13 June 2009

Αυτά είναι λεφτά!

...
Οι ταξιδιώτες, δύο Ιάπωνες, δήλωσαν στο συνοριακό σταθμό Chiasso μεταξύ Ιταλίας-Ελβετίας ότι δεν έχουν φορολογητέα είδη μαζί τους και έκαναν να φύγουν, όταν ο τελωνειακός τους ζήτησε να ανοίξουν τη μεγάλη βαλίτσα που κουβαλούσαν. Κατά μία εκδοχή, οι δύο έφτασαν στα σύνορα με ΙΧ, κατά μία άλλη έφτασαν με τραίνο και κατέβηκαν στο συνοριακό σταθμό, έχοντας τη βαλίτσα στο χέρι.

Μερικά ρούχα και συνήθη είδη ταξιδιού ήταν μέσα στη βαλίτσα, όμως ο έμπειρος υπάλληλος διαπίστωσε ότι υπήρχε και δεύτερο διαμέρισμα. Εκεί βρέθηκαν αξιόγραφα αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κοντά 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όχι 100 εκατομμύρια, που θα ήταν ήδη τεράστιο ποσό, αλλά δισεκατομμύρια, ένα ασύλληπτο ποσό στα χέρια ιδιωτών. Κατά κανόνα τέτοια ποσά αναφέρονται σε ενδοκρατικές ή, έστω, διατραπεζικές συναλλαγές και πάντα λογιστικά. Ποτέ δεν μετακινούνται με βαλίτσες σε χέρια ιδιωτών.

Τώρα η ιταλική αστυνομία ψάχνει να βρει, με απόλυτη μυστικότητα: Ποιοι ήταν οι δύο ταξιδιώτες με αυτή την αμύθητη περιουσία στη βαλίτσα τους, είναι πράγματι Ιάπωνες; Και πόθεν έσχον αυτά τα αξιόγραφα, τα έκλεψαν, τα πλαστογράφησαν ή τα κατείχαν νόμιμα και τα μετέφεραν για λογαριασμό κάποιου και ποιου; Μήπως είναι στελέχη της μαφίας, η οποία έκανε κάποιες στρατηγικές μετακινήσεις κεφαλαίων, μήπως κάποιου ασιατικού κράτους (Κίνα;) για τον ίδιο λόγο, μήπως, μήπως, μήπως… Δηλώνω, πάντως, ενώπιον πάσης αρχής και με μεγάλη μου λύπη, ότι δικά μου δεν είναι!


Η απόλυτη σιωπή της ιταλικής κυβέρνησης μάλλον σημαίνει ότι έχουν εμπλακεί στην κουβέντα διάφορες κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να πληροφορηθούν, αν είναι δικά τους τα αξιόγραφα ή τι μέρος δικαιούνται από αυτά…

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε ιδιώτης μπορεί να μεταφέρει κατά τις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις του μέχρι 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω πρέπει να δηλώσει τα χρήματα, αλλιώς κατάσχονται αυτά και, αν είναι νόμιμα, κρατάει το κράτος που τα βρήκε ένα 40%. Τουτέστιν, αν ισχύσουν αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα αξιόγραφα των δύο Γιαπωνέζων είναι νόμιμα και έγκυρα, αλλά "απλώς" πέρασαν παράνομα τα σύνορα, θα εισπράξει το ιταλικό κράτος περί τα 4Ο δισεκατ. ευρώ ως πρόστιμο.

Αυτά είναι λεφτά…

.