23 June 2008

Είμαστε όλοι... εξωγήινοι

Οι σπόροι της ζωής σε μετεωρίτη



Μπορεί ο Δαρβίνος και οι περισσότεροι επιστήμονες να αναφέρουν ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο (*), όμως, μια νέα άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα ρίχνει φως στην καταγωγή της ζωής (άρα και του ανθρώπου), η οποία όπως φαίνεται θα πρέπει να αναζητηθεί όχι απλώς σε μακρινούς χρόνους, αλλά και σε μακρινούς κόσμους... Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εντόπισε σε μετεωρίτη μόρια που υπάρχουν στο γενετικό υλικό όλων των οργανισμών της Γης, ενισχύοντας έτσι τη θεωρία ότι τα βασικά συστατικά της ζωής δεν αναπτύχθηκαν στη Γη, αλλά έφτασαν εδώ από το Διάστημα. Η ανακάλυψη έγινε από την ανάλυση του διάσημου μετεωρίτη Μέρκινσον, ο οποίος έπεσε στην Αυστραλία το 1969. Παλαιότερες αναλύσεις στον μετεωρίτη είχαν δείξει ότι περιέχει οργανικές ουσίες όπως τα αμινοξέα, που αποτελούν βασικά συστατικά των πρωτεϊνών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι περιέχει και πολύπλοκες οργανικές χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία αυτοαναπαραγόμενων μορίων, που αποτελούν με τη σειρά τους τα βασικά δομικά υλικά όλων των γνωστών μορφών ζωής: ανακάλυψαν μόρια του DΝΑ και του RΝΑ. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε εξωγήινο αντικείμενο ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία γονιδίων. Οι δύο ουσίες θεωρούνται πρόδρομοι των μορίων που είναι γνωστά ως νουκλεοβάσεις, οι οποίες βοηθούν στην αποθήκευση και μετάδοση γενετικών πληροφοριών από τη μια γενιά στην επόμενη και φυσικά η παρουσία τους αποτελεί μία από τις πλέον βασικές ενδείξεις ύπαρξης ζωής.

Η έρευνα βασίστηκε στις μεθόδους της χρωματογραφίας αερίων και φασματομετρίας μάζας, τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες σε παλαιότερες αναλύσεις του μετεωρίτη του Μέρκινσον. Οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι για την εξωγήινη προέλευση των νουκλεοβάσεων, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα-13, ένα σπάνιο ισότοπο που οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν μπορεί να σχηματίστηκε στη Γη. Τα πρώτα ίχνη ζωής στον πλανήτη μας εμφανίζονται πριν από 3,5 δισ. έτη, δηλαδή λίγο καιρό μετά την εποχή του βομβαρδισμού της Γης από μετεωρίτες, που χρονολογείται πριν από 3,8- 4,5 δισ. έτη.

Πολλοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι τα δομικά υλικά της ζωής υπήρχαν στους μετεωρίτες, οι οποίοι με την πτώση τους τα έσπειραν στον πλανήτη μας, οι συνθήκες του οποίου επέτρεψαν στα υλικά αυτά να «δράσουν» και να δημιουργήσουν τις πρώτες μορφές ζωής. Μάλιστα, οι ερευνητές προχωρούν ένα βήμα περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που τα δομικά υλικά της ζωής βρίσκονται σε μετεωρίτες δεν αποκλείεται ό,τι συνέβη στη Γη να έχει συμβεί και αλλού. «Επειδή οι μετεωρίτες θεωρούνται απομεινάρια από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, τα βασικά συστατικά της ζωήςσυμπεριλαμβανομένων των νουκλεοβάσεων- θα μπορούσαν να είναι διαδεδομένα στο Σύμπαν.

Καθώς όλο και περισσότερα βασικά συστατικά της ζωής ανακαλύπτονται σε σώματα από το Διάστημα, η δυνατότητα εμφάνισης ζωής οπουδήποτε υπάρχει η κατάλληλη χημεία φαίνεται όλο και πιο πιθανή» αναφέρει ο Μαρκ Σέφτον, καθηγητής του Ιmperial College και μέλος της ερευνητικής ομάδας.


(ΤΟ ΒΗΜΑ, 19/6/2008)


(*) Η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί μια συνήθη στρέβλωση της επιστημονικής άποψης, η οποία έχει στην πραγματικότητα τη μορφή: Ο σημερινός άνθρωπος και ο σημερινός πίθηκος (ανθρωπόμορφοι πίθηκοι) έχουν κοινούς προγόνους. Αν αυτοί ήταν πίθηκοι ή κάτι διαφορετικό δεν ξέρουμε με βεβαιότητα.

(**) Ο γνωστός ελληνέμπορας βιβλιοπώλης διαδίδει από τηλεοράσεως ότι οι άνθρωποι, συγκεκριμένα οι ΕΛ (μην ξεχνάμε), ήρθαν από τον Σείριο, έτοιμοι και κεφάτοι. Προφανώς είναι κάτι διαφορετικό, γιατί οι ερευνητές μιλάνε μόνο για μόρια με γενετικό υλικό. Μπορεί να ξαναήρθαν, τίποτα δεν αποκλείεται όταν πρόκειται να πουληθούν βιβλία!