07 July 2010

Το πρωτόγονο σινεμά των προϊστορικών Ευρωπαίων

Οι προϊστορικές βραχογραφίες που απαντώνται σε όλη την Ευρώπη δεν είναι απλές, στατικές απεικονίσεις, υποψιάζονται Βρετανοί και Αυστριακοί ανθρωπολόγοι. Πιστεύουν ότι πρόκειται για αλληλουχίες εικόνων που διηγούνται ιστορίες σε ένα είδος πρωτόγονης «οπτικοακουστικής παράστασης», η οποία θα μπορούσε μάλιστα να αναδημιουργηθεί στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου Σανκ Πέλτεν εξέτασαν βραχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί σε σπήλαια ή άλλες απομονωμένες τοποθεσίες και χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, από το 4.000 έως το 1.000 π.Χ. Τα σχέδια συνήθως απεικονίζουν σκηνές από μάχες, από το κυνήγι ή από χορούς, περιέργως όμως ποτέ δεν αναφέρονται στο θάνατο και πολύ σπάνια απεικονίζουν γυναίκες, επισημαίνουν οι ανθρωπολόγοι.

«Οι βραχογραφίες [...] κατά τη γνώμη μας δεν είναι απλές εικόνες αλλά αποτελούν μέρος μιας οπτικοακουστικής παράστασης» δήλωσε ο Φρέντερικ Μπέικερ, μέλος της ομάδας. «Δεν υπήρχαν βέβαια κινούμενες εικόνες, ωστόσο [τα σχέδια] δημιουργούσαν αλληλουχίες όπως συμβαίνει στο animation [...] Αυτό ήταν απόλαυση όχι μόνο για τα μάτια αλλά και για τα αφτιά, καθώς οι βραχογραφίες αυτές απαντώνται ειδικά σε τοποθεσίες με ιδιαίτερη ηχώ» εξήγησε.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να αναδημιουργήσει αυτές τις προϊστορικές διηγήσεις με animation στον υπολογιστή. To «Πρόγραμμα Προϊστορικής Εικόνας», όπως ονομάστηκε η προσπάθεια, έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Bauhaus της Βαϊμάρης.

Το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής έρευνας πραγματοποιείται στη Βαλκαμόνικα της Ιταλίας, στο βορειότερο μέλος της Λομβαρδίας, μια περιοχή που συγκεντρώνει γύρω στις 100.000 βραχογραφίες.

(Newsroom ΔΟΛ, in.gr, 30/6/2010)