13 May 2011

Καμίνι, κύριε Καμίνη!

του Νίκου Δήμου, Lifo, 27.4.2011

Αναφέρομαι στην καύση των νεκρών. Ανήκω στη μειονότητα των Ελλήνων που δεν επιθυμούν να αποσυντεθούν μετά θάνατον. Γνωρίζετε και το Σύνταγμα και τον νόμο - τον οποίο κάποιος, επιτέλους, πρέπει να εφαρμόσει!


Αγαπητέ δήμαρχε,
• Χριστός Ανέστη! (Αληθώς ο Κύριος). Και Aυτός, μεν, αληθώς. Εμείς όμως, που δεν έχουμε τέτοιες πιθανότητες (2011 χρόνια δεν αναστήθηκε ούτε όσιος) χρειαζόμαστε τη μεταθανάτια φροντίδα σας. Ξέρω ότι σας απασχολούν πολλά, σοβαρά και κατεπείγοντα θέματα. Αλλά και τούτο, νομίζω, είναι σημαντικό.
• Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που στη Βουλή ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το Προεδρικό Διάταγμα. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που υπεγράφη η σχετική κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας.
• Και δεν έγινε τίποτα.
• Αναφέρομαι στην καύση των νεκρών. Ανήκω στη μειονότητα των Ελλήνων που δεν επιθυμούν να αποσυντεθούν μετά θάνατον.
• Δεν είναι και τόσο μικρή αυτή η μειονότητα. Πάνω από πενήντα χιλιάδες τον χρόνο είναι οι μακάβριες εξαγωγές προς Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες. Ο αριθμός μεγαλώνει, καθώς προστίθενται συνεχώς και Έλληνες και αλλοδαποί.
• Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνηγορούν. Χωροταξικοί: τα νεκροταφεία ασφυκτιούν. Οικονομικοί: σπαταλιέται πολύτιμο συνάλλαγμα. Πολιτισμικοί: είμαστε η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς αποτεφρωτήριο.
• Ωστόσο, η εξέλιξη σε αυτό το θέμα κινείται με ταχύτητα χελώνας. Η δυνατότητα θεσπίστηκε το 2006 με τον νόμο 3448, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμογής θεσμοθετήθηκε τρία ολόκληρα χρόνια αργότερα, με το
• Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, που είχε προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Και μόνο στις 11 Μαΐου του 2010 υπεγράφη η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.
• Δεν θέλω να πιστεύω πως είναι η υπόγεια αντίδραση της Εκκλησίας που παραλύει κάθε πρόοδο. Γνωρίζω ότι αντιτίθεται στον θεσμό - αν και κορυφαίοι θεολόγοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πραγματικό δογματικό κώλυμα. Άλλωστε, και οι ορθόδοξες εκκλησίες στο εξωτερικό και φυσικά όλα τα άλλα χριστιανικά δόγματα θεωρούν την καύση ως ισόκυρη και ισοδύναμη με την ταφή. Στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης περισσότεροι καταλήγουν στο κρεματόριο παρά στο νεκροταφείο.
• Αλλά, και αν πράγματι ευθύνεται αυτή η κρυφή υπονόμευση, τότε, αγαπητέ δήμαρχε, θα επικαλεστώ τόσο τον ορθολογισμό σας όσο και τη νομική σας σοφία. Γνωρίζετε και το Σύνταγμα και τον νόμο - τον οποίο κά- ποιος, επιτέλους, πρέπει να εφαρμόσει!
Επειδή έθεσα κι εγώ σχετικό ερώτημα, δημοσιεύω εδώ την απάντηση που έλαβα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο:
31/3/2011
Σχετικά με το ερώτημά σας, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε ομόφωνα για την δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Σχιστό, καθώς και με πλειοψηφία αίτημα δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στο Γ΄Κοιμητήριο, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από την τότε Δημοτική Αρχή του Δήμου Νίκαιας.
Η νέα Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της ξεκίνησε όλες τις ενέργειες για δημιουργία αποτεφρωτήρα νεκρών, για την ολοκλήρωση όμως του οποίου απαιτούνται τα κάτωθι:
1. Παραχώρηση οικοπέδου από το Υπ. Εθνικής Άμυνας στο Σχιστό
2. Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος
3. Απόφαση του Δήμου Περάματος
για τα οποία και αναμένουμε.
Αντιδήμαρχος
Ν. Κόκκινος
Δηλαδή τρίχες, η χαρά των παπάδων!