17 July 2010

Κουτσοί, στραβοί στο δημόσιο ταμείο

(ΒΗΜΑ, 17/7/2010)

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αρχιερέων που συνταξιοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πληροφορία φαίνεται ότι προέκυψε από την απογραφή όλων των εν ενεργεία και συνταξιούχων κληρικών ανά την Ελλάδα, ωστόσο παρά τις επίμονες ερωτήσεις η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε, δεν έδωσε απάντηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημήτριος λαμβάνει τη σύνταξη καθώς υπηρέτησε ως κληρικός επί πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, εξελέγη βοηθός επίσκοπος επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε απολυτήριο προκειμένου να εκλεγεί, από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Η πληροφορία έχει προκαλέσει αίσθηση στους εκκλησιαστικούς κύκλους, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποτελεί την πλέον εύρωστη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 19 εκατ. δολάρια.

Τα στοιχεία της απογραφής που συγκεντρώνονται στις μητροπόλεις περνούν από το μικροσκόπιο των ιεραρχών καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν λάθη ή διπλοεγγραφές οι οποίες θα εκθέσουν την Εκκλησία έναντι του κράτους. «Το Βήμα» επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή η οποία καλείται να συγκεντρώσει τα βιογραφικά στοιχεία των 600 και πλέον κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

Επικεφαλής της προσπάθειας έχει τεθεί με απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ο πρωτοπρεσβύτερος κ. Αναστάσιος Βλαβιανός, ο οποίος έχει πλαισιωθεί από μια ομάδα 12 ατόμων οι οποίοι γνωρίζουν καλά τη χρήση του Διαδικτύου και καταγράφουν τους κληρικούς.

Πόσοι πληρώνονται από την αρχιεπισκοπή...

Από την Αρχιεπισκοπή πληρώνονται ή λαμβάνουν σύνταξη: Ο Αρχιεπίσκοπος, 12 τιτουλάριοι μητροπολίτες και βοηθοί επίσκοποι, 5 μητροπολίτες πρώην επαρχιούχοι, 18 συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη και από άλλα ταμεία, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί, 7 κληρικοί που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 25 κληρικοί που υπηρετούν στην Εκπαίδευση, 20 κληρικοί που υπηρετούν στην ιεραποστολή της Αφρικής και στις χώρες της Ευρώπης, 16 αλλοδαποί κληρικοί που σπουδάζουν στην Ελλάδα, 601 κληρικοί - έγγαμοι και άγαμοι, 33 λαϊκοί υπάλληλοι, 17 συνταξιούχοι κληρικοί που υπηρετούν σε ενορίες.
Δηλαδή, ο καθένας που ξέρει ένα πατερημών, μπορεί να μπει στη λίστα μισθοδοσίας της αρχιεπισκοπής. Θα ξεφτιλίζεται, βέβαια, κάθε μέρα λιγάκι με τις υποκλίσεις και τα χειροφιλήματα, αλλά θα τσιμπάει τα 1.000-1.500 ευρώ ακόπως και ασκόπως. Εμπρός βρε, για την πίστη την αγία, που αποφέρει χρήμα!