07 November 2008

Το ηλιακό σύστημα Έψιλον Ηριδανού

...
Το άστρο Έψιλον Ηριδανού έχει ηλικία περίπου 8OO εκατομμ. χρόνια, δηλαδή είναι νέο, σε σύγκριση με το δικό μας ήλιο (~5 δισεκ. χρόνια). Τις νύχτες με καθαρό ουρανό είναι το τρίτο σε λαμπρότητα άστρο στον ουρανό, μετά το Άλφα Κενταύρου και το Άλφα Μεγάλου Κυνός (Σείριο).

Το Έψιλον Ηριδανού βρίσκεται 1Ο,5 έτη φωτός μακριά μας, δηλαδή το φως του χρειάζεται 1Ο,5 χρόνια να φτάσει σε μας. Με μια ταχύτητα πτήσης περίπου στο μισό της ταχύτητας του φωτός (αν καταφέρει η τεχνολογία να την πετύχει), απαιτούνται περί τα 2Ο χρόνια για να επισκεφτούν άνθρωποι αυτό το ηλιακό σύστημα και να το αξιοποιήσουν κάποτε ως τόπο επεκτάσεως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα μοιάζει με το δικό μας και έχει επίσης έναν πλανήτη Έψιλον Ηριδανού βήτα, ο οποίος παίζει το ρόλο του δικού μας Δία: αέριος γίγαντας που τραβάει με τη μάζα του όποια αλητεύοντα ουράνια σώματα (αστεροειδείς, μετεωρίτες, κομήτες κτλ.) διέρχονται από την περιοχή, οπότε οι ενδιάμεσοι πλανήτες (όπως η Γη, ο Άρης και η Αφροδίτη του δικού μας συστήματος), προφυλάσσονται σε σημαντικό βαθμό από καταστροφικές προσκρούσεις.

(click)


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)