11 June 2007

Προϊστορία για την καταδίκη ...

των εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του Παντείου Παν.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου το 2000


Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2000, στην οποία είχε επισυναφθεί πόρισμα του ΣΔΟΕ άνω των 200 σελίδων. Το εν λόγω πόρισμα είχε συνταχθεί ύστερα από καταγγελίες για οικονομικό σκάνδαλο στο Πάντειο.

Κατά την κατηγορία αποκαλύφθηκαν οικονομικές ατασθαλίες με «πιπεράτες» λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις οποίες φαινόταν το Πάντειο να έχει υπογράψει μάρμαρα αξίας 291 εκατ. δρχ., πανάκριβα είδη υγιεινής και... τζακούζι, καθώς και δεκάδες μέτρα μοκέτας, τζάκια κ.ά., τα οποία ενώ προορίζονταν για το Πάντειο, τελικά -κατά την κατηγορία- κατέληξαν σε άγνωστους προορισμούς.

Στο ίδιο πόρισμα οι εμπλεκόμενοι, χωρίς να κατονομάζονται, φέρονται να βάζουν στην τσέπη τους ακόμα και τον μισθό που ελάμβανε με την ιδιότητα του καθηγητή ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος είχε παραχωρήσει τα χρήματά του για την οργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Παντείου.

Στην ακροαματική διαδικασία επίσης μάρτυρας αναφέρθηκε σε αγορά αυτοκινήτου μάρκας Φεράρι από τον κατηγορούμενο Κουτσοδημητρόπουλο, τονίζοντας ότι εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι η αγορά έγινε με χρήματα από τον... ειδικό λογαριασμό ερευνών του Παντείου.
(Έθνος, 9/6/2007)


ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2002


Τι υποστηρίζουν τέσσερις καθηγητές για το «σκάνδαλο του Παντείου». Τι ανέφεραν παλαιότερα δημοσιεύματα του τύπου.

Τα παράπονά σας στο πόρισμα ...


Αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση της «Πορισματικής έκθεσης διαχειριστών οικονομικού ελέγχου» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της περιόδου 1994-1998 από την περασμένη «Κ.Ε.» Αρκετοί πανεπιστημιακοί, που τα ονόματά τους αναφέρονται στο πόρισμα, με επιστολές τους που παραθέτουμε ακολούθως έσπευσαν, ως όφειλαν, να δευκρινίσουν στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή τους και να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή.
Η «Κ.Ε.» είναι προφανές ότι δεν επιχείρησε να αποδώσει κατηγορίες. Αυτό είναι έργο του αρμόδιου εισαγγελέα, στον οποίο έχει διαβιβαστεί το πόρισμα. Αλλωστε έχει ασκηθεί ήδη δίωξη από τον εισαγγελέα κ. Ισίδωρο Ντογιάκο κατά παντός υπευθύνου με τη βαρύτατη κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τα στοιχεία που εμείς παραθέσαμε βρίσκονται άλλωστε αυτή τη στιγμή στα γραφεία υπουργών, έχουν κοινοποιηθεί στη Βουλή, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
  • Η «Κ.Ε.» παρουσίασε χωρίς καν να σχολιάσει μια οικονομική έκθεση επιθεωρητών. Δεν προσέθεσε, παρ' ότι διέθετε, στοιχεία ρεπορτάζ, που ενδεχομένως φώτιζαν περισσότερο τη ζοφερή αυτή ιστορία. Υπήρξε επιλογή μας, γιατί θεωρήσαμε ότι το πλέον ενδιαφέρον ήταν οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία των ίδιων των συντακτών του πορίσματος.
  • Δεν κατανοεί έτσι η «Κ.Ε.» τη σφοδρή αντίδραση του πρώην πρύτανη του Παντείου, κ. Αιμ. Μεταξόπουλου, που μας απειλεί με μηνύσεις και με αγωγές, με τις οποίες μας ζητάει 3,5 δισ. δρχ (!) ως χρηματική αποζημίωση «λόγω ηθικής βλάβης». Η μόνη αναφορά που έγινε στο όνομά του ήταν ότι όσα διερευνήθηκαν από τους οικονομικούς επιθεωρητές αφορούν τη χρονική περίοδο της πρυτανείας του.
Και αυτό αναφέρεται βεβαίως πολλές φορές στο πόρισμα.

Ο ίδιος ο πρώην πρύτανης χαρακτηρίζει «εξοργιστικό, πλήρως συκοφαντικό το δημοσίευμα» που επιχειρεί να τον εμπλέξει «με τη σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας». Χαρακτηρισμός όμως που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς σε ποιον απευθύνεται, αφού ό,τι έχει δημοσιευθεί στηρίζεται στο κείμενο του πορίσματος.

Πέραν αυτών, όμως, υπήρξαν και οι άλλες αντιδράσεις, κυρίως φοιτητών, αλλά και καθηγητών που μας ενημέρωσαν και μας διεμήνυσαν ότι συμβάλλουμε στην εξυγίανση ενός πολύπαθου ιδρύματος και μας ζήτησαν περισσότερη έρευνα, αφού, όπως έλεγαν, «υπάρχουν και άλλα» που πρέπει να αποκαλυφθούν.


Τα δημοσιεύματα


Το οικονομικό σκάνδαλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν επινοήθηκε από την «Κ.Ε.», η οποία δημοσίευσε το τελικό πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, με την ευκαιρία της διαβίβασής του στη Βουλή πριν από δέκα ημέρες.

Είχε προηγηθεί πλήθος δημοσιευμάτων σε πολλές εφημερίδες με καταγγελίες και ρεπορτάζ, με λεπτομέρειες που προκάλεσαν αίσθηση για τα όσα διαδραματίζονταν στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα:
  • Στοιχεία από το ίδιο πόρισμα έχουν δημοσιευθεί στις 25 Ιουνίου 2002 στο «Εθνος», ενώ στο παρελθόν τα σχετικά πορίσματα ορκωτών λογιστών είχαν τροφοδοτήσει πολλά ρεπορτάζ.
  • Σταχυολογώντας, θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (7.10.1999), με τίτλο «Φεράρι με χρηματοδότηση Παντείου», που αποκάλυπτε ότι ο Α. Κουτσοδημητρόπουλος (προϊστάμενος Γραμματείας του Ιδρύματος) «κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό για πανεπιστημιακές έρευνες και αγόρασε πέρυσι για λογαριασμό του ίδιου και ενός συγκατοίκου του το πολυτελές σπορ αυτοκίνητο, αξίας άνω των 27 εκατ. δραχμών». Αναφέρεται επίσης ανάμεσα στ' άλλα και στην «υπόθεση εμπρησμού του Γραφείου Ερευνών του Πανεπιστημίου που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 1998», καθώς και στην «προσπάθεια εξαφάνισης στοιχείων όπως επιταγής που οδηγεί πιθανώς σε ενδείξεις».
  • Σε προηγούμενο δημοσίευμά της, η ίδια εφημερίδα στις 17.5.1999 είχε παρουσιάσει πλήθος ευρημάτων του πορίσματος από το διαχειριστικό έλεγχο στο Πάντειο με τίτλο «Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση 2 δισ.» αναφέροντας τη φράση «επί πρυτανείας του κ. Αιμ. Μεταξόπουλου». Παρέθετε μάλιστα και τις απόψεις του: «Χαρακτηριστικά, ο προηγούμενος πρύτανης κ. Αιμ. Μεταξόπουλος, στις 3 Δεκεμβρίου 1998, με αφορμή τις συζητήσεις για το θέμα αυτό στο πρυτανικό συμβούλιο, είχε κάνει λόγο για "μη πόρισμα κάποιων μη λογιστών που καταλήγει προφανώς σε μη συμπεράσματα"» και ζητούσε την παραμπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη.
  • Στις 24.12.1998, «Τα Νέα», με τίτλο «Τρεις άγνωστοι χτύπησαν τον αντιπρύτανη του Παντείου», αναφέρονται στον άγριο ξυλαδαρμό που υπέστη ο -μακαρίτης- καθηγητής Ονούφριος Φαρμακίδης, όταν μαζί με τον πρώην πρύτανη, καθηγητή Ηλία Σιδηρόπουλο, είχαν αναλάβει να διερευνήσουν τις καταγγελίες σχετικά με τις ατασθαλίες του Παντείου (σ.σ.: ο Ο.Φαρμακίδης ήταν αγαπημένος μαθητής του Κ. Σημίτη, ο οποίος τον είχε παντρέψει, και ήταν και διάδοχός του στο Πάντειο).
  • «Απειλούσαν τη ζωή πρώην πρύτανη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας στις 8.8.2001, όπου αναφέρονται συγκλονιστικά γεγονότα.
  • Οπως ότι ο Ηλ. Σιδηρόπουλος, που επεδίωξε την αποκάλυψη των ατασθαλιών, δεχόταν απειλές κατά της ζωής του που τον οδήγησαν τελικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο και αποσύρθηκε από την πρυτανεία. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «ο πρώην πρύτανης κάνει λόγο για "μεθοδεύσεις τύπου μαφίας" και για "υπόκοσμο", ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι πίσω από την ιστορία της υπεξαίρεσης στο Πάντειο βρίσκονται "μεγάλα κεφάλια"...».
  • «Τζάκια, μπανιέρες, μοκέτες για το πανεπιστήμιο» είναι ο τίτλος σχολίου στη στήλη «Βηματοδότης» της εφημερίδας «Το Βήμα» στις 2.6.2002 όπου χαρακτηρίζει «καταπέλτη» το πόρισμα. Μιλά, μάλιστα, για «ατασθαλίες ύψους 6,5 δισ. δραχμών για την περίοδο 1992-1998», για ειδικό ενδιαφέρον που έχει ο πρωθυπουργός για το θέμα και για «χρήματα του ιδρύματος με τα οποία χτίστηκαν τέσσερα σπίτια».
  • Σε παλαιότερο σχόλιο, στις 22/2/1998, η ίδια στήλη του «Βήματος» αναφέρει ακόμη: «...στο μετάλλιο τιμής του Παντείου Πανεπιστημίου που θα απένεμε ο πρύτανης Αιμ. Μεταξόπουλος στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τις οικονομικές δωρεές του προς τη Βιβλιοθήκη του Παντείου». Τα χρήματα δηλαδή που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους!
(ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 07/07/2002)