11 February 2010

"Κι όμως κινείται!"

(του ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ, Ελευθεροτυπία, 11/2/2010)

Η ΥΠΑΤΙΑ, για την οποία γράφαμε προχθές -να δείτε την ταινία «Agora» του Alejandro Amenabar- το γνώριζε απ' τις αρχές του 4 μ.Χ. αιώνα πως η Γη είναι μπαλίτσα στρογγυλή και κινείται.

Η μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος της Αλεξάνδρειας απέδειξε μάλιστα πως η Γη κινείται γύρω απ' τον Ηλιο με τροχιά που περιγράφεται από καμπύλες οι οποίες προκύπτουν απ' τις κωνικές τομές του Απολλώνιου εκ Πέργης, του γεωμέτρη. Η Υπατία αρνήθηκε να βαφτιστεί δημοσίως χριστιανή και γι' αυτό ο... άγιος Κύριλλος τη στοχοποίησε και ο χριστιανικός όχλος τη δολοφόνησε άγρια, την τεμάχισε και την έκαψε

ΣΑΝ ΧΘΕΣ, χίλια διακόσια τόσα χρόνια αργότερα, ένας Ιταλός, επίσης αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός, αφού κατάφερε να μαθηματικοποιήσει τη Φυσική, να βελτιώσει το τηλεσκόπιο, να ανακαλύψει τους τέσσερις δορυφόρους του Δία, τις ηλιακές κηλίδες, τον νόμο της πτώσεως των σωμάτων (που αποδεικνύει ότι η βαρύτητα επιδρά στην ταχύτητα των σωμάτων όταν υψώνονται ή πέφτουν) και να εφεύρει το θερμόμετρο και τον αναλογικό διαβήτη, κατέληξε δώδεκα αιώνες αργότερα στις διαπιστώσεις της Υπαίας. Πρώτον, ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, αλλά μπαλίτσα κυκλική. Δεύτερον, ότι κινείται, όπως και οι άλλοι πλανήτες, γύρω απ' τον Ηλιο και ουχί πως όλοι οι πλανήτες και ο Ηλιος κινούνται γύρω απ' τη Γη - όπως πίστευαν κάποιοι άλλοι εκείνη την εποχή.

ΣΕ αντίθεση με την Υπατία, ο φερόμενος ως πατέρας της Αστρονομίας, ο Γαλιλαίος -περί ου ο λόγος- αποδείχτηκε μεγάλη κωλωνιάρα (σ.σ.: δεν υπάρχει αρσενικό κωλωνιάρης, γιατί οι αληθινοί άνδρες κ. Μπαμπινιώτη μου, ποτέ δεν κωλώνουν!)

Σαν χθες λοιπόν, στις 10 Φεβρουαρίου του 1634, ο Γαλιλαίος απαρνείται γονυπετής μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη.

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ως αναληθές ότι αφού απαρνήθηκε τις πεποιθήσεις του μουρμούρισε: «Κι όμως, κινείται!... Στην πραγματικότητα αυτή τη φράση δεν την είπε ποτέ, γιατί αν την έλεγε, μπορεί να μην τον διαμέλιζαν όπως την Υπατία, αλλά θα τον είχαν ρίξει ως αιρετικό στην πυρά. Αφού, λοιπόν, η κωλωνιάρα ο Γαλιλαίος έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο, οι καλοί χριστιανοί συνέχιζαν να πιστεύουν πως το Σύμπαν είναι τέλεια πλασμένο, πως η Γη είναι το κέντρο του Σύμπαντος και η ζωή εδώ αποτελεί μοναδικότητα που ο καλός Θεός ορίζει κάθε της λεπτομέρεια.

ΠΕΡΑΣΑΝ κάμποσοι αιώνες από τότε μέχρι να διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος όπου ζούμε κινείται ταυτοχρόνως προς όλες τις κατευθύνσεις και μόνον ότι κινείται ζει...