10 June 2010

Η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει από τον Μάρτιο,

λέει ο Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή για την χώρα ήταν η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
(newstime.gr, 10/6/2010)


Στην διάλεξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες με θέμα "Η Παγκόσμια Κρίση και το Φαινόμενο της Ελλάδας", ο κ. Γεννηματάς τόνισε μεταξύ, άλλων ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει αρκετές φορές από ιδρύσεως της, αλλά κάθε φορά έχει καταφέρει να επανέρθει σαν τον Φοίνικα από τις στάχτες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και η περίοδος μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό συνέβαλε κατά καιρούς το κλειστού τύπου Βενιζελικό κράτους (κλειστή οικονομία, δασμοί, απόλυτη αφοσίωση στον δημόσιο τομέα, πανίσχυρη τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο οικονομίας), ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και μεγάλοι επιχειρηματίες και ευεργέτες, όπως ο Μποδοσάκης.

Η σημερινή δομή του Ελληνικού κράτους έχει τις ρίζες του στην εποχή της τετραετίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, αναφέρει ο κ. Γεννηματάς και εξηγεί: Παρόλο που ο Βενιζέλος ήταν άριστος πολιτικός και διπλωμάτης, δεν έχει ιδέα από οικονομικά, όπως ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους!

Εκτιμά δε, ότι η πτώχευση του 1932 είναι πανομοιότυπη με την σημερινή, διότι η Ελλάδα είχε βιαστεί να προσδεθεί στο δολάριο ενόψει της κατάρρευσης της αγγλικής λίρας. Ωστόσο, παρά την δημοσιονομική πτώχευση του 1932, το 1938 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη πολεμικών αναγκών για την προετοιμασία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ο κ. Γεννηματάς θεωρεί ότι η μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε στη σύγχρονη οικονομική ιστορία μας είναι η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων που εκτροχίασε την ελληνική οικονομία δημοσιονομικά. Διότι, ενώ μπήκαμε στην ΕΕ χωρίς να πληρούμε τους όρους και θα έπρεπε να τους εκπληρώσουμε μετά την είσοδο μας, εμείς επιδοθήκαμε σε ένα αλόγιστο όργιο σπατάλης για να οργανώσουμε τους πιο πολυτελείς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία.

Η Ελλάδα πρόσφατα χρεωκόπησε οικονομικά, ενώ πολιτικά έχει πτωχεύσει πριν πολλά χρόνια, εκτιμά ο κ. Γεννηματάς και ελπίζει ότι αυτή η κρίση θα εξαφανίσει από πρόσωπου γης το σημερινό ελληνικό κράτος και τις δομές του. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σοβαρές αλλαγές, αν δεν εξαφανιστούν όλοι οι τωρινοί πολιτικοί και τα κόμματα και αν δεν αντικατασταθούν από καινούργια πρόσωπα και ιδέες.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεννηματά στο newstime.gr:

E: Προσωπικά είμαι παντελώς απαισιόδοξος διότι νομίζω ότι δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα συμφωνηθέντα με την τρόικα και θα κάνουμε στάση πληρωμών στους επομένους 12-24 μήνες. Εσείς κύριε Γεννηματά είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Α: Κάθε μέρα που περάνει τόσο περισσότερο μειώνονται οι ελπίδες για μια διέξοδο από την κρίση σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του Ελληνικού λαού. Τα περιθώρια πλέον για αντιστροφή των εξελίξεων για μια διαχείριση διεξόδου έχουν πλέον περιοριστεί πάρα πολύ, θα έλεγα ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ωστόσο, δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω καμία προοπτική όσο δυσμενής και απαισιόδοξη και αν φαίνεται. Δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό - και ηθικά και πολιτικά και οικονομικά.

Ε: Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζω ότι αν δεν λυθεί το συνταξιοδοτικό, δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό. Τώρα μόλις νομίζω ότι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό οι περισσότεροι. Η δική σας γνώμη ποιά είναι;

Α: Τώρα πλέον είναι απολύτως ξεκάθαρος αυτός ο συσχετισμός. Ήδη από την εποχή της έκθεσης Σπράου είχε διαφανεί. Τώρα πια έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ.

Ε: Άρα, να υποθέσω πως συμφωνείτε με την γενικότερη ιδέα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία;

Α: Ναι βέβαια. Αυτές είναι απαρχαιωμένες αντιλήψεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη αναθεωρηθεί, τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Αυτή όμως ήταν η εποχή των μεγάλων φιλοδοξιών και των μεγάλων ιδεών.

Ε: Κατά πόσο εκτιμάτε ότι η αθρόα σπατάλη πόρων για συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό - για παράδειγμα, 700 εκ.για ΤΑΠ-ΟΤΕ και 700 εκ για την ΤΑΠ-ΔΕΗ, όταν η επιχορήγηση στον ΟΑΕΕ είναι μόνο 500 εκ - έχει συμβάλει στην κακή δημοσιονομική εικόνα;

Α: Έχει συμβάλει αποφασιστικά. Και εν πάση περιπτώσει, η "τριμερής" συμμετοχή είχε κλονιστεί ως ιδεολογία και σαν στρατηγική διαχείριση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 80.

Ε: Τι άποψη έχετε για τους Έλληνες υπουργούς οικονομίας από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους;

Α: Σε σπανιότατες μόνο περιπτώσεις είχαμε εξαιρετικούς ανθρώπους.

Ε: Έχουμε ή δεν έχουμε πτωχεύσει; Διότι η κυβέρνηση συνέχεια λέει ότι δεν έχουμε πτωχεύσει.

Α: Η χώρα έχει πτωχεύσει ήδη από τον Μάρτιο και έχουμε και στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

Ε: Ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Παπακωνσταντίνου, λέει ότι σε λίγο καιρό θα μπορεί η Ελλάδα να "γυρίσει" στις αγορές, να δανείζεται και πάλι από τις αγορές. Υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο;

Α: Ο κύριος Παπακωνσταντίνου προφανώς μιιλάει για τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού δημοσίου. Μιλάμε για μόνο 1,5 δις ευρώ και αφορά κυρίως στην εσωτερική αγορά. Θα ήταν επικίνδυνο εάν δεν μιλούσε μόνο για αυτό.