25 November 2006

Εικόνες του σύμπαντος...

...
Με τη συμπλήρωση 15ετίας από την εκτόξευση στο διάστημα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (Χάμπλ), έγινε απολογισμός έργου και τα αποτελέσματα είναι από εκπληκτικά μέχρι απίστευτα. Η γνώση του ανθρώπου για το σύμπαν αυξήθηκε στα 15 αυτά χρόνια περισσότερο από όσο όλους τους προηγούμενους αιώνες, από τον Γαλιλαίο μέχρι το 1990, οπότε εκτοξεύτηκε το Χαμπλ. Ακολουθούν μερικές από τις φωτογραφίες που έφερε αυτό το εντυπωσιακό τεχνολογικό προϊόν στη Γη. Περισσότερες θα βρει κάθε ενδιαφερόμενος στις διευθύνσεις
(click στις εικόνες για μεγαλύτερες).







Νεαρό σύμπαν: Με το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογραφήθηκαν νεφελώματα που είχαν δημιουργηθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη (big bang).
Σύγκρουση γαλαξιών: Οι δύο εικονιζόμενοι γαλαξίες άρχισαν να συγκρούονται πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια. Κατά την εξέλιξη αυτή καταστράφηκαν και ανασυγκροτήθηκαν πολλά άστρα (ήλιοι) και τα δορυφορικά τους συστήματα. Τα νέα άστρα έχουν στη φωτογραφία χρώμα μπλε και προφανώς δείχνουν την κατάσταση που επικρατούσε εκεί, όταν ξεκίνησε το φως στην κατεύθυνση της Γης.


Οι στύλοι του σύμπαντος: Μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουμε δει από το σύμπαν. Το νεφέλωμα του Αετού (Α16) συγκροτείται από τρεις στύλους που αποτελούνται από υδρογόνο και σκόνη. Στο εσωτερικό τους δημιουργούνται έα άστρα και το ύψος των στύλων είναι της τάξης αρκετών εκατομμυρίων ετών φωτός. 1-2 λαμπρά άστρα που φαίνονται στη φωτογραφία, ανήκουν στο δικό μας γαλαξία.

Γαλαξίας σομπρέρο:
Πρόκειται για σπειροειδή γαλαξία στον αστερισμό της Παρθένου και έχει στον κατάλογο Messier τον αριθμό Μ104. Λόγω της γωνίας από την οποία βλέπουμε αυτό το γαλαξία, δεν διακρίνονται επαρκώς οι σπειροειδείς βραχίονές του. Το όνομά του προκύπτει προφανώς από το σχήμα του. Βρίσκεται σε απόσταση 28 εκατομμ. ετών φωτός από τη Γη και εκτιμάται ότι έχει διπλάσιο μέγεθος από τον γαλαξία της Ανδρομέδας και τρεις φορές μεγαλύτερος από το δικό μας. Η σκοτεινή ζώνη γύρω από τον γαλαξία που του δίνει τη χαρακτηριστική μορφή του σομπρέρο, αποτελείται από σκόνη.



Νεφελώματα: Τα υπολείμματα γιγαντιαίου άστρου, το οποίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του και εξακοντίζει τα εξωτερικά αέρια στρώματά του στο διάστημα. Κανένα νεφέλωμα δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, καθένα έχει μια διαφορετική προϊσταρία και διαφορετική κατάληξη. Η συνολική διάμετρος του νεφελώματος είναι της τάξης των εκατομμυρίων ετών φωτός. Οι εξωτερικές στοιβάδες φαίνονται μόνο στο υπέρυθρο φάσμα και έχουν επιπροστεθεί στην εικόνα.
Ο πρώτος εξωπλανήτης: Είναι ο πρώτος πλανήτης (HD 209458b) που ανακαλύφθηκε από το Hubble, ο οποίος δεν ανήκει στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Η δυνατότητα παρατήρησής του με διαστημικά τηλεσκόπια και οι μετρήσεις των συστατικών της ατμόσφαιράς του δείχνουν ότι σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, με τη βελτίωση της τεχνολογίας, θα είναι δυνατή η μετανάστευση σε κατάλληλους εξωπλανήτες, όταν πολύ αργότερα οι συνθήκες διαβίωσης στο δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι πια κατάλληλες.