11 March 2007

Η «Αυταπάτη του Θεού» III

Πρόσωπα & προσωπεία


«Ο Ροτβάιλερ του Δαρβίνου»

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΤΟΚΙΝΣ, 65 ετών, Αγγλος γενετιστής, καθηγητής στην Οξφόρδη, συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον αθεϊσμό. Εχει ξεκινήσει τώρα αγώνα για να πείσει αυτό που ονομάζει «εκπαιδευτικό κατεστημένο της σχολικής εκπαίδευσης» να σταματήσει «τη δογματική χειραγώγηση των νέων ανθρώπων μέσω της θρησκείας». Και ελπίζει να το κάνει αυτό μέσω του «Ιδρύματος Ρίτσαρντ Ντόκινς για την Επιστήμη και τη Λογική», το οποίο θα χρηματοδοτεί την έκδοση και παραγωγή εντύπου υλικού και DVD's, που θα δίνονται δωρεάν σε δασκάλους και καθηγητές, ώστε, όπως λέει, να πολεμήσουν «το εκπαιδευτικό σκάνδαλο» που έχει προκαλέσει την αύξηση δημοτικότητας της «ψευδοεπιστήμης» και των «άνευ λογικής ιδεών».

ΜΕΣΩ του ιδρύματος αυτού (http://richarddawkins.net), ο Ντόκινς ελπίζει ακόμη, με απλή επιστημονική ενημέρωση και με στοιχειώδη κοινή λογική, όπως λέει, να προκαλέσει τουλάχιστον τον προβληματισμό των πολιτών, ώστε, φέρ' ειπείν, να καταλάβουν ότι είναι πέρα ώς πέρα απαράδεκτο και ανήθικο να κολλάει κάποιος στα μικρά παιδιά την ταμπέλα της θρησκείας των γονιών τους. «Τι πάει να πει "Χριστιανόπουλο"; Τι πάει να πει "παιδί Καθολικών ή Μουσουλμάνων"; Τι δουλειά έχει η θρησκεία στη δημόσια ζωή εφ' όσον, όπως λένε, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός;», αναρωτιέται με οργή ο διαπρεπής Βρετανός επιστήμονας. (*)

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ της Αγγλικανικής και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βρετανία, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι δρ Ρόουαν Ουίλιαμς και ο καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι Ο' Κόνορ επικρίνουν έντονα όσους, όπως ο καθηγητής Ντόκινς, κάνουν εκστρατεία για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. «Δεν μπορείς να επιδεικνύεις ανεκτικότητα και κατανόηση, και ορθώς, στην ελεύθερη έκφραση κάθε ιδεολογίας πολιτικής, σε κάθε πολιτιστική και φυλετική ιδιαιτερότητα και διαφορά, και να εμφανίζεσαι τόσο εχθρικός και μη ανεκτικός απέναντι στην πίστη ενός ανθρώπου, στη θρησκεία του», αντιτείνουν.

ΚΑΤΑ τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του σε βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, ο καθηγητής Ντόκινς, που οι επικριτές του αποκαλούν «Ροτβάιλερ του Δαρβίνου», έγινε έξαλλος όταν διαπίστωσε για μία ακόμη φορά πως τα ράφια του μαγαζιού ήταν γεμάτα με βιβλία για νεράιδες, κρυστάλλους, ζώδια και λοιπά - «δηλαδή τα ψευδο-επιστημονικά βιβλία να υπερτερούν όλων των άλλων με μια αναλογία τουλάχιστον τρία προς ένα». Μήπως είναι υπερβολικός; Πόσο μπορεί να βλάψει την «επιστημονική αλήθεια» ένα παραμύθι για νεράιδες, η εμμονή κάποιων στην αστρολογία ή η πίστη τους σε ένα υπέρτατο ον;

«ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ όσο δεν φαντάζεστε», απαντά στο καινούργιο του βιβλίο «The God Delusion», δηλαδή, «Η Αυταπάτη (ή και Παραπλάνηση) του Θεού», που κυκλοφορεί από την Bantam Books και ήδη έχει γίνει μπεστ-σέλερ διεθνώς. Και συνεχίζει: «Η διαφώτιση είναι υπό απειλή. Το ίδιο και η ικανότητα του ανθρώπου να διαλογίζεται. Το ίδιο και η αλήθεια. Οπως και η επιστήμη, ιδίως στα σχολεία της Αμερικής. Είμαι ένας από εκείνους τους επιστήμονες που αισθάνονται ότι δεν αρκεί μόνο να αφοσιώνεσαι στη δουλειά σου, στην έρευνα και στους φοιτητές σου, αλλά δυστυχώς πρέπει να αφιερώνεις πια ένα σημαντικό μέρος του χρόνου και του εαυτού σου για να υπερασπίζεσαι αυτήν τη δουλειά, την επιστήμη σου, από την ηθελημένη, όπως πιστεύω, επίθεση που δεχόμαστε από την οργανωμένη άγνοια και αμάθεια. Πολλές φορές ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αμυντικός. Πρέπει να βγούμε στην επίθεση. Και να βγούμε αποφασιστικά. Για την επιστήμη και το διαλογίζεσθαι».

(του Χρήστου Μιχαηλίδη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2007)

(*)
  1. Τί θα λέγαμε, αν ένα παιδί ίδιας ηλικίας ισχυριζόταν «είμαι μαρξιστής, είμαι νεοφιλελεύθερος, είμαι μονεταριστής»;
  2. Άλλα κείμενα σ' αυτό το weblog για τον R. Dawkins και το Ίδρυμά του, το κίνημα Bright, και το βιβλίο του για την αυταπάτη του θεού, μέρος Ι και μέρος ΙΙ.


...

Richard Dawkins Foundation