06 June 2010

Η δασκάλα και η αναζήτηση ειδώλων


Εδώ και πολύ καιρό άκουγα την ιστορία για τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και δεν πολυκαταλάβαινα τι τρέχει. Από πρωταγωνίστρια για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού (λέμε τώρα!), μέχρι ταραχοποιό στοιχείο σε μια ευαίσθητη περιοχή της χώρας (την οποία έκανε ευαίσθητη η ανυπαρξία ελληνικής πολιτικής!) Κάποια στιγμή βγήκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες της δασκάλας με δεμένο χέρι από τραυματισμό που της προκάλεσε κάποιος μουσουλμάνος, μετά προέκυψαν αντιδικίες με τον δήμαρχο της περιοχής, μετά ξεκίνησαν δίκες με αλληλοδιαψευδόμοενους μάρτυρες. Τελικά, βλέπω αυτές τις μέρες 2 κείμενα -το ένα είναι παλαιότερο-, τα οποία φαίνεται ότι περιγράφουν και σχολιάζουν σωστά τα πράγματα.
«Το καφέ της Χαράς» μέσα στο δικαστήριο και φασαρίες εισαγομένων χούλιγκαν στο προαύλιο

Rodopinews.gr, 19/11/2009

Σε 5 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση τελικά καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο στην Αλεξανδρούπολη ο Οσμάν Κασάικα, κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου που υπηρετεί στο μειονοτικό χωριό Μέγα Δέρειο του Έβρου.

Η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και χρόνια και έκανε το γύρω του πανελληνίου. Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, κόρη του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου, έπειτα από μία πετυχημένη ομολογουμένως πορεία στο δημοτικό σχολείο του Δερείου (όπου για πρώτη φορά στη ζωή τους τα παιδιά έμαθαν αυτά ακριβώς που μαθαίνουν και τα υπόλοιπα παιδιά στην Ελλάδα…) μπήκε στο μάτι ορισμένων φανατικών τουρκόφρονων που θέλησαν να τη διώξουν από την περιοχή επειδή μάλλον έφερνε κάτι το διαφορετικό στην καθημερινότητά τους, που αυτοί δεν είχαν μέχρι στιγμής συνηθίσει.

Αρχικά δέχθηκε απειλές για εκφοβισμό, μετά ασκήθηκαν οι ανάλογες πιέσεις στους αιρετούς άρχοντες της περιοχής για να την διώξουν κι όταν όλα αυτά δεν απέδωσαν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, από τον μουσουλμάνο κάτοικο του χωριού Οσμάν Κασάικα.

Έτσι και με αφορμή μια παρατήρηση που έκανε η Χαρά Νικοπούλου στην καθαρίστρια του σχολείου κα Κασάικα σχετικά με την καθαριότητα, ο Οσμάν Κασάικα επισκέφθηκε την δασκάλα και με ένα χτύπημα, της προκάλεσε κάταγμα στο χέρι.

Αυτή όμως είναι η εκδοχή της μίας πλευράς. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως ποτέ δεν υπήρξε καμία αντιδικία, ποτέ δεν καυγάδισε κανείς με τη δασκάλα και πως κανείς δε γνωρίζει πως προέκυψε το σπασμένο χέρι της Χαράς Νικοπούλου. Αποδίδουν μάλιστα τη μήνυση της δασκάλας στη δική της εμπάθεια προς την οικογένεια, αφού όπως υποστηρίζουν και η κυρία Κασάικα έκανε πολύ καλά τη δουλειά της και ο Οσμάν Κασάικα είναι ένας φιλειρηνικός μουσουλμάνος οικογενειάρχης που ποτέ δεν έδωσε άλλο δικαίωμα στη ζωή του.

Το δικαστήριο όμως φαίνεται πως για άλλη μια φορά δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του κυρίου και της κυρίας Κασάικα και καταδίκασε τον ίδιο σε 5 μήνες και 20 ημέρες εξαγοράσιμη φυλάκιση, το ποσό της οποίας κατέβαλε σήμερα ο (πλέον) δράστης του ξυλοδαρμού. Συγκεκριμένα ο Οσμάν Κασάικα κρίθηκε ένοχος και για τα 3 αδικήματα τα οποία ήταν κατηγορούμενος, δηλαδή:
  • Πρόκληση σωματικής κάκωσης και βλάβης της υγείας του άλλου.
  • Προσβολή της τιμής με λόγο.
  • Πρόκληση φόβου και ανησυχίας μέσω απειλής για χρήση βίας και άλλων παράνομων πράξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η πλευρά του κατηγορουμένου υποστήριζε πως η κα Κασάικα έκανε πάντα σωστά τη δουλειά της στην καθαριότητα του σχολείου και πως ποτέ δεν υπήρξε κάποιο σχετικό παράπονο εκτός από αυτό της Χαράς Νικοπούλου, στο δικαστήριο προσκομίστηκε έγγραφη αναφορά των δασκάλων του ελληνόφωνου προγράμματος που αναφερόταν τόσο στο θέμα της καθαριότητας, όσο και στο θέμα της συμπεριφοράς της.

Να σημειωθεί επίσης πως υπήρξε και αναφορά σε συνέντευξη του δημάρχου της περιοχής κ. Πουλιλιού που είχε δώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης Maximum FM την 12η Φεβρουαρίου 2008 και στην οποία ο δήμαρχος ανέφερε πως ο ίδιος προτίθεται να μην απομακρύνει την δασκάλα από το σπίτι που της έχει παραχωρήσει στο χωριό για να μένει, αν η ίδια ανακαλούσε τη μήνυσή της προς τον Οσμάν Κασάικα!

Επεισόδια και φωνές από θερμόαιμους Λαρισαίους!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, μέλη αποκαλούμενων πατριωτικών συλλόγων και συνδέσμων από τη Λάρισα (αλλά και τη Θεσσαλονίκη) δημιουργούσαν πρόβλημα στην όλη διαδικασία αφού μετέτρεψαν την αίθουσα του δικαστηρίου σε …καφενέ, είτε με φωνές αποδοκιμασίας, είτε με γέλια και χειροκροτήματα. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, πολύ σωστά να εκκενώσει την αίθουσα και η δική να ολοκληρωθεί χωρίς ακροατήριο για να μη παρενοχλούνται οι μάρτυρες και ο κατηγορούμενος.

Οι επισκέπτες – φασαριατζήδες όμως δε σταμάτησαν εδώ. Σαν βγήκαν στον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου συνέχισαν με φωνές και συνθήματα, ενώ δεν παρέλειψαν να ψάλλουν και τον εθνικό ύμνο με χειροκροτήματα. Στη συνέχεια μάλιστα ενεπλάκησαν με αστυνομικούς (!) ενώ όπως μαθεύτηκε αργότερα, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον δημοσιογράφου από την Κομοτηνή επειδή τον θεώρησαν …ύποπτο!

Ακολουθεί κι άλλη δίκη

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ. Μπορεί αυτή η υπόθεση να τελεσιδίκησε, όμως ακολουθεί η εκδίκαση της μήνυσης που υπέβαλε ο Οσμάν Κασάικα εναντίον της Χαράς Νικοπούλου ενώ και η Χαρά Νικοπούλου έχει υποβάλει κι αυτή αγωγή εναντίον του Οσμάν Κασάικα για το ίδιο θέμα.

Φαίνεται λοιπόν πως πρόκειται για μία υπόθεση που θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Προς το παρόν η πλευρά της Χαράς Νικοπούλου δήλωσε ικανοποιημένη για την απόφαση του δικαστηρίου ενώ όταν ρωτήθηκε για τους ταραξίες και τα επεισόδια, δήλωσε πως δεν είδε τίποτε αφού ήταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Ο δρόμος για την κόλαση...»

Γράφει η Αννα Φραγκουδάκη, ΤΑ ΝΕΑ, 5/6/2010

«...είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Δασκάλα σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης έγινε τηλεοπτικό θέαμα. Γιατί; Κατά τον θρακικό Τύπο: Μια μέρα, 8/2/08 (ναι, 2008) η δασκάλα επιπλήττει την καθαρίστρια του σχολείου, παρεμβαίνει ο σύζυγός της επιστάτης να την υπερασπιστεί και... λίγες ώρες αργότερα ο επιστάτης μηνύεται, συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται για εξύβριση και πρόκληση «κάκωσης» στο χέρι της δασκάλας.

● Κατά τις τηλεκπομπές: όλα πήγαιναν θαυμάσια στο σχολείο και το χωριό, ώσπου μια μέρα ο επιστάτης επιτέθηκε στη δασκάλα και της «έσπασε το χέρι». Στη συνέχεια η υπερβολή υπερβαίνει κάθε όριο. Στα ασαφέστατα αίτια του συμβάντος με τον επιστάτη δίνονται τερατικές διαστάσεις διεθνούς συνωμοσίας: «επιτέθηκαν» στην «ελληνίδα δασκάλα», «επειδή» πάσχιζε να εμποδίσει «τον εκτουρκισμό της Θράκης».

● Ωστόσο πριν το συμβάν (όπως ανέφεραν οι τηλεκπομπές αντιφάσκοντας), οι γονείς μάζεψαν υπογραφές ζητώντας τη μετάθεση της δασκάλας και οι μαθητές σταμάτησαν να πηγαίνουν σχολείο! Το γεγονός μόνο του αποκαλύπτει πολύ μεγάλες ευθύνες της δασκάλας. Όταν η πατριωτική της δράση συμβάλλει να σταματήσουν τα μουσουλμανάκια το σχολείο, αναμφίβολα καταλαβαίνει λάθος τον πατριωτισμό και τον εφαρμόζει ακόμα χειρότερα.

● Οι τηλεκπομπές επίσης τον πατριωτισμό επικαλούνται. Φουσκώνουν ένα προ διετίας συμβάν. Διαδίδουν ότι στη Θράκη «γίνονται» σημεία και τέρατα. Καλλιεργούν αγανάκτηση πατριωτική: ιδού η «ελληνίδα δασκάλα», της «σπάνε το χέρι» και «την αναγκάζουν να ζητήσει μετάθεση» για να «εκτουρκίσουν» τη Θράκη. Έτσι εμφανίζεται μέγας πράκτορας του «εκτουρκισμού», αυτός που επιτέθηκε στη «μία», μοναδική στη Θράκη πραγματική «ελληνίδα», ο μουσουλμάνος επιστάτης του σχολείου σύζυγος της καθαρίστριας!

● Τι (διάβολο) εννοούν κραυγάζοντας η δασκάλα «θέλει ελληνική τη Θράκη», σαν να μην είναι ελληνική!

Εκατοντάδες δάσκαλοι δουλεύουν στα 220 μειονοτικά σχολεία μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Και προβάλλεται πατριωτική η «ανακάλυψη» ότι «μία» δασκάλα «θέλει» τη Θράκη «ελληνική»! Πού καταλήγουν όλα τούτα; Διαστρεβλώνεται άκριτα η θρακική πραγματικότητα.

Ναρκοθετείται ο δρόμος που άνοιξε και προχωρεί προς τη συνύπαρξη των τοπικών διαφορών. Δηλαδή διακυβεύονται σοβαρά, ευαίσθητα και ακριβώς εθνικά θέματα. Από πατριωτισμό!