά τον αποκαλύπτει!

Μερικές μέρες μετά την αποστολή των μυθευμάτων σε τηλεπάστορες και σε θρησκόληπτα κανάλια, τηλεφώνησε κάποιος δημοσιογράφος και ήθελε εξηγήσεις: ο ίδιος ήταν νορβηγικής καταγωγής, ήξερε τη γλώσσα, και δεν έβλεπε στο απόκομμα της εφημερίδας αυτά που έγραφε η μετάφραση. Οι δύο φαρσέρ, ο άθεος και ο πάστορας, απάντησαν, κατά μία εκδοχή ότι πρόκειται για φάρσα (λένε οι ίδιοι), κατά μία άλλη ότι έστειλαν λάθος απόκομμα (λέει ο δημοσιογράφος).

Αυτά όλα δεν είχαν όμως καμιά σημασία πλέον, η «είδηση» για την ανακάλυψη της κόλασης στη «Σιβηρία» έκανε το γύρο της Αμερικής και βγήκε και προς την Ευρώπη… Η χριστιανική φυλλάδα «Christianity Today» και η πιο σοβαρή ημερήσια «Birmingham News» επανέλαβαν την ιστορία, πασπαλισμένη πλέον με δική τους ζάχαρη…

Ο Randalen έστειλε παντού δελτίο τύπου και δήλωνε ότι πρόκειται για φάρσα, αλλά κανείς δεν το λάμβανε υπόψη του: εδώ είχε βγει από τη γεώτρηση αυτοπροσώπως ο ιουδαιοχριστιανός σατανάς, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, κι αυτός μας λέει ότι δεν είναι αλήθεια; H σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα «Weekly World News» έγραψε στον τίτλο του πρωτοσέλιδου άρθρου της: «Τρυπήσαμε την πύλη της κόλασης» και συνέχισε με διάφορες περιγραφές, χωρίς καμία αναφορά στη φάρσα…

Μέχρι των ημερών μας επαναλαμβάνεται η ιστορία με τη «γεώτρηση μέχρι την κόλαση» και ο Randalen, παρά τις χιλιάδες επιστολές που έχει στείλει και τις εκατοντάδες διαλέξεις, στις οποίες έχει εμφανιστεί, δεν μπόρεσε να ανακόψει την κυκλοφορία του μύθου. Κάπως έτσι διαδόθηκε και ο χριστιανισμός εξ αρχής με μυθεύματα περί θαυμάτων και αναστάσεως…


Το έτος 2009 έλαβε ο Randalen από παλιό μαθητή του ένα βίντεο από εκπομπή στις ΗΠΑ, στο οποίο ο επιχειρηματίας και τηλεπάστορας Creflo Dollar ισχυριζόταν ότι «ο Νορβηγός δάσκαλος Åge Rendalen βρήκε το 1984 την κόλαση στη Σιβηρία»· δηλαδή πέντε χρόνια πριν επινοήσει ο Randalen τη φάρσα…

Το έτος 1992 σταμάτησαν οι γεωτρητικές εργασίες, γιατί είχε γίνει κατά πολύ υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού, αλλά και τα επιστημονικά αποτελέσματα δεν κρίθηκαν αξιόλογα. Όταν λίγα χρόνια μετά προσπάθησαν τεχνικά συνεργεία να γκρεμίσουν τον πύργο στην Κόλα, δεν τα κατάφεραν και τον εγκατέλειψαν στην τύχη του στο αφιλόξενο κλίμα της χερσονήσου.

Τώρα οργανώνουν εκεί ομάδες θρησκόληπτων εκδρομές (θρησκευτικός τουρισμός που λένε!) και προσεύχονται στα ερείπια του εργοταξίου για τις ψυχές των κολασμένων που «είναι από κάτω»… Πιθανόν να διαδίδουν και μυθεύματα για συναντήσεις με σατανάδες που κυκλοφορούν εκεί γύρω! Μερικοί θεωρούν δεδομένο ότι έχει ανακαλυφθεί η κόλαση που φαντάζονται -την ζουν έτσι κι αλλιώς καθημερινά επί Γης- και γράφουν σελίδες επί σελίδων με φανταστικές ιστορίες!