28 November 2009

Εσχατολογίες και τέρατα

(ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ, Ελευθεροτυπία, 28/11/2009)

Η καταστροφολογία είναι μέσα στο αίμα των ανθρώπων. Ισως επειδή δεν υπάρχει ιστορική περίοδος που οι άνθρωποι να μη φοβούνταν κάτι: τα φυσικά φαινόμενα, τις φυσικές καταστροφές, την μήνιν των θεών, τις αρρώστιες και φυσικά... το τέλος του κόσμου.

Η γνώση της βεβαιότητας του τέλους μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά από την άλλη ενδεχομένως να δίνει δύναμη. Τουλάχιστον σε όποιον μπορεί να την προβλέψει και σε όσους έχουν προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο. Γιατί, αυτομάτως, αυτοί είναι κάτι σαν «εκλεκτοί».

Ωστόσο μέχρι τώρα, και όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει, καμία από τις θεωρίες καταστροφής δεν επιβεβαιώθηκε. Η Γη συνεχίζει να υπάρχει και να γυρίζει περί τον άξονά της, οι πάγοι στους πόλους μπορεί να λιώνουν αλλά δεν ντελαπάρουν τον πλανήτη, η αλλαγή της χιλιετίας έγινε χωρίς να τρελαθούν τα κομπιούτερ και η ζωή συνεχίζει να συνεχίζεται... Με την απειλή του 2012 οπότε, κατά τους Μάγιας, η ανθρωπότητα δεν θα τη γλιτώσει. Τότε υποτίθεται πως οι πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν, οι θάλασσες θα πλημμυρίσουν, θα γίνουν σεισμοί και ένα σωρό ακόμα συμφορές...

Και επειδή οι προφητείες καταστροφής δεν φαίνεται να σταματούν ποτέ, ας δούμε μαζί ορισμένες από αυτές, όπως διατυπώθηκαν στο παρελθόν.
  • Οι Μιλερίτες
Ο Γουίλιαμ Μίλερ (1782 - 1849) από μικρός είχε παθιαστεί με τα ιερά κείμενα. Και κάποια στιγμή ο Θεός τού... «μίλησε» μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής. Ετσι ο Μίλερ άρχισε να διαδίδει ότι όλες οι πληροφορίες για την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας υπάρχουν ανάμεσα στις γραμμές της Αγίας Γραφής και τοποθετούσε την ημερομηνία αυτή μεταξύ της 21ης Μαρτίου 1843 και της 21ης Μαρτίου του 1844. Σύντομα δημιούργησε ορδές οπαδών. Οι λεγόμενοι «Μιλερίτες» μαζί με τον πνευματικό τους ηγέτη κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι η Δευτέρα Παρουσία, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα, θα έρθει στις 23 Απριλίου 1843. Επικράτησε πανικός, υστερία, άνθρωποι χάριζαν τις περιουσίες τους με την ελπίδα να κερδίσουν μια θέση στον Παράδεισο... Ωσπου η 23η Απριλίου πέρασε και η 24η ξημέρωσε κανονικά. Και ύστερα η 25η. Και αισίως φτάσαμε μέχρι σήμερα.
  • Η Πύλη του Ουρανού
Τη δεκαετία του '90 οι ηγέτες μιας ομάδας που ονομαζόταν «Πύλη του Ουρανού», οι Marshall Applewhite και Bonnie Nettles, είχαν καταφέρει να πείσουν ότι η μοίρα του πλανήτη είναι κάποια στιγμή να ανακυκλωθεί. Και ότι μοναδική σωτηρία για τον άνθρωπο θα ήταν να «εγκαταλείψει το πλοίο» ώστε να μπορεί να επιστρέψει «στο επόμενο επίπεδο, όποτε αυτό θα ήταν έτοιμο». Από τότε όμως, είμαστε σταθερά στο ίδιο επίπεδο!
  • Ο Νοστράδαμος
Από τους πλέον διάσημους καταστροφολόγους, ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ έγινε διάσημος από τις συλλογές προφητειών σε τετράστιχα που εξέδωσε. Το βιβλίο του «Les Propheties» (σ.σ.: «Οι Προφητείες»), που εκδόθηκε το 1555, είναι γεμάτο από προβλέψεις, πολλές από τις οποίες, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί του, έχουν βγει αληθινές. Ο Νοστράδαμος υποτίθεται ότι εκτός των άλλων προέβλεψε και τον ίδιο του τον θάνατο. Λέγεται ότι «είδε» τους παγκόσμιους πολέμους, ότι «είδε» ακόμα και το όνομα του Χίτλερ (αναγραμματισμένο) καθώς και πολλές ακόμα συμφορές. Ωστόσο, οι σύγχρονοι μελετητές θεωρούν ότι οι προφητείες του ήταν κάτι σαν τις μαντείες της Πυθίας. Μπορούσαν, δηλαδή, να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και αυτή ήταν τελικά και η επιτυχία του Νοστράδαμου.
  • Η αλλαγή της χιλιετίας
Θα θυμάστε ότι στην αλλαγή της χιλιετίας, όταν το 1999 έδινε τη θέση του στο 2000, οι θεωρίες καταστροφολογίας έδιναν και έπαιρναν. Το τέλος θα ερχόταν από την... τεχνολογία, με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανίκανους να λειτουργήσουν αφού δεν θα αναγνώριζαν την αλλαγή (!). Και παρότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς ακριβώς θα καταστρεφόμασταν (και αυτό ήταν και το τρομακτικό στην ιστορία), πολύς κόσμος πέρασε τότε μαύρη πρωτοχρονιά. Τελικά το 2000 μπήκε κανονικά, χωρίς σημαντικές απώλειες (άντε να κάηκε κανένα PC από τις αυξομειώσεις τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο).