Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζήτησε από την Τουρκία να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ρόλο της θρησκείας στο τουρκικό κράτους, αλλά και σε όλα τα κράτη που υπάγονται στη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου.
Αντικείμενο της απόφασης ήταν το δικαίωμα της κοινότητας των Αλεβιτών να δηλώνουν ότι ακολουθούν μιαν ανεξάρτητη θρησκεία και δεν αποτελούν τμήμα του σουννιτικού Ισλάμ.
Με την απόφαση του δικαστηρίου ζητείται από την Τουρκία να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, έστω και ως προαιρετική, όπως είχε αποφασιστεί και για την Ελλάδα, όταν προσέφυγαν 2-3 ορθόδοξοι ταλιμπανοί που διεκδικούσαν την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες. Φώναζαν τότε ότι χάνουν την "ταυτότητά" τους και εννοούσαν την αστυνομική ταυτότητα, όπως και οι ομόφρονες Τούρκοι...
Με αυτή την έννοια, η απόφαση είναι σημαντική και για την Ελλάδα, γιατί επιβεβαιώνεται η παλαιότερη απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο αργά αλλά σταθερά επιβάλλει την ανεξιθρησκία στις χώρες μέλη του.
Θα τρίζουν πάλι τα κόκαλα του μακαρίτη που πήγε τότε να περάσει την ταλιμπανική γραμμή του στην Ελλάδα με "λαοσυνάξεις" και λάβαρα, με στόχο να εκβιάσει και να ελέγξει την κυβέρνηση. Τελικά βρέθηκε με δικαστική απόφαση σε βάρος του!