07 June 2008

Στοιχεία για ένα σύμπαν πριν από το σημερινό σύμπανΣτοιχεία για ένα προϋπάρχον σύμπαν συνέλεξαν οι επιστήμονες μετά από σχετική έρευνα πάνω στην εξασθενημένη μικροκυματική ακτινοβολία (CMB). Πρόκειται για την ακτονοβολία που εξέπεμπε το νεαρό σύμπαν σε ηλικία μόλις 400.000 ετών. Το μοντέλο που επεξεργάζονται οι επιστήμονες ενδεχόμενως να εξηγήσει για ποιο λόγο ο χρόνος προχωράει μπροστά σε ευθεία γραμμή, από το χθες στο σήμερα.

Περισσότερες λεπτομέρειες της έρευνας θα δημοσιευθούν από την επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters. Το CMB είναι κατάλοιπο ακτινοβολίας που κατακλύζει ολόκληρο το σύμπαν και θεωρείται το πλέον καθοριστικό αποδεικτικό στοιχείο του Bing Bang. Παρότι το CMB είναι μία «ομαλή» ακτινοβολία, το 1992 ο δορυφόρος Cobe ανακάλυψε μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι είναι στρώματα από τα ο
ποία προέκυψε η σημερινή γαλαξιακή σκόνη.

Η καθηγήτρια Αντριέν Έριτσκεκ και οι συνάδελφοί της από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), πιστεύουν ότι αυτές οι διακυμάνσεις περιέχουν στοιχεία ότι το «δικό μας» σύμπαν προέκυψε ως φούσκα που ξέφυγε από το προηγούμενο σύμπαν. Τα στοιχεία της επιστημονικής ομάδας προέρχονται από το ερευνητικό διαστημικό σκάφος Wilkinson (WMAP), που μελετά τα μικροκύματα από το 2001.

Το μοντέλο προτείνει πώς ένα διάστημα μπορεί να δημιουργηθεί ξαφνικά από το προφανώς κενό σύμπαν. Παρότι το νέο σύμπαν θα δημιουργηθεί μέσα στο σημερινό σύμπαν, το γεγονός αυτό δεν θα γίνει με κάποιον θεαματικό τρόπο.

Το βέλος του χρόνου

«Ένα σύμπαν θα μπορούσε να σχηματισθεί μέσα σε αυτό τον χώρο και δεν θα καταλάβουμε τίποτα» επεσήμανε ο Σιν Κάρολ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την δουλειά της ομάδας του σε μία συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας.

Η ιδέα για τη θεωρία δεν προήλθε από την προσπάθεια να εξηγήσουν τη δημιουργία του σύμπαντος με το Bing Bang πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά μία προσπάθεια για να εξηγήσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φυσικής, γιατί ο χρό
νος κινείται προς μία κατεύθυνση.

Οι νόμοι της Φυσικής σε μικροσκοπικό επίπεδο, είναι αναστρέψιμοι και όμως όπως σχολίασε ο καθηγητής Κάρολ, «κανείς δεν μπερδεύεται για το τι είναι χθες και τι είναι σήμερα». Οι φυσικοί επιστήμονες έθεταν αυτή την μονομερή κίνηση, γνωστή ως «βέλος του χρόνου» ως έναν φυσικό κανόνα γνωστό ως δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής που επισημαίνει πως το σύστημα κινείται από την τάξη στην αταξία. Ο δεύτερος κανόνας δεν μπορεί να παρακαμφθεί, όμως ο κ. Κάρολ τονίζει πως βασίζεται πάνω στην εικασία ότι το σύμπαν ξεκίνησε τη ζωή του με τάξη.

Πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη


Στην παρουσίαση που έκανε η ομάδα αστρονόμων του Caltech, εξήγησαν ότι δημιουργώντας μία Μεγάλη Έκρηξη στον κρύο χώρο μέσα σ' ένα προηγούμενο σύμπαν, ένα νέο σύμπαν ξεκινάει τη ζωή του σε μία οργανωμένη κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν η φαινομενική κατεύθυνση του χρόνου. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα έχει πολύ δρόμο ώστε να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη θεωρία. Πρώτη προτεραιότητα της ομάδας είναι ο υπολογισμός των πιθανοτήτων της εμφάνισης ενός νέου σύμπαντος μέσα στο προηγούμενο.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες έχουν στραφεί στα αποτελέσματα από το WMAP. Συγκεκριμένες μετρήσεις που έγιναν μέσω δορυφόρου έδειξαν πως η διακύμανση στα εξασθενημένα μικροκύματα είναι 10% πιο δυνατά στην πλευρά του ουρανού σε σχέση με την άλλη πλευρά. Ο Σιν Κάρολ αναγνωρίζει πως ενδεχομένως να πρόκειται για σύμπτωση. Επεσήμανε ωστόσο, πως έξω από αυτό η φυσική επεξήγηση γι' αυτή την ανακολουθία θα παρουσίαζε μία δομή που θα κληρονομήθηκε από το σύμπαν - γονιό.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Κάρολ προτρέπει τους κοσμολόγους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους: «Έχουμε μάθει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει χρόνος πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη, ενώ θα έπρεπε να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε οτιδήποτε και αν υπήρχε κάτι, τι ήταν αυτό». Εάν λοιπόν η ομάδα του Caltech έχει δίκιο, τότε έχουμε ήδη την πρώτη πληροφορία για το τι υπήρχε πριν από το δικό μας σύμπαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC