19 November 2009

Φυλάκιση στον μητροπολίτη Ελασσόνας για επισκευές χωρίς άδεια

Αγρίεψαν τα πράγματα


Σε φυλάκιση 8 μηνών, με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, τον μητροπολίτη Ελασσόνας, Βασίλειο. Ο μητροπολίτης δεν παρέστη στο δικαστήριο καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό, σε αποστολή της Ιεράς Συνόδου και εκπροσωπήθηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο.

Ο μητροπολίτης καταδικάστηκε για εργασίες επισκευής στις οποίες προέβη στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στο Δήμο Λιβαδίου, χωρίς τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς πρόκειται για χαρακτηρισμένο ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Οι επισκευές έγιναν το 2005, οπότε ο μητροπολίτης φέρεται ότι σε εργασίες επισκευής του μοναστηριού, που είναι κτίσμα του 18ου αιώνα, κατεδάφισε τοξωτή κιονοστοιχία στο καθολικό και την ανακατασκεύασε, χωρίς να τηρηθεί το παλιό σχέδιο. Επίσης, τοποθέτησε γυαλιστερές πλάκες γρανίτη στο χώρο, χωρίς άδεια. Σύμφωνα με την κατηγορία, θα έπρεπε να προηγηθεί γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου (της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) και στη συνέχεια απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω της ιδιαιτερότητας του ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου.

www.kathimerini.gr, 19/11/2009