05 May 2009

Απόλλων και Δάφνη

...


Το εντυπωσιακό σύμπλεγμα του Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) απαθανατίζει την ιστορία για ένα ερωτικό πάθημα του Απόλλωνα. Ο θεός του φωτός, της άνοιξης, της ηθικής καθαρότητας, του μέτρου και των τεχνών, ειδικότερα της μουσικής, της ποίησης και του τραγουδιού, Απόλλων, χλεύασε για κάποιο λόγο το θεό Έρωτα κι αυτός αποφάσισε να εκδικηθεί.

Κάρφωσε λοιπόν στον Απόλλωνα ένα χρυσό βέλος που προκαλεί έρωτα και στη νύμφη Δάφνη, κόρη του Πηνειού και της Γαίας, ένα μολυβένιο βέλος που απωθεί τον έρωτα. Ο Απόλλων ερωτεύτηκε περιπαθώς αυτή τη νύμφη, αλλά η Δάφνη ούτε που ήθελε να τον δει και, όταν ο θεός πίεσε ασφυκτικά, μετατράπηκε αυτή με τη βοήθεια της μητέρας της σε δαφνόδεντρο. Γι' αυτό ο Απόλλων υιοθέτησε τη δάφνη ως ιερό φυτό και φοράει έκτοτε ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του...

Με το σπουδαίο αυτό έργο της αναγεννησιακής εποχής κατάφερε ο διάσημος γλύπτης Μπερνίνι να "παγώσει" στο μάρμαρο την κίνηση του ζεύγους και να οδηγήσει τη γλυπτική τέχνη σε μια νέα κορυφή. Το άγαλμα εκτίθεται στη Villa Borghese, της οποίας την κατασκευή χρηματοδότησε ο καρδινάλιος Scipione Borghese 1605 - για να αναπαύεται από το ποιμαντικό του έργο.

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)