20 October 2006

Τουρκική λογοκρισία στον Ντελακρουά

...
Το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας λογόκρινε από τα σχολικά εγχειρίδια τον γνωστό πίνακα του Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό», σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, στον οποίο εμφανίζεται μια γυναίκα με γυμνό στήθος, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ο εκδοτικός οίκος του εγχειριδίου της πολιτικής αγωγής, που διδάσκεται εδώ και πέντε χρόνια στους μαθητές 13 ετών, δήλωσαν ότι έλαβαν ειδοποίηση από το υπουργείο Παιδείας που τους ζητεί να «αποσύρουν» από τη «σελίδα 65» το έργο του Ντελακρουά (1798-1863), σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ. Ο πίνακας του 1830 εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.



«Αυτός ο πίνακας είναι το σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης...και κατά συνέπεια δεν είναι σύμβολο μόνο της Γαλλίας, αλλά της δημοκρατίας», σχολιάζει ο συγγραφέας του κύριου άρθρου της εφημερίδας, ο οποίος προτείνει ειρωνικά να απαγορευθεί η είσοδος των μαθητών στα μουσεία για να προστατευθούν από τη θέα του γυμνού στήθους. «Τι πιστεύετε, πρέπει να απαγορεύσουμε τις πλαζ στα παιδιά;» γράφει.

Ο Οζγκίρ Μποζντογκάν, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση του υπουργείου Παιδείας."Αντανακλά τη θέση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέναντι στην εκπαίδευση και την τέχνη. Το κόμμα αυτό θέλει να επιβάλει τον δικό του τρόπο κατανόησης του κόσμου στα σχολικά εγχειρίδια», λέει.

(Καθημερινή, 20/10/2006)