08 July 2011

Δεν αλλάζουν οι καιροί!

της Ευγενίας Ηλιοπούλου, ΑΥΓΗ, 8/7/2011

«Η εκκλησία πάντα στάθηκε δίπλα στο έθνος, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε, αλλά…» (αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος 6/07/2011)

Η Εκκλησία της Ελλάδας αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Λόγω αυτής της ιδιότητας της το ελληνικό κράτος πληρώνει τις συντάξεις, τους μισθούς και τα εφάπαξ των κληρικών και των οικογενειών τους. Οι κληρικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι με δικαιώματα αλλά και με υποχρεώσεις απέναντι στη μάνα πατρίδα. Αναρωτιέμαι, όταν έγινε η καταγραφή των περίπου 800.000 δημοσίων υπαλλήλων, μετρήθηκαν οι κληρικοί;

Καθημερινά, στο πλαίσιο της θυσίας που πρέπει να κάνουν για να σωθεί η οικονομία της χώρας, στενεύει ο κλοιός γύρω από τους δημοσίους υπαλλήλους όπως και γύρω από άλλους φορείς. Καθημερινά βγαίνουν στη δημοσιότητα νόμοι που πετσοκόβουν προνόμια και επιδόματα και μετριάζουν τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η πραγματική και συνάμα ουσιαστική συνεισφορά των "πνευματικών πατέρων στην κρίση.


Ο υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Βενιζέλος, συναντήθηκε και παρακάλεσε, για βοήθεια τον κύριο Ιερώνυμο, ενώ εμάς μας επιβάλλει εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες του ΔΝΤ. Διαβεβαίωσε τους αρχιερείς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις χειροτονίες και τη μισθοδοσία των κληρικών και θα ικανοποιηθούν τα σχετικά αιτήματά τους, ενώ τους δημόσιους υπαλλήλους τους προετοιμάζει για απολύσεις. Δεν με ενδιαφέρει το θετικό πνεύμα της συνάντησης όσο με ενδιαφέρει πότε θα καταμετρηθεί η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας και πότε θα φορολογηθεί αυτή η περιουσία καταλλήλως.

Γιατί η πράσινη κυβέρνηση απευθύνθηκε στους φιλέλληνες εκατομμυριούχους απανταχού της γης ξεχνώντας ότι το ένα έκτο της Ελλάδας αποτελεί εκκλησιαστική περιουσία; Γιατί η πολιτεία δεν την έχει καταγράψει και πώς γίνεται η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας να δηλώνει επισήμως ότι δεν γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των μονών, των μητροπόλεων και των ναών διότι κάθε μητρόπολη, μονή και ναός έχει τη δική του οικονομική διαχείριση; Άρα η καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ανέφικτη; Ποιος μπορεί να αποτιμήσει την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων;

H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Πρόχειροι λογαριασμοί μιλάνε για μία περιουσία που ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών.

Επίσης διαθέτει ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και τις Κυκλάδες. Διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε τη ρευστότητα, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.), μία για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρεία» και μία για τη διαχείριση της περιουσίας της.

Γιατί τα αποθεματικά της Εκκλησίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεπεραστεί η κρίση;