30 October 2007

Χωρίς αλλαγή ηγεσίας,

μοιάζει πολύ αβέβαιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ


Γράφει ο Attikos


Το μέλλον ενός μεγάλου κόμματος και μιας μεγάλη παράταξης, αφορά όλους μας και οι εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρά την γενική ιλαρότητα που προκαλούν οι αντιπαραθέσεις διαφόρων γραφικών, τύπου Πάγκαλου, είναι θέμα που μας απασχολεί και μας ανησυχεί όλους.

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου μπήκαν στη βουλή 5 κόμματα και από αυτά τα τέσσερα νίκησαν. Το μόνο κόμμα που έχασε ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι ψηφοφόροι, οι φίλοι και τα μέλη του ήθελαν μια απάντηση, μια ελπίδα, ένα μήνυμα, ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι αξίζει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια προοπτική που θα κάνει πράξη τα όνειρά τους.

Αντί αυτών, τι άκουσαν; Θυμηδία, και μόνο προκαλεί η ξύλινη γλώσσα, διαφόρων κύκλων που αναλαμβάνουν συντεταγμένα ή αυτόκλητα,
να εξωραΐσουν την καρικατούρα του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου (Γ.Α.Π.), ενόψει της εκλογής της 11ης Νοεμβρίου. Προσπαθούν να τον απαλλάξουν από τις τεράστιες ευθύνες που τον βαρύνουν, για την πρωτοφανή ήττα που υπέστη το κόμμα στις 16 Σεπτέμβρη και την διαχέουν σε άλλους, ωσάν να διοικούσαν οι άλλοι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι ο Γ.Α.Π. Είναι τόσο καινοφανή τα επιχειρήματά τους που θα προκαλούσαν γέλιο, αν δεν ήταν για κλάματα.

Το βράδυ των εκλογών ο Γ.Α.Π. "κρυμμένος" σε κάποιο όροφο των κομματικών γραφείων, αντί να αποδεχτεί την ήττα του, αντί να ευχαριστήσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που στήριξαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντί παρουσιαστεί στα κομματικά όργανα και να θέση στην διάθεση των μελών την παραίτηση του, για να κρίνουν αν η συντριπτική ήττα προήλθε από την ανικανότητά του και μόνο, έσπευσε να δηλώσει ότι θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του!!!

Σύμφωνα, με ακριβέστατες πληροφορίες, οι εγκάθετοι της Χαριλάου Τρικούπη, προσπάθησαν να οργανώσουν πανελλαδική ψηφοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου (μια εβδομάδα μετά τις εκλογές), ώστε να "πιάσουν στον ύπνο" τους υποψήφιους διεκδικητές της αρχηγίας. Αλλά μήπως δεν ήταν προσπάθεια υφαρπαγής "ψήφου" από τον Γ.Α.Π., η απόπειρα οργάνωσης ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς να ενημερώσει κανέναν προηγουμένως για τις προθέσεις του;

Ακούσαμε το επαναλαμβανόμενο παραμύθι της δήθεν γενναίας αυτοκριτικής του Γ.Α.Π. Δεν ακούσαμε βέβαια ποτέ, να αναλαμβάνει την ευθύνη
 • για τον Ανδριανόπουλο και τον Μάνο του 2004,
 • για την Ματσούκα των ευροεκλογών,
 • για την Φώφη και την Βούλα του ψηφοδελτίου επικρατείας,

Δεν ακούσαμε να αναλαμβάνει την ευθύνη:
 • για την τετράχρονη ανασφάλιστη εργασία των νέων που διακήρυξε στο Λαύριο, φέρνοντας σε δυσκολότατη θέση τα συνδικαλιστικά στελέχη της Π.Α.Σ.Κ.Ε.,
 • για την αφωνία του, στο θέμα των συμβασιούχων,
 • για την αδυναμία του όπως ο ίδιος παραδέχτηκε να φέρει σε πέρας, όσα του εμπιστεύτηκαν το 2004, 1.000.000 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ.Α.Π. έκανε αυτοκριτική, μόνο για όσα νόμισε, ότι θα επισκεύαζαν το προφίλ του.

Το θλιβερότερο όλων είναι η "απόρριψη" της ιστορίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., των κυβερνήσεών του και ιδιαιτέρως της οκταετίας Σημίτη. Περιόδου κατά την οποία ο Γ.Α.Π. μετείχε των κυβερνήσεων και μάλιστα από κορυφαίες θέσεις. Μιας περιόδου όπου η Ελλάδα ήταν στο διεθνές προσκήνιο, με την οργάνωση των καλύτερων Ολυμπιακών αγώνων, με την ένταξή της στο club των ισχυρών οικονομικά χωρών της Ευρώπης. Με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης απ΄ όλες τις χώρες τις Ε.Ε. και την πραγματοποίηση ενός τεράστιου έργου υποδομής πρωτόγνωρο για την Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων.

Αυτή την χρυσή περίοδο, ελεεινολογεί τώρα ο Γ.Α.Π., θέλοντας να μεταθέσει σε άλλους την απόλυτη ευθύνη του, για την κατάντια της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης και αναζητώντας κάποιον ως αποδιοπομπαίο, νομίζει ότι μπορεί να τον βρει στο πρόσωπο του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ.

Οι υποστηρικτές του Γ.Α.Π., σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξωραϊσμού του αποστεωμένου ειδώλου του, μιλούν για έναν "σύγχρονο πολιτικό, ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο, που έχει το ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία πολιτική βούληση να πρωταγωνιστήσει κ.λπ. κ.λπ.".

Και ρωτάμε τώρα:
 • Γιατί δεν "ξεδίπλωσε" όλες αυτές τις αρετές του στα 3,5 χρόνια που του δόθηκε η ευκαιρία;
 • Πως εκφράστηκε αυτή "η πολιτική βούληση" στα χρόνια της παντοδυναμίας του ως αρχηγού;
 • Και πια εγγύηση μπορεί να δώσει ότι αυτή θα εκφραστεί στο μέλλον;
 • Πως ανέχτηκε αυτούς που "πλούτησαν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ.", όπως είπε η Βάσω Παπανδρέου;
 • Γιατί επέτρεψε την επιβίωση των μικροομάδων, που χρόνια τώρα αποτελούν το μηχανισμό και το βαθύ κόμμα;
 • Γιατί ανέχτηκε την ουσιαστική διάλυση των οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
 • Γιατί επέτρεψε την λειτουργία σε οργανώσεις φαντάσματα των 5-6 ατόμων, μοναδικό μέλημα των οποίων ήταν να διατηρήσουν τις μικροεξουσίες τους, σε επαγγελματικό και τοπικό επίπεδο και να συντηρήσουν τους κατεστημένους συσχετισμούς μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον Γ.Α.Π. θα συνεχίσει να είναι αποκομμένο από την κοινωνία και από τα στρώματα που το στήριξαν στο παρελθόν, χωρίς καμιά προοπτική εξουσίας. Αποδέχεται και ο ίδιος την ανυπαρξία προοπτικής προβάλλοντας την αστεία άποψη, ότι αυτόν δεν τον ενδιαφέρει "η εξουσία για την εξουσία", αφήνοντας υπονοούμενα για τις προθέσεις των αντιπάλων του;

Τα τέσσερα έτη της προεδρίας του Γ.Α.Π. στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., μόνο ως πολιτικό κενό μπορούν να περιγραφούν, φτιαγμένο από πράξεις και λόγους αντιφατικούς και αλληλοαναιρούμενους. Μια αληθινή μαύρη τρύπα, που ήταν επόμενο να οδηγήσει εκεί που οδήγησε: στη σύγχυση, την αποθάρρυνση, την ήττα. Το ότι ο ναυαγισμένος ηγέτης αμφισβητήθηκε ευθύς μόλις ήρθε στο φως το ναυάγιο, δεν εκπλήσσει. Χωρίς αλλαγή ηγεσίας, μοιάζει πολύ αβέβαιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.


.