08 July 2010

Εμφάνιση ζωής πριν από 2,1 δισεκ. χρόνια

Οι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, στους οποίους κατατάσσονται όλες οι περίπλοκες μορφές ζωής που γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 2,1 δισ. χρόνια, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, καταλήγει μελέτη που παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Nature.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει στο βρετανικό περιοδικό την ανακάλυψη απολιθωμάτων μήκους περίπου ενός εκατοστού, οι οποίες ανήκουν πιθανότατα σε κάποιο πολυκύτταρο ζώο και όχι σε μεγάλη αποικία βακτηρίων. Οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν στη Γη ήταν μονοκύτταροι προκαρυωτικοί οργανισμοί, των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό είναι η απουσία ορισμένων εσωτερικών δομών, και ειδικότερα η απουσία οργανωμένου πυρήνα.

Στην κατηγορία των προκαρυωτικών οργανισμών κατατάσσονται μόνο τα βακτήρια και τα αρχαιοβακτήρια, τα οποία κυριάρχησαν στον πλανήτη για μεγάλο μέρος της ιστορίας του. Ορισμένοι από τους οργανισμούς αυτούς σχημάτιζαν αποικίες, όχι όμως και πολύπλοκες, πολυκύτταρες μορφές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Όλες οι υπόλοιπες μορφές ζωής, από τα φυτά μέχρι τον άνθρωπο, κατατάσσονται στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς , οι οποίοι συγκεντρώνουν το γενετικό υλικό τους σε έναν ευδιάκριτο πυρήνα στο κέντρο των κυττάρων.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ευκαρυωτικοί οργανισμοί εμφανίστηκαν πριν από περίπου 600 εκατ. χρόνια. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκαν απολιθώματα ενός πολυκύτταρου οργανισμού, του Grypania spiralis, ο οποίος έζησε πριν από 1,6 δισ. χρόνια και δεν αποκλείται να ήταν ευκαρυωτικός. Τα απολιθώματα που παρουσιάζονται τώρα στο Nature είναι αρχαιότερα και από το Grypania spiralis, καθώς χρονολογούνται στα 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η εμφάνιση της ευκαρυωτικής ζωής «δεν συνέβη πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, αλλά πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια» σχολίασε στο AFP ο Αμπντεραζάκ ελ Αλμπανί, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας. Τα απολιθώματα που εξέτασαν οι ερευνητές βρέθηκαν στη Γκαμπόν της Αφρικής και έχουν μήκος από 7 χιλιοστά έως 12 εκατοστά

(Newsroom ΔΟΛ, in.gr, 3/7/2010)
Ωραία όλα αυτά, αλλά στα λεγόμενα "Δίπτυχα" της ελληνορθόδοξης εκκλησίας αναφέρεται (έτος 2005) ότι, έχουν παρέλθει 7.513 χρόνια από «κτήσεως κόσμου», δηλαδή το σύμπαν δημιουργήθηκε το έτος 5508 π.Χ.! Άμα βρίσκουν οι άλλοι ευκαρυωτικούς οργανισμούς 2,1 δισεκ. ετών, τι να πιστέψουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι; Βέβαια, αυτός ο ελ Αλμπανί δεν φαίνεται να είναι ορθόδοξος, μάλλον μουσουλμάνος είναι, αλλά πρωτίστως είναι επιστήμονας και ανακοινώνει τα ευρύματά του ενώπιον πλήθους άλλων επιστημόνων... Μήπως οι ιστορίες των "ιερών γραφών" είναι ποιητικά κείμενα, που λέει και ο Γιανναράς; Καμία αντίρρηση, να βγουν όμως οι μητροπολίτες να το πουν δημόσια και όχι να κοροϊδεύουν τους αγράμματους και τους ευήθεις -μερικοί από τους οποίους αφήνουν εδώ μυγοχέσματα ως σχόλια-, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν πονηρά το μάτι στους δικούς τους: Μαζεύετε χρήμα, γιατί δεν μας παίρνει πια για πολύ...