12 April 2011

Η σπειροειδής μορφή του γαλαξία μας

Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει τη μορφή του Γαλαξία μας, σύμφωνα με παρατηρήσεις του δορυφορικού υπέρυθρου τηλεσκοπίου Spitzer. Παλαιότερα επικρατούσε η εντύπωση ότι υπήρχαν πολλοί βραχίονες, ενώ τώρα καταλήγουν οι ερευνητές στη μορφή με δύο βασικές σπείρες που ξεκινάνε στα άκρα του φακοειδή πυρήνα. Τα ονόματα των κύριων αυτών βραχιόνων είναι Ασπίδα-Κένταυρος και Περσεύς. Το Ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε ένα δευτερεύοντα βραχίονα με το όνομα Ωρίων


Ο Γαλαξία μας αποτελεί μέρος της τοπικής ομάδας γαλαξιών του σύμπαντος, έχει ηλικία περίπου 13,6 δισεκ. ετών (κατά 1,1 δισεκ. έτη νεότερος από το σύμπαν) και συγκροτείται από 200-400 δισεκατομμύρια αστέρες (ήλιους) με τους αντίστοιχους πλανήτες και τα λοιπά ουράνια σώματα. Ανάμεσα στα τουλάχιστον 35 μέλη της τοπικής ομάδας γαλαξιών, έρχεται ο Γαλαξίας μας δεύτερος σε αριθμό αστέρων, με μεγαλύτερο το γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου ένα τρισεκατομμύριο αστέρες (2006).

Υπολογίζεται ότι, σε 3-4 δισεκ. χρόνια θα συγκρουστεί Γαλαξίας μας με το γαλαξία της Ανδρομέδας και οι δύο θα δημιουργήσουν από κοινού ένα νέο ελλειπτικό γαλαξία, ο οποίος θα διατηρηθεί για ένα δισεκ. έτη ακόμα.