11 April 2009

«Διακριτοί ρόλοι» για συμπαιγνία...

...
Στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου ότι, με τον αρχιεπίσκοπο αντάλλαξαν απόψεις για «τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας» και για τη δυνατότητα να υπάρξουν και τομείς στενής συνεργασίας, όπως στον κοινωνικό τομέα, ιδιαίτερα την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας, μπορούμε να το πούμε πια, είναι μια σχέση διακριτών ρόλων, αλλά υπάρχει κι ένας χώρος με θέματα κοινού ενδιαφέροντος».


(από το ΒΗΜΑ, 10/4/2009)
Εγώ νόμιζα ότι ο ρόλος της Εκκλησίας προκύπτει από τη χριστιανική θρησκεία και τις παραδόσεις και δεν χρειάζεται συνάντηση πολιτικών και κληρικών για να καθοριστεί αυτός. Αυτό που μου κάνει επίσης εντύπωση είναι ότι ο αρχηγός ενός «σοσιαλιστικού κόμματος» (εντάξει, λέμε και καμιά κουταμάρα!) προαναγγέλει ανάθεση κοινωνικών παρεμβάσεων στον εκκλησιαστικό μηχανισμό, αντί να δώσει στη δημοσιότητα το κοινωνικό πρόγραμμα του κόμματός του και να εξηγήσει πώς θα το χρηματοδοτήσει.

Εννοείται, κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί, εφόσον επιθυμεί να είναι αλτρουιστής και αλληλέγγυος με τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες. Αυτό όμως πρέπει να το πράξει με δικά του περιουσιακά στοιχεία, όχι με χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και με προγράμματα που διεκδικούν οι πάλαι ποτέ «ευρωλιγούρηδες».

Πέρα απ' αυτά, αναρωτιέμαι: τι ακριβώς περιέχει η κωδικοποιημένη περιγραφή «διακριτοί ρόλοι»; Ποιοι είναι αυτοί οι ρόλοι, πότε και πού περιγράφηκαν, ώστε να μπορούμε να τους πληροφορηθούμε; Αν δεν έχει γίνει ακόμα αυτό, μπορεί καθένας να εικάζει και να διεκδικεί ό,τι θέλει! Για παράδειγμα, η Εκκλησία συγγράφει τα σχολικά βιβλία και προσλαμβάνει το εκπαιδευτικό προσωπικό, πρωτίστως θεολόγους που είναι και άνεργοι, και το Κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα! Σαφέστατα διακριτοί ρόλοι!

Θα μου πείτε δεν εννοεί αυτό ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, άλλο εννοεί! Αφού εννοεί άλλο, γιατί δεν το παρουσιάζει λοιπόν ξεκάθαρα, να ξέρουμε όλοι ποιοι είναι οι κανόνες και, στο κάτω κάτω, να διεκδικήσουν κι άλλοι κοινωνικοί φορείς «διακριτούς ρόλους». Γιατί νάχει αυτό το μονοπώλιο μόνον ο εκκλησιαστικός μηχανισμός;

Πιθανότατα θα απαντήσετε, επειδή αυτός ο μηχανισμός επηρεάζει τις ψήφους του ποιμνίου (με διπλή έννοια) και θα έχετε απόλυτα δίκιο. Ο Ερυθρός Σταυρός, το Ίδρυμα Ωνάση, η Εταιρία Φίλων της Μουσικής, η Αρχαιολογική Εταιρία κ.ά., πολύ σημαντικοί φορείς με κοινωνική προσφορά, δεν διεκδίκησαν ποτέ ρόλο έξω από τα αυτονόητα και ποτέ δεν έδωσαν γραμμή στους «πιστούς» τι να ψηφίσουν. Γι' αυτό και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους κάνει συνεταίρους με «διακριτούς ρόλους».

Στ. Φραγκόπουλος  Δρ.Μηχανικός, Καθηγητής
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)