13 September 2009

Νέο πάρκο στα Πατήσια...

Στο οικόπεδο που δημιουργήθηκε από την καθαίρεση του παλιού κλωστηρίου - υφαντουργείου Δρακόπουλου στα Πατήσια (μεταξύ των λεωφόρων Πατησίων και Ηρακλείου) σκόπευαν ο Δήμος και ο Ερυθρός Σταυρός (στον οποίο ανήκει το οικόπεδο, κατόπιν δωρεάς) να κτίσουν πολυόροφο εμπορικό κατάστημα.

Μετά από επέμβαση των περιοίκων καθαιρέθηκαν οι τοίχοι προς την Λεωφ. Ηρακλείου και φυτεύτηκαν θάμνοι και δένδρα... Να δούμε πόσο θα τα αφήσουν οι Ομέρ-Πριόνηδες...


(click)
::


«Τσιμέντο εσείς, πράσινο εμείς»



Με δυναμικό τρόπο διεκδίκησαν χθες το μεσημέρι τον χώρο του Κτήματος Δρακοπούλου στα Πατήσια κάτοικοι της περιοχής.

Πραγματοποίησαν λαϊκό γλέντι και φύτευσαν δενδρύλλια εκεί όπου σχεδιάζει ο Ερυθρός Σταυρός -στον οποίο ανήκει ο χώρος- την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου 9.000 τ.μ. με τις «ευλογίες»... του Δήμου Αθηναίων. Την έκταση των 3 στρεμμ. όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του κτιρίου χωρίζει με το υπόλοιπο κτήμα ένα τείχος, το οποίο και γκρέμισαν οι κάτοικοι για να μπουν μέσα. Δίνοντας έτσι το ηχηρό μήνυμα ότι θα δράσουν δυναμικά για να παραμείνει η συνολική έκταση των 9 στρεμμ. κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Δήμος Αθηναίων υπέγραψε τον Ιούλιο μνημόνιο συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για την κατασκευή του κτιρίου, με αντάλλαγμα να παραχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός στον δήμο αίθουσα για να γίνει δημοτικό θέατρο και οικόπεδο 3 στρεμμ. σε άλλη -εκτός σχεδίου πόλεως (!)- περιοχή. Στις 12 Αυγούστου, τότε που οι κάτοικοι έλειπαν σε διακοπές, συνεργείο μπήκε στον χώρο και κατεδάφισε κάποια από τα διατηρητέα κτίσματα, αδιαφορώντας για την ιστορική τους αξία. Οι κάτοικοι ζητούν να απαλλοτριώσει άμεσα τη συνολική έκταση ο δήμος και να ανακαινίσει τα κτίσματα που έχουν απομείνει στον χώρο.

«Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, χρυσαυγίτες, γύρω στα 10 άτομα, περιφέρονταν προκλητικότατα στον χώρο και προσπάθησαν να πάρουν τη φωτογραφική μηχανή ενός κατοίκου. Μόνο ύστερα από τη δική μας παρέμβαση απομακρύνθηκαν», είπε στην «Ε» ο Θέμης Κ. κάτοικος της περιοχής.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα δενδρύλλια που φύτεψαν, αποφάσισαν οι κάτοικοι να περιφρουρούν με βάρδιες το Κτήμα Δρακοπούλου.

Τα γέλια και οι φωνές των παιδιών που βρέθηκαν χθες στο Κτήμα Δρακοπούλου κυριάρχησαν και ζωντάνεψαν τον χώρο. Μάλιστα η επιτροπή κατοίκων για τη διάσωση του Κτήματος Δρακοπούλου τούς παραχώρησε ένα μεγάλο άσπρο χαρτόνι και μαρκαδόρους, όπου ζωγράφιζαν δέντρα, λουλούδια, αλλά και καρδούλες! Οι νοικοκυρές της περιοχής προσέφεραν λαχταριστές λιχουδιές, ενώ τα ηχεία που είχαν εγκαταστήσει τα μέλη της επιτροπής έπαιζαν Χατζιδάκι και αργότερα ακολούθησε ζωντανή μουσική από το συγκρότημα Ρεμπετασκέρ.

* Κάθε Τετάρτη πραγματοποιούν οι κάτοικοι συνέλευση στον χώρο, ενώ καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. συγκεντρώνουν υπογραφές. Μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

Ελευθεροτυπία, Ναυ.Καρ., 14/9/2009