14 June 2008

Διάκριση σε Έλληνα επιστήμονα

...
Στον 33χρονο Θεσσαλονικιό επιστήμονα Άγγελο Μπλέτσα δόθηκε το διεθνές βραβείο «Guglielmo Marconi 2008» για τις Ασύρματες Επικοινωνίες της Διεθνούς Ενωσης Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Η βραβευμένη εργασία του Ελληνα επιστήμονα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μελετά τρόπους συνεργασίας σε ασύρματα δίκτυα.

Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο πομποδέκτες με μία κεραία και με τη μεταξύ τους συνεργασία μπορούν να λειτουργήσουν ως μία πολλαπλή κεραία, με σημαντική απόδοση σε αξιοπιστία, ταχύτητα και εξοικονόμηση ενέργειας, σε σχέση με τον κλασικό τρόπο επικοινωνίας ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα. Η εργασία δίνει έμφαση σε πρακτικούς αλγορίθμους αναμετάδοσης χαμηλής πολυπλοκότητας.

Ο Αγγελος Μπλέτσας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1975 και σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ από το 1993 μέχρι το 1998. Το 1999 έγινε δεκτός με υποτροφία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές το 2001 και 2005 αντίστοιχα στις ασύρματες επικοινωνίες και στα δίκτυα. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια ερευνών της Mitsubishi Electric, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2006 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο απονεμήθηκε και στους συνεργάτες του κ. Μπλέτσα, Hyundong Shin, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Kyung Hee της Κορέας, και Μoe Win, καθηγητή του MIT. Τα προηγούμενα χρόνια παραλήπτες του βραβείου ήταν γνωστοί καθηγητές που διαπρέπουν κυρίως σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.