24 June 2008

Η αναβίωση των αρχαίων Νέμεων Αγώνων

...
Η αναβίωση των αρχαίων Νέμεων Αγώνων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία προχθές στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, κάτω από τα βλέμματα εκατοντάδων θεατών και αθλητών, οι οποίοι πρόσθεσαν τα αποτυπώματα των ποδιών τους σε εκείνα των αρχαίων Ελλήνων.

Οι αγώνες περιλάμβαναν δύο διαφορετικά αγωνίσματα δρόμου: α) Δρόμο 90 περίπου μέτρων (απόσταση μισού σταδίου) και β) μακρύ δρόμο 7,5 χιλιομέτρων («στα Βήματα του Ηρακλή»), από τον ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές έως το αρχαίο στάδιο της Νεμέας.

(click)
::::

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η περιοχή αυτή επιλέχτηκε ως τόπος εορτασμού των Νεμέων από τον Αργείο βασιλιά Άδραστο, επειδή στο σημείο εκείνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Επτά επί Θήβαις, συνάντησε τη βασίλισσα της Λήμνου Υψιπύλη με το γιο της Οφέλτη, γιο του ιερέως της Νεμέας Λυκούργου, και οδηγήθησαν από αυτόν σε γειτονική πηγή επειδή διψούσαν. Ένα φίδι όμως δάγκωσε τον Οφέλτη και πέθανε.

Οι Αργείοι αρχηγοί ίδρυσαν τα Νέμεα προς τιμή του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή τα Νέμεα ιδρύθηκαν από τον Ηρακλή σε ανάμνηση της νίκης του κατά του λέοντος της Νεμέας. Τα Νέμεα γιορτάζονταν κάθε δύο χρόνια, το δεύτερο και τέταρτο έτος εκάστης Ολυμπιάδος, το μήνα Εκατομβαιώνα. Οι αγώνες διεξάγονταν εντός του ιερού χώρου του Ναού του Νεμείου Διός όπου υπήρχε ιππόδρομος και στάδιο.

Στη σύγχρονη αναβίωση των αγώνων χωρίστηκαν οι διαγωνιζόμενοι σε κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Ολοι έτρεξαν ξυπόλητοι και με χιτώνα, που φόρεσαν στο αρχαίο αποδυτήριο. Μπήκαν στο στάδιο από την ίδια θολωτή δίοδο, ξεκίνησαν από την ίδια πέτρινη αφετηρία και χρησιμοποίησαν τον ίδιο μηχανισμό εκκίνησης, όπως οι αθλητές τον 4ο π.χ. αιώνα. Δεν σημειώθηκαν ρεκόρ, ούτε απονεμήθηκαν μετάλλια. Οι νικητές έλαβαν τα ίδια σύμβολα νίκης: μια κορδέλα δεμένη στο κεφάλι κι έναν κλάδο φοινικιάς. Στο τέλος της ημέρας στεφανώθηκαν με το ίδιο στεφάνι αγριοσέληνου, που ήταν και το εφήμερο σύμβολο νίκης στους αρχαίους αγώνες (πλήρες κείμενο >>>).
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2008)

(click)
::