04 September 2008

Εξέγερση στον Άθω

Οι ιερείς αρνούνται να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος ΑκινήτουΣε ευθεία σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Αγιον Ορος για το θέμα της απροσδιόριστου μεγέθους τεράστιας ακίνητης περιουσίας που κατέχουν οι μονές σε όλη την Ελλάδα. Χθες και με παρόντα το διοικητή του Αγίου Ορους, κ. Γιώργο Δαλακούρα, συνεδρίασε το ανώτατο όργανο διοίκησης της Αθωνικής Πολιτείας, η διπλή Δισενιαύσια Σύναξη (την αποτελούν οι ηγούμενοι των είκοσι αγιορείτικων μονών) και αποφάσισε να εξακολουθήσει να αρνείται να πληρώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), που είναι το 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας για τα εκτός του Αγίου Ορους ακίνητά τους. Ταυτοχρόνως, παρά τις αρχικές εισηγήσεις, αποφάσισαν να κάνουν δηλώσεις Κτηματολογίου με το φόβο ότι θα υπήρχε ενδεχόμενο να χαθεί η κυριότητα των περιουσιών.

Εκτός των έμμεσων πιέσεων και παραστάσεων προς την πολιτική ηγεσία, οι μοναχοί αποφάσισαν να μη στείλουν, όπως είχε υποσχεθεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί, τα κειμήλια του Αγίου Ορους στο Παρίσι, σε έκθεση της γαλλικής προεδρίας.

Από το τέλος Ιουνίου έχει περάσει η σχετική προθεσμία για την κατάθεση του σχετικού φορολογικού εντύπου Ε9 και το υπουργείο Οικονομίας οφείλει να επιβάλει στις αγιορείτικες μονές πρόστιμα, που υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πάντως μέχρι τώρα οι αγιορείτικες μονές δεν έχουν ενοχληθεί από τα κρατικά όργανα και παίρνουν όπου τους χρειάζεται τη σχετική φορολογική ενημερότητα, αλλά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μη χαριστεί και να προχωρήσει σε μέτρα σε βάρος τους, εφόσον επιμείνουν στην άρνηση. Η κυβέρνηση θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση αν υποχωρήσει στο Αγιον Ορος, γιατί τότε θα ζητήσει να μην πληρώνει για τα δικά της ακίνητα και η Εκκλησία της Ελλάδος, που ήδη έχει δεχθεί να αποδίδει το ΕΤΑΚ.

Θέλοντας πάντως η κυβέρνηση να δείξει την καλή της θέληση προς το Αγιον Ορος αποφάσισε την απαλλαγή από τη στράτευση των Αγιορειτών μοναχών, κάτι που δεν ισχύει για τους μοναχούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αλλά στους Αγιορείτες δεν είναι αρκετή η χειρονομία αυτή.

Η χθεσινή Σύναξη έγινε υπό το βάρος των όσων έχουν αποκαλυφθεί για τις οικονομικές - επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και του αρνητικού κλίματος που τείνει να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη. Υπό τις συνθήκες αυτές αποφασίστηκε να μην αρνηθούν οι μονές του Αγίου Ορους να συμπληρώσουν τα έντυπα του Εθνικού Κτηματολογίου. Στη Σύναξη πρυτάνευσε η σκέψη ότι αν δεν δηλώσουν τα ακίνητα, πέραν των προστίμων που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν, θα μπορούσαν να διευκολυνθούν ιδιώτες ή οργανισμοί για να τα διεκδικήσουν και ότι είναι καλύτερα να τα έχουν δηλωμένα και να έρθουν σε αντιπαράθεση για την κυριότητα ορισμένων από αυτά με το κράτος ή άλλους διεκδικητές, παρά να έχουν μείνει απέξω.

Με τη χθεσινή απόφαση ξεπεράστηκε και η αντίληψη ότι καλύτερα θα ήταν, με οποιοδήποτε κόστος, να μην είναι γνωστή η ακίνητη περιουσία του Αγίου Ορους για να μη σκανδαλιστεί ο κόσμος… Σήμερα οι εργασίες της Διπλής Σύναξης συνεχίζονται και αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των δραστηριοτήτων της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και αυτό της κατάργησης ως υποχρεωτικού του μαθήματος των Θρησκευτικών.


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 03.09.08 )