17 June 2011

Η χριστιανική οπισθοδρομικότητα

Κι άλλη απάντηση σε ένα σχόλιο!
Στην πρόσφατη ανάρτηση για τον Αποχαιρετισμό στη θρησκευτική πίστη του φίλου Μαρίνου Π., καθηγητή Φυσικής, θεώρησε σκόπιμο να γράψει «διδακτικό σχόλιο» ένας αναγνώστης, yannidakis, ο οποίος μαλώνει τον συγγραφέα που ξέφυγε από τη σωστή χριστιανική διδασκαλία και παραθέτει απίστευτες διαστρεβλώσεις, όπως αυτές που ακούγονται σε κατώτερα κατηχητικά, για να παραπλανηθούν νέα παιδιά! Εκτός από τη δική μου εκτεταμένη απάντηση, έγραψε μία και η φίλη Έφη, την οποία δημοσιεύω αμέσως μετά:
Αγαπητέ yannidakis,
Αν και πολύ θα ήθελα να σε ρωτήσω πού τα βρήκες γραμμένα αυτά που υποστηρίζεις περί χριστιανισμού και ελευθερίας, παρ’ όλα αυτά δεν θα μπω στον πειρασμό. Κι αυτό γιατί, ναι, ωραία τα τσιτάτα, πλην όμως συνήθως όλοι μας (και όλα) σ’ αυτή τη ζωή, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Αντί λοιπόν να αντιπαραθέσω τις βιβλιογραφικές μου αναφορές στις δικές σου (κάτι στο οποίο ομολογουμένως δεν θα είχε κανένα νόημα να συναγωνιστώ άλλους πολύ πιο καταρτισμένους και ειδικότερους από εμένα), θα σου πω ένα πολύ απλό πράγμα: κοίτα γύρω σου!

Πόσο «απόλυτα ελεύθερος» νιώθει ένας πιστός χριστιανός αλήθεια? Πόση ικανότητα ελευθερίας έχει απομείνει σε κάποιον που από μωρό έχει μάθει να τον κατατρώγουν οι τύψεις και οι ενοχές για οτιδήποτε ανθρώπινο νιώθει ή κάνει? Ναι, σαφώς και δεν υποχρεώνει κανέναν ο καλός θεούλης να προσέρχεται αδιαλείπτως στην κυριακάτικη λειτουργία. Μόνο που αν δεν εκκλησιαστεί, θα είναι αμαρτωλός και θα κινδυνεύει από την αιώνια τιμωρία. Ακόμη και κάποιος μετριοπαθέστερος που δεν δίνει και τόση βάση «στην ιστορία με τον παράδεισο των λουλουδιών και την κόλαση της φωτιάς», δεν θα το θεωρεί λες το λιγότερο ηθική του υποχρέωση το να λατρέψει και να δοξάσει το μεγαλείο του θεού; Άρα, πόση ελευθερία του απομένει λοιπόν;

Αλήθεια, πόση «κριτική σκέψη» νομίζεις ότι αντέχουν όλες αυτές οι χριστιανικές δοξασίες που συστηματικά φροντίζετε εσείς οι χριστιανοί να εμφυτεύετε σε 
αθώα παιδικά μυαλά; Και πόση κριτική ικανότητα έχει περισσέψει σε αυτά, όταν έχετε ολοκληρώσει το θεάρεστον έργο σας; Και γιατί πρέπει πρώτα να γαλουχηθεί ως χριστιανός κάποιος από γεννησιμιού του, για να αποκτήσει εκ των υστέρων το δικαίωμα «κριτικής σκέψης»;

Ναι, το έχω ξανακούσει αυτό στην καθημερινότητά μου. Φίλοι μού προσάπτουν καθημερινώς κατηγορίες, ότι «δεν αφήνω τα παιδιά μου να διαλέξουν ελεύθερα μόνα τους, με βάση τη δική τους κρίση, το αν θέλουν να πιστεύουν ή όχι» και ότι «εμφυτεύω στο μυαλό των παιδιών μου το μικρόβιο της απιστίας/αθεΐας – και δεν έχω κανένα τέτοιο δικαίωμα». Ενώ θεωρούν αυτονόητο πως ΕΧΕΙ τέτοιο δικαίωμα ο κάθε ρασοφόρος αμφιβόλου μορφώσεως, που τελετουργεί στις εκκλησίες, βασιζόμενος σε κείμενα που γράφτηκαν ποιος ξέρει πότε κι από ποιους κι εξυπηρετώντας ποιους σκοπούς!

Πολύ λογικό ακούγεται αυτό στα «κριτικά» αυτιά μου! Προσηλυτίζουμε πρώτα τον κόσμο, και μετά τον αφήνουμε ελεύθερο να ασκήσει κριτική σε αυτά που τον διδάσκουμε όλη του τη ζωή!! Γεμίζουμε τα αθώα παιδικά μυαλά με εκβιαστικές αρλούμπες τύπου «ο καλός θεούλης ξέρει αν είσαι καλό παιδί ή όχι, και σε βλέπει συνέχεια, και ξέρει πότε λες ψέματα» και τους δημιουργούμε ενοχές και τύψεις που τα κυνηγάνε μια ζωή, τα τρέχουμε στις εκκλησίες να τα κοινωνήσουμε για να είναι καλοί χριστιανοί…. ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ… τα αφήνουμε ελεύθερα να διαμορφώσουν την προσωπική τους άποψη!!!

Αγαπητέ yannidakis, εάν πραγματικά ο χριστιανισμός άντεχε και ήθελε την κριτική σκέψη, δεν θα είχε καμία ανάγκη να καταφύγει στο βρώμικο κόλπο του εκ γενετής προσηλυτισμού. Ούτε από μαγικά βιβλία θα είχε ανάγκη, που να τα επικαλείται ως «θεία έμπνευση» κάθε φορά που στριμώχνεται στη γωνία. Ούτε θα προσπαθούσε διαρκώς (σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του) να αναχαιτίσει την πρόοδο των επιστημών με φτηνά επιχειρήματα τύπου «μα το λέει το Ευαγγέλιο!! Η γη ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ!! Όποιος ψάχνει άλλου είδους αποδείξεις είναι αιρετικός και θα καεί στην κόλαση!!».

Πραγματικά, προκαλώ να μου αναφέρεις μία έστω περίπτωση που η χριστιανική εκκλησία να ήταν πρωτοπόρος σε κάτι, κι όχι φορέας σκοταδισμού κι οπισθοδρόμησης. Πρόσεξέ με όμως, μιλάω για την επίσημη Χριστιανική Εκκλησία, και όχι για τυχόν φωτισμένους ιερωμένους, που οι παρωπίδες του χριστιανισμού δεν στάθηκαν αρκετές για να αποκόψουν από τα μάτια τους τη θέα του κόσμου αυτού! Μεμονωμένα παραδείγματα δεν είναι αρκετά για να δώσουν άλλοθι στα σκοτάδια που έχει απλώσει ανά τους αιώνες ο χριστιανισμός.

Όσο για τη σημαντικότητα του ανθρώπου που λες ότι ευαγγελίζεται ο χριστιανισμός, θα μου επιτρέψεις να έχω σοβαρές αντιρρήσεις – και από τη θέση της ΜΗ παραμελημένης γυναίκας όπως λες!!

Πρώτον και κύριον, ο χριστιανισμός αιώνες τώρα ασχολείται με την αστυνόμευση της καθημερινότητάς μας και της προσωπικής μας ζωής! Μη μου πεις ότι δεν είναι αστυνόμευση οι απαγορεύσεις σχετικά με καθετί ανθρώπινο που μας δίνει ευχαρίστηση και κάνει τη ζωή μας πιο πολύχρωμη!! Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους (πλακατζής; σαδιστής; δεν ξέρω, αποφάσισέ το εσύ!!) θεός είναι αυτός που έδωσε στους «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» του ανθρώπους γενετήσιες ορμές, και μετά ήρθε (με «προεδρικά διατάγματα» - βλ. γραφές κλπ. κλπ.) να απαγορεύσει τις σεξουαλικές σχέσεις!

Έχω φίλο-συνάδελφο που δοκίμασε το σεξ στα 37 του για πρώτη φορά!! Επειδή η θρησκεία που υποστηρίζεις και οι λειτουργοί της τον έκαναν να πιστεύει πως είναι super top αμαρτία και θα καίγεται στο πυρ το εξώτερον για μια αιωνιότητα αν δεν «διαπράξει το έγκλημα» στα πλαίσια του γάμου. Τι είδους ανθρωποκεντρική θεωρία είναι αυτή που αντιτάσσεται στην ίδια τη φύση του ανθρώπου, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Και τι είδους ευχαρίστηση έλαβε αυτός ο ανθρωπολάτρης θεός, βλέποντας έναν νέο άνθρωπο να βασανίζεται από τύψεις και χιλιάδες ενοχές επί σειρά ετών, επειδή ένιωθε αυτό που η φύση του προστάζει.

Αφήστε επιτέλους τους ανθρώπους να απολαύσουν το δώρο της ζωής που τους έλαχε!! Αφήστε τα κόμπλεξ και τις ενοχές σας στην άκρη!! Πάψτε να ενεργείτε σαν κουτσομπόληδες ηδονοβλεψίες!! Δεν υπάρχει αγαπητέ μου εν θεώ αλήθεια!! Δεν θα έκανε τον κόσμο ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο αν υπήρχε!! Η εν θεώ αλήθεια σου έχει αιματοκυλίσει την ανθρωπότητα τόσες φορές… και το χειρότερο δεν είναι το αιματοκύλισμα… είναι το θεϊκό άλλοθι που δίνει σε ψυχασθενείς να νιώθουν και καλά με αυτό!! ΑΥΤΟ είναι το πραγματικά τρομακτικό!


Έφη