05 May 2009

Το πρόσωπο του πρώτου Ευρωπαίου;

...
O κύριος ή η κυρία της φωτογραφίας είναι 35.000 ετών! Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια καλλιτεχνών πέτυχαν την απεικόνιση του προσώπου του πρώτου Ευρωπαίου. Το εγχείρημα απαντά στο ερώτημα πως ήταν τα χαρακτηριστικά του πρώτου σύγχρονου ανθρώπου (του Homo Sapiens) που εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται για το πρόσωπο ενός άντρα ή γυναίκας που έζησε πριν από περίπου 35.000 χρόνια στα δάση των Καρπαθίων, στη σημερινή Ρουμανία.

Δημιουργός του προσώπου είναι ο καλλιτέχνης της εγκληματολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας Ρίτσαρντ Νιβ. Αφού μελέτησε τα θραύσματα του κρανίου και του γναθιαίου οστού που βρέθηκαν το 2002 σε σπηλιά της περιοχής των Καρπαθίων, ο Βρετανός ειδικός κατάφερε να προσαρμόσει τους λεπτούς ιστούς του προσώπου σε ένα μοντέλο δίνοντάς του μορφή. Αγνωστο όμως παραμένει το φύλο του ανθρώπου στον οποίο ανήκει το κρανίο, αφού δεν υπάρχουν δείγματα γενετικού υλικού που να το μαρτυρούν.

Τα δείγματα

Οι αναλύσεις που έγιναν στα οστά με τη βοήθεια άνθρακα έδειξαν πως ανήκουν σε άνθρωπο που έζησε 34-36 χιλιάδες χρόνια πριν, την εποχή που στην Ευρώπη ζούσαν ακόμη ο άνθρωπος του Νεάντερταλ και ο Homo Sapiens, ο πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, που μόλις είχαν φτάσει στην Ευρώπη ταξιδεύοντας από την Αφρική μέσω της Μέσης Ανατολής. Το σημαντικό όμως είναι ότι πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα κρανίου που έχει βρεθεί ποτέ, και το οποίο μοιάζει ανατομικά με αυτό του σημερινού ανθρώπου.

Σύμφωνα με το δημιουργό του μοντέλου το πρόσωπο συνδυάζει πρώιμα χαρακτηριστικά Ευρωπαίων, Ασιατών και Αφρικανών, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν το χρώμα του δέρματός του, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να εικάζουν πως είναι πιο σκουρόχρωμο από αυτό των σημερινών Ευρωπαίων, λαμβάνοντας υπόψη την αφρικανική καταγωγή του.

Παράλληλα τα θραύσματα του προσώπου συνδυάζουν γνωρίσματα της ανατομίας του προσώπου των σημερινών ανθρώπων με αρχαιότερα χαρακτηριστικά, όπως οι πολύ μεγάλοι τραπεζίτες, και διχάζουν τους ανθρωπολόγους για την προέλευση του κρανίου, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι προέρχεται από υβρίδιο μεταξύ Homo Sapiens και Νεάντερταλ.

Η κατασκευή του προσώπου έγινε στο πλαίσιο σειράς ντοκιμαντέρ που προβάλλονται από το BBC2 και αφορούν το ταξίδι του ανθρώπου από την πρώτη εμφάνισή του, την προέλευση και την εξέλιξή του στη διάρκεια των αιώνων.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο θα παρουσιαστεί την επόμενη Κυριακή στο επεισόδιο για τον «πρώτο μοντέρνο Ευρωπαίο».

(Ελεύθερος Τύπος, 5/5/2009)