13 September 2008

Άντε πάλι «τίμιο ξύλο» - Δει δη χρημάτων

Στη Λάρισα το «Τίμιο Ξύλο» από τα Ιεροσόλυμα


Το «Τίμιο Ξύλο» από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων όπου φυλάσσεται, υποδέχτηκε το απόγευμα, για πρώτη φορά, η Λάρισα με κάθε επισημότητα και απόδοση τιμών. Το «Τίμιο Ξύλο» είναι ενσωματωμένο σε παλιά θαυματουργή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το μετέφεραν σε συνοδεία ο μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος με αγιοταφίτες πατέρες, προκειμένου να παραμείνει στην Λάρισα για τρεις ημέρες και να εκτεθεί σε προσκύνημα.

Η εικόνα με το «Τίμιο Ξύλο» έφθασε γύρω στις 7:30 στην πλατεία Λαού όπου είχε στηθεί αψίδα από φύλλα φοινίκων και σε παράταξη βρίσκονταν άγημα του στρατού, οι φιλαρμονικές του Δήμου και της 1ης Στρατιάς, μητροπολίτες και οι αρχές της πόλης και του Νομού. Μετά την απόδοση τιμών σχηματίστηκε πομπή μέχρι τον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου όπου και για τρεις ημέρες θα παραμείνει η εικόνα μέχρι να αναχωρήσει πάλι για τα Ιεροσόλυμα.

(kathimerini.gr, 12/9/2008)

Έχει γράψει ο ειλικρινής χριστιανός ΤΥΧΙΚΟΣ ήδη από το έτος 2000 και άλλοι πολύ παλαιότερα: «Τίποτε δεν έχει μείνει χωρίς εμπορική εκμετάλλευση κι απ' αυτό δεν εξαιρείται η θρησκεία και η θρησκοληψία. Πρώτη διδάξαντες, μάλιστα, οι ίδιοι οι άνθρωποι της εκκλησίας, που ανά τους αιώνες επέτρεψαν και μάλιστα ενθάρρυναν την ανάπτυξη της βιομηχανίας αντικειμένων θρησκευτικού εμπορίου.

Τα αναρίθμητα ιερά λείψανα, ο ατέλειωτος αριθμός εικόνων με την "υπογραφή" δήθεν του ευαγγελιστή Λουκά, τα εργόχειρα των μοναχών, ακόμη και η "Έκθεση Θησαυρών του Αγίου Όρους", στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε με αφορμή την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης αλλά συνεχίζεται εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών (και είσπραξης εισιτηρίων).

Αλλά το σκανδαλοδέστερο ίσως από όλα αυτά τα "ιερά εμπορεύματα" είναι μάλλον το φαινόμενο του "τίμιου ξύλου", που ανά τους αιώνας πολλαπλασιάζεται για να καλύπτει την ζήτηση, με το αζημίωτο βέβαια. (...) Όλα αυτά στην "χριστιανική" Ελλάδα της 3ης χιλιετίας, που ούτε χριστιανική είναι, ούτε ποτέ της έμαθε τη σημασία της θυσίας του Χριστού στο σταυρό!
»

Αφού «φάγανε», λοιπόν, στο πατριαρχείο εκείνον τον ανεκδιήγητο Ειρηναίο (πούλαγε ή νοίκιαζε ακίνητα κι αυτός!) και εξαφανίστηκε ο διαχειριστής του με το «ιερόν ταμείον», χρειάζονται τώρα χρήμα και βγάλανε στη γύρα τα είδωλα της «αληθινής θρησκείας». Αν θυμάμαι καλά, Ησύχιος είναι εκείνος ο μητροπολίτης που έλεγε ότι δεν γνωρίζει τον Bαβύλη, αλλά μετά αναγκάστηκε να τιμήσει τη γνωριμία του, αφού εμφανίστηκε μαζί του σε τηλεοπτικό πλάνο. Είχαν εισέλθει στο γραφείο του νομάρχη Αχαΐας να του ζητήσουν κάποια εκδούλευση. Οι ασπασμοί στον νομάρχη δείχτηκαν τότε τόσες πολλές φορές σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ώστε ο ίδιος ο (συνταξιούχος πλέον) νομάρχης να λέει ότι αισθάνεται ακόμα σαλιωμένος...