25 February 2010

Η πρεσβεία θλίβεται...

«Η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής" επισημαίνει σε δήλωση του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ Βόλφγκανκ Σούλτχαϊς.

Ο κ. Σούλτχαϊς, ο οποίος είχε κληθεί σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Φίλιππο Πετσάλνικο απευθύνει έκκληση, "μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα".

Οπως σημειώνει, "η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης".


Ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας και πρώην συντάκτης των “Financial Times Deutschland” Σεμπάστιαν Ντούλιεν στη “Μ” 


(του Γιώργου Χρηστίδη, Μακεδονία, 25/2/2010)

Οι Γερμανοί ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα είχαν το ίδιο νόμισμα με τους  Έλληνες ή τους Ιταλούς και σήμερα δεν έχουν καμία διάθεση να δουν έστω και ένα γερμανικό ευρώ να καταλήγει σε βοήθεια της Ελλάδας, δηλώνει στη “Μ” ο καθηγητής διεθνούς οικονομίας στο πανεπιστήμιο HTW του Βερολίνου και επί πολλά χρόνια συντάκτης των “Financial Times Deutschland” Σεμπάστιαν Ντούλιεν. Ο κ. Ντούλιεν προσθέτει ότι το διαβόητο δημοσίευμα του “Focus” απηχεί το κοινό αίσθημα στη Γερμανία και προειδοποιεί ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Ελλάδα.
Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού “Focus” απηχεί τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης στη Γερμανία; Μας θεωρείτε κοινούς απατεώνες; Θα πρέπει να κάνετε μία διάκριση ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στους πολιτικούς. Πολλοί στη γερμανική κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα. Είναι διατεθειμένοι να δώσουν με κάποια μορφή χρήματα. Σε επίπεδο κοινής γνώμης, όμως, θα έλεγα ότι, ναι, κινείται προς την κατεύθυνση του δημοσιεύματος του περιοδικού “Focus”. Εκφράζει το κοινό αίσθημα.
Γιατί τέτοιο μένος κατά της Ελλάδας; Στη Γερμανία συζητάμε σήμερα νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πέραν όσων είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι Γερμανοί, που υπέστησαν μέτρα μισθολογικής λιτότητας επί χρόνια, πιστεύουν ότι δεν θα έχουν σήμερα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, επειδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της Ελλάδας. Η κοινή γνώμη αναρωτιέται: Γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ για μια χώρα με τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή; Ιδίως από τη στιγμή που κάποιος εκεί μαγείρευε τα στοιχεία;
Και στη Γερμανία πάντως δεν είναι άγνωστη η δημιουργική λογιστική, ιδίως μετά την ενοποίηση. Επίσης αναρωτιέται κανείς πού είναι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν γίνεται θρύψαλα στην πρώτη κρίση... Ίσως να έχετε δίκιο, να υπήρξαν σε μικρά ζητήματα επίμαχες λογιστικές πρακτικές, όμως η αίσθηση εδώ των Γερμανών είναι ότι αυτές οι τακτικές δεν είχαν οργιάζουσα μορφή και εν πάση περιπτώσει σήμερα κανένας Γερμανός δεν τις θυμάται. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν το ευρώ εξαρχής.  Ήθελαν να κρατήσουν το μάρκο. Και μετά έθεσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι άλλες χώρες, κυρίως της Νότιας Ευρώπης, δεν θα μπορούσαν ποτέ να τα εκπληρώσουν. Κάποιες, όπως η Ελλάδα, τα κατάφεραν, όμως πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν ποτέ στην ευρωζώνη την Ελλάδα, την Ιταλία ή τις άλλες χώρες των... PIGS.
Τι βλέπετε να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον; Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κάποια βοήθεια προς την Ελλάδα από τα άλλα κράτη-μέλη. Πιθανώς από άλλα κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με τρόπο που να μη φοβίζει υπερβολικά τους γερμανούς ψηφοφόρους. Θα μπορούσε η βοήθεια να γίνει με την αγορά ελληνικών ομολόγων από κάποια γερμανική τράπεζα, όπως η KfW. Η KfW συζητείται στη Γερμανία, θα ήταν μία ωραία λύση. Θα σας δώσει ένα δάνειο με 4,5% επιτόκιο, η Γερμανία δανείζεται με 3,5%, οπότε εμείς έχουμε ένα κέρδος και μπορεί η κυβέρνηση να το πουλήσει στους ψηφοφόρους ως επένδυση και όχι ξελάσπωμα.
Και πιο μεσοπρόθεσμα; Το πρόβλημα είναι ότι δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα μπορέσει να προσαρμοστεί. Η Ελλάδα έχει χάσει πολλή ανταγωνιστικότητα και τώρα τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε τεράστια ύφεση. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί αυτόματα το δημόσιο χρέος σας. Η Ελλάδα ίσως δεν καταφέρει ποτέ με τέτοια μέτρα να αποκτήσει διαχειρίσιμα επίπεδα χρέους.
Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Το λογικό θα ήταν να υποχρεωθεί η Ε.Ε. να αναδιαρθρώσει το χρέος σας, δημιουργώντας έναν κατάλληλο ευρωπαϊκό μηχανισμό.  Όμως δυστυχώς τώρα δεν το σκέφτονται καν. Αυτό που βλέπω είναι να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο: Παράταση της κρίσης για ένα δύο χρόνια και τελικά παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο θα σας δανείσει με τους δικούς του όρους.