07 May 2010

Οι μπονόμπο λένε όχι με... νεύματα

(ΒΗΜΑ, 7/5/2010)
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι πίθηκοι μπονόμπο (οι οποίοι θεωρούνται οι κοντινότεροι συγγενείς του ανθρώπου) κάνουν νεύματα ανάλογα με εκείνα που κάνουμε και εμείς. Οταν θέλουν να πουν «όχι» κουνούν το κεφάλι τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο άνθρωπος.

Οι ερευνητές είδαν μπονόμπο να κάνουν τη χαρακτηριστική κίνηση άρνησης με το κεφάλι και υπολόγισαν ότι τη χρησιμοποιούν σε 13 διαφορετικές περιπτώσεις. Το νεύμα άρνησης ή αποδοκιμασίας οι μπονόμπο το κάνουν όταν θέλουν να πουν σε κάποιο μέλος της ομάδας τους ότι δεν εγκρίνουν τις ενέργειές του και ότι πρέπει να τις σταματήσει. Νεύματα άρνησης κάνουν οι μητέρες μπονόμπο στα μικρά τους όταν αυτά πάνε να κάνουν κάτι απαγορευμένο (π.χ. να ανεβούν σε ένα δέντρο), αλλά και όταν βλέπουν κάποιο μέλος της κοινότητάς τους να προσπαθεί να πλησιάσει και να κλέψει την τροφή τους. 

Αν και έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν διάφορα είδη πιθήκων να κάνουν νεύματα, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται σε πιθήκους η εκδήλωση αρνητικής απόκρισης με κάποιο νεύμα και μάλιστα με κίνηση αντίστοιχη με αυτή που κάνει και ο άνθρωπος.
Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο πίθηκος μπονόμπο, ένας χιμπατζής, βρίσκεται ως προς το DNA πιο κοντά στον άνθρωπο παρά στους υπόλοιπους χιμπατζήδες...